Cataracta si glaucomul, pericole nevazute

Cataracta este principala cauza de orbire din lume. Glaucomul are si el acelasi rezultat daca nu este tratat din faza incipienta, iar odata afectata, vederea nu poate fi recuperata.
Pentru a preveni pierderea vederii se recomanda controlul oftalmologic anual.

Cataracta afecteaza cristalinul
Cea mai frecventa forma de cataracta este legata de inaintarea in varsta si evolueaza lent, fara semne evidente pentru bolnav.
Factori care determina aparitia cataractei:

  • Expunerea excesiva la soare fara ochelari de protectie
  • Prezenta acestei afectiuni la alti membri ai familiei
  • Fumatul, alcoolul
  • Greutatea corporala mare
  • Dereglarea hormonilor tiroidieni
  • Anumite tratamente medicamentoase

Preventia cataractei
Cataracta se poate preveni prin renuntarea la fumat, prin purtarea ochelarilor de soare chiar si in zilele insorite de iarna, dar ar mai fi cateva lucruri de facut pentru a tine departe cataracta.
Dr. Lucia Neboisa Pripisi ne-a explicat mai multe: ,,Studiile au demonstrat ca administrarea de vitamina C, E si betacaroten pe termen lung nu reduce riscul aparitiei cataractei si nici nu opreste progresia acesteia, insa o dieta cu un continut ridicat in luteina si zeaxantina ar determina o scadere moderata a riscului de cataracta. Aceste substante se gasesc in suplimentele alimentare destinate vederii, precum si in alimente precum spanacul, broccoli, etc. Din punctul de vedere al tratamentului medical nu exista niciun medicament care sa determine intarzierea evolutiei sau regresia cataractei.”

Tratamentul este chirurgical
Tratamentul consta in inlocuirea cristalinului cu altul artificial. Operatia de cataracta se va recomanada dupa o evaluare preoperatorie completa a problemelor generale de sanatate ale pacientului si un examen oftalmologic atent si se va stabili prin biometrie puterea dioptrica a cristalinului artificial. Cea mai recenta tehnica de extractie a cristalinului este cea care utilizeaza laserii in femtosecunde, spune Dr. Lucia Neboisa Pripisi.

Ce e de facut dupa operatie
Dupa operatia de cataracta, ochii au nevoie de ingrijire speciala si tratament, recomandate de medic. Este bine sa nu ridici greutati, sa nu conduci in primele 24 de ore, sa nu folosesti produse de machiaj. Vederea nu va fi excelenta de la bun inceput, mai ales daca a fost vorba de o forma avansata de cataracta, insa dupa cateva zile se imbunatateste.
Dupa o luna ochiul se va vindeca complet. Daca si celalalt ochi are nevoie de un cristalin artificial, acesta e momentul cand se va recomanda cel mai probabil interventia.
Dupa sase luni se pot relua activitatile obisnuite, iar vederea ar trebui sa fie optima. Controalele medicilor nu trebuie neglijate.

Glaucomul ataca nervul optic
Glaucomul determina pierderea acuitatii vizuale si apare in urma unor modificari ale nervului optic. Are ca principal factor de risc cresterea presiunii intraoculare.
Dintre toate tipurile(primitiv, secundar, cu unghi inchis sau deschis), cel mai frecvent tip de glaucom este cel primitiv cu unghi deschis.

Printre principalii factori de risc in aparitia glaucomului este varsta, dar si prezenta afectiunii
la alti membri ai familiei care au glaucom, diabet zaharat, miopie, afectiuni retiniene.

Cum se pune diagnosticul
In primul rand se recomanda anual masurarea tensiunii intraoculare, dar pot fi necesare si analize mai complexe.
,,Exista cazuri in care presiunea intraoculara este normala, desi exista modificari de tip glaucomatos ale nervului optic si pierderi de camp vizual. La un pacient cu istoric familial pozitiv, screeningul trebuie sa se faca incepand cu varsta de 40 de ani si sa cuprinda masurarea presiunii intraoculare, examenul fundului de ochi si examenul campului vizual.”, spune Dr. Lucia Neboisa Pripisi.
Alte analize pentru diagnosticare:

  • Gonioscopia (diferentiaza tipul de glaucom)
  • Tomografia in coerenta optica
  • Pahimetria (masoara grosimea corneei)

Tratamentul glaucomului
Pe langa tratamentul indicat de medic, e bine de stiut ca exista astazi lasere moderne foarte eficiente in tratarea bolii. Interventia chirurgicala este ultima solutie de tratament daca nu functioneaza celelalte.
Un tratament va fi considerat eficient atunci cand vom obtine presiunea intraoculara tinta (specifica fiecarui pacient in parte), adica acea presiune care opreste sau incetineste la maximum evolutia bolii. In acest sens, sunt obligatorii examinarile periodice ale bolnavului glaucomatos, spune Dr. Lucia Neboisa Pripisi, Centrul Medical Medsana.

 

Sursa: Femeia de azi