Ergoterapia, munca in folosul comunitatii

Cand auzi de ergoterapie, iti imaginezi ceva complicat, greu de urmat. De fapt, e vorba despre terapia prin munca.

Ergoterapia este un domeniu nou al medicinei si reprezinta terapia prin diverse activitati cotidiene ori creational-educative. Nici nu te-ai gandit ca spalatul, imbracatul ori decorarea locuintei te pot face sa te simti mai bine. Ba chiar tricotatul, tesutul ori diverse tipuri de modelaj sunt activitati care scurteaza procesul de vindecare.

Cine are nevoie de terapie prin munca
Acest nou tip de terapie este recomandat celor cu afectiuni neurologice care au ramas cu sechele dupa un accident vascular cerebral si bolnavilor psihic. De asemenea, ergoterapia le e de folos persoanelor care au afectiuni reumatice precum artroza in stadii avansate, poliartrita reumatoida sau boli ale coloanei vertebrale. Si bolile profesionale cauzate de suprasolicitare sunt atenuate datorita acestei noi terapii.

Beneficii
Cei care isi doresc si practica acest tip de terapie prind incredere in propriile forte si simt o ameliorare pe mai multe planuri.

  1. Intelectual. Ergoterapia are influenta asupra psihicului. Te ajuta sa te simti un om util ca toti ceilalti, sa nu te lasi coplesit de emotii si de ganduri daunatoare. Vei observa ca incepi sa ai initiativa din nou si iti vei educa obiceiul de a lucra.
  2. Fizic. Urmand sfaturile specialistilor in ergoterapie, functiile aparatului neurokinetic se vor imbunatati, la fel aportul de substante nutritive, prin activarea circulatiei sangvine si a proceselor metabolice. Vei fi mai rezistent(a) la oboseala si iti vei dezvolta coordonarea.
  3. Social. Nu esti singura persoana care a ajuns sa faca ergoterapie, iar prezenta ta printre alti oameni la aceste sedinte formeaza si dezvolta cooperarea si responsabilitatea in cadrul grupului. In acest fel, ai ocazia sa-ti creezi noi contacte sociale si nu te vei mai simti singura.

Tipuri de ergoterapie
In functie de tipul bolii si de nevoile personalizate ale fiecarui pacient, acesta poate opta pentru diverse tipuri de ergoterapie.

  1. Functionala. Activitatile pe care ti le va propune specialistul ergoterapeut pot fi unele de modelare, manipulare sau asamblare de obiecte. In ciuda simptomelor nesuferite si a deficientelor pe care le ai, vei invata sa te descurci singur(a) in viata de zi cu zi sau cu cat mai putin ajutor.
  2. Recreativa. Cand te simti apasat(a) de boala si incepi sa crezi despre tine ca nu mai poti face lucruri utile, alunga gandurile negre si indreapta-ti atentia spre activitatile creative pe care ti le recomanda specialistul. Pictura, desenul, modelajul aduc satisfactii nebanuite oricui – asadar, si tie!

 

SURSA: Sanatatea de azi