Cancerul de colon, boala intestinului lenes

Dureri abdominale, scadere brusca in greutate, anemie si senzatie permanenta de defecatie sunt cateva dintre simptome. Din nefericire, 80% din cazuri sunt sporadice si nu au nici o legatura cu ereditatea.

Cancerul de colon afecteaza intestinul gros, situat in partea inferioara a sistemului digestiv. Adesea, evolueaza impreuna cu o alta forma de cancer, cel rectal, localizat la nivelul ultimei portiuni a colonului. Aceste doua tipuri de cancer poarta numele de cancer colorectal. Factorii genetici, dar, in principal, dieta nepotrivita, alcoolul si tutunul cresc considerabil riscul imbolnavirii.

Cum debuteaza
Cele mai multe cazuri de colon debuteaza sub forma unor mici aglomerari de celule benigne, necanceroase, numite polipi adenomatosi. De-a lungul timpului, unii dintre acestia se transforma in cancer de colon. Polipii pot fi mici si dau doar cateva simptome. Unul dintre ele este modificarea scaunului, care poate contine mucozitati si urme de sange. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil din punctul de vedere al consistentei: constipatia alterneaza cu diareea. Semnele instalarii cancerului de colon sunt numeroase si nespecifice. Pe langa cele enumerate pana acum, acestea include:

  • oboseala
  • slabiciune
  • dificultati de respiratie
  • crampe sau balonare

Atentie! Anumite afectiuni ale colonului pot avea simptome asemanatoare cu ale cancerului de colon Crohn, colita ulcerativa, sindromul de intestin iritabil, diverticuloza, ulcerul peptic. Mai grav este ca aceasta afectiune poate fi prezenta cu multi ani inainte sa apara simptomele. Manifestarile sale variaza in functie de portiunea din intestinul gros in care este situata tumoarea. Colonul drept este spatios, iar aici cancerul se poate dezvolta pana la dimensiuni mari, inainte sa produca primele simptome.

Factorii de risc

Iata conditiile care cresc probabilitatea aparitiei cancerului de colon:

  • Varsta inaintata. Aproximativ 90% din persoanele diagnosticate au peste 50 de ani. Cancerul de colon poate sa apara si la persoanele tinere, dar incidenta este mult mai mica.
  • Istoricul personal si genetic. Aparitia, in trecut, a polipilor sau a cancerului colorectal si istoricul familial maresc riscul declansarii cancerului de colon cu 50%
  • Boli inflamatorii intestinale. Suferintele cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn, cresc riscul instalarii cancerului
  • Dieta deficitara. Alimentatia bogata in grasimi si saraca in fibre favorizeaza aparitia cancerului de colon. Persoanele care consuma multa carne rosie au un grad crescut de risc, conform unor studii.
  • Stilul de viata. Sedentarismul predispune la aparitia celulelor canceroase in zona colonului. Activitatile fizice regulate diminueaza aceasta predispozitie.
  • Diabetul zaharat si obezitatea. Intra in incidenta riscului sporit si persoanele care sufera de aceasta forma de diabet rezistenta la insulina, dar si cele supraponderale.

Diagnosticul timpuriu iti salveaza viata
Investigatia care depisteaza cancerul colorectal si permite recoltarea de biopsii in vederea stabilirii rezultatului anatomopatologic este examenul colonoscopic. De-a lungul timpului, s-a observat ca aproximativ 95% din tumori sunt adenocarcinoame (maligne). In urma simptomatologiei si analizelor sangvine, este necesar consultul unui medic specialist gastroenterolog, care va lua hotararea in ce priveste explorarile necesare ulterioare, inclusiv colonoscopia. Ce trebuie sa alerteze un medic de specialitate sunt anemia de un anumit tip, scaderea fierului plasmatic si cresterea VSH. Dupa caz, se recomanda radioterapia, apoi interventia chirurgicala si chimioterapia (cand tumoarea este maligna). Diagnosticul poate fi stabilit, in functie de stadiul cancerului, si prin tomografie computerizata cu substanta de contrast. Procentul de vindecare este cu atat mai mare cu cat cancerul este depistat mai precoce. In functie de stadiul tumorii, rata de supravietuire la peste cinci ani de la depistare poate fi de 74% (in primul stadiu) la 6% (in ultimul stadiu).

Spune NU grasimilor si DA fibrelor!
50% dintre cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin adoptarea unei diete sarace in grasimi si bogate in fibre din verdeturi, legume, fructe. Un studiu publicat in “The Lancet Medical Journal” si efectuat de dr. Ulrike Peters, de la National Cancer Institute (SUA), a urmarit relatia dintre consumul de fibre si prezenta polipilor pe colon. Polipii sunt tumori necanceroase la inceput, insa in timp se pot maligniza. S-a dovedit ca marirea consumului de fibre se asociaza cu scaderea cu 27% a riscului de dezvoltare a polipilor pe colon.

Statistici ingrijoratoare
In Europa, dintre toate tipurile de cancer, cel de colon este a doua cauza de deces. Anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceeasi cauza. In Romania, incidenta acestei forme de cancer este de 8.696 de cazuri noi pe an.

 

Specialistul nostru
Dr. Paul Dragomir
Medic primar gastroenterologie, doctor in stiinte medicale, Centrul Medical Medsana

SURSA: Sanatatea de azi