PRESA

PROGRAMARI ONLINE:

Numarul de caractere ramase:
PENTRU REPROGRAMARI
CLICK AICI

Rinichi polichistic

 

[24.08.2011]

Una dintre afectiunile renale des intalnite este rinichiul polichistic (polichistoza renala), suferinta cauzata de aparitia la nivelul organului a unor chisturi sub forma unor pungute cu lichid cuprinse intre 1mm si 10 cm.

Aceasta afectiune duce la formarea calcululor renali, hipertensiune arteriala, insuficienta renala cronica sau la marirea in volum a rinichilor.

Stiai?
Un rinichi polichistic ajunge de la greutatea normala (150g) chiar si la 4 kg
.

In boala polichistica dominanta, sunt afectati atat rinichii, cat si alte organe (ficat, pancreas, splina, tiroida, ovare si mucoasa care captuseste uterul). Boala polichistica recesiva imbolnaveste numai rinichii, este transmisa genetic, dar e mai rar intalnita. De regula este letala in primul an de viata.

Majoritatea persoanelor care nu prezinta nici un simptom, chisturile fiind descoperite intamplator la ecografie. In cazul complicatiilor, apar primele semne de boala:
  • infectia intrachistica – infectarea peretelui chistului duce la febra, durere si la formarea de calculi (pietre) la rinichi;
  • hemoragia intrachistica – formarea cheagurilor de sange pe peretele chistului duce la prezenta sangelui in ruima si la durere intensa. Riscul unui chist este extrem de redus.
  • Hipertensiunea arteriala – prin retinerea excesului de sare in corp, dar si prin presarea chistului asupra tesutului intens vascularizat al rinichiului. Ecografia simpla depisteaza chisturile mai mari de 5 mm.
Stiai?
Chisturile apar si la persoanele cu insuficienta renala croinca sau alte afectiuni renale.
 

Vezi alte articole: