Alimentatia unei persoane cu diabet

Alimentatia unei persoane cu diabet trebuie controlata foarte bine toata viata. Este alegerea responsabila a fiecarei persoane daca adopta o dieta care sa contina proteine de origine animala sau nu. Recomandarile sunt valabile pentru persoanle cu diabet necomplicat sau care nu asociaza alte comorbiditati, ceea ce ar presupune o reevaluare a recomandarilor generale.

Bineinteles ca dieta unei persoane cu diabet trebuie stabilita foarte clar de un specialist pentru a se aprecia exact cantitatea de glucide si sursele de glucide permise, cantitatea de proteine si cantitatea de lipide ce vor furniza vitaminele si mineralele de rigoare. Toate aceste recomandari trebuie sa aibe ca rezultat mentinerea unei glicemii constante in limitele normalului, hemoglobina glicozilata sa fie mentinuta in tinte astfel incat calitatea vietii sa creasca. Ghidurile de nutritie nu interzic dietele vegetariene la persoanele cu diabet, dar se recomanda ca sa se foloseasca alimente variate cu continut proteic ridicat pentru a acoperi necesarul de aminoacizi esentiali. Sursele alimentare de proteine vegetale sunt cerealelele, leguminoasele, unele legume si fructele oleaginoase. Dietele vegetariene pot aduce beneficii in sanatate deoarece sunt sarace in colesterol, sunt bogate in fibre alimentare, bogate in vitamine si minerale. Singurul deficit al acestor diete este vitamina B12 care se gaseste in special in carnea rosie. Se pot administra suplimente nutritionale care contin vitamina B12 la recomandarea specialistilor.

Consumul de alcool este supus acelorasi restrictii ca si la populatia generala, adica nu se recomanda consumul zilnic si mai ales in exces. Este stiut faptul ca la persoanele cu diabet consumul de alcool poate duce la instalarea  hipoglicemiei, mai ales la persoanele la care se administreaza antidiabetice orale sau insulina. Se recomanda ca alcoolul sa se consume numai dupa ce s-au consumat alimentele recomandate in cantitatile recomandate. Ghidurile nutritionale recomanda un consum ocazional moderat de alcool de maxim 30g/zi la barbati si de 15g/zi la femei. Se recomanda vinurile seci deoarece contin mai putine glucide.  Exista si categorii de persoane carora le este interzis alcoolul sau persoane la care se administreaza zilnic medicamente care nu se pot intrerupe sau asocia cu consumul de alcool deoarece acesta le potenteaza sau diminueaza efectul, iar combinarea medicamentelor cu alcool poate avea un efect toxic.

Carnea este un aliment care nu contine carbohidrati, dar care trebuie consumata in cantitati limitate deoarece contine grasimi saturate ce pot creste aportul de colesterol alimentar.  Excesul de proteine poate afecta functia renala, poate creste cantitatea de acid uric dupa o masa copioasa stropita abundent cu alcool poate precipita un atac de guta. Carnea preparata prin prajire si consumata in exces poate este greu digerabila si de aici disconfortul creat de timpul prelungit de digestie.

 

Maria Spiridon, nutritionist si dietetician, Centrul Medical Medsana