Hai la doctor!

Motivele pentru care nu mergem la medic fara sa fim bolnave se gasesc oricand, important este sa schimbam modul in care ne ingrijim sanatatea.
Iata care sunt specialistii la care va recomandam sa mergeti pentru un control anual:

Cardiologul
Inima este cel mai important muschi din corpul uman. Din pacate, necazurile aduse de viata mult mai comoda decat in urma cu o suta de ani imbolnavesc inima. Miscarea prea putina, mancarea nu tocmai sanatoasa, aglomeratia, stresul, poluarea, etc. nu fac decat sa incurce bataile inimii. Din acest motiv, de la un moment dat ar fi bine sa luam in calcul vizitele periodice la medicul cardiolog, chiar daca suntem convinse ca inima isi face treaba ca de obicei.

Bolile cardiovasculare reprezinta pricipala cauza de deces prematur in tarile dezvoltate. De obicei, ne prezentam la medic doar daca avem simptome, dar, o perioada bolile cardiovasculare se dezvolta asimptomatic. In general, se impune vizita regulata la cardiolog dupa 45 de ani la barbati si dupa 55 de ani la femei daca nu exista simptomele unei boli cardiace sau factori de risc. In prezenta acestora din urma (fumat, sedentarism, obezitate, antecedente de boli cardiovasculare in istoricul medical al familiei, mai ales survenite la varste tinere) sau a unor afectiuni asociate (diabet zaharat, nivel crescut al colesterolului sau al trigliceridelor, eclampsie in timpul sarcinii la femei), vizitele periodice la cardiolog pot incepe mai devreme. Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicina interna, Centrul Medical Medsana.

Endocrinologul
Sistemul endocrin este compus dintr-o retea de organe si glande responsabile pentru producerea, stocarea si secretia de hormoni, se ocupa de mentinerea si controlul functiilor vitale ale organismului, precum cresterea, reproducerea si nivelul de energie. Daca nu functioneaza cum trebuie, este raspunzator de declansarea unor boli cronice care, netratate, duc la complicatii foarte grave. Cele mai frecvente astfel de boli sunt hipo/ hipertiroidia, diabetul, sindromul ovarelor polichistice, osteoporoza. De aceea, in special in perioadele cu tulburari hormonale, precum adolescenta si menopauza, femeilor li se recomanda cel putin o vizita anuala la endocrinolog.

Componenta endocrina poate fi regasita intr-o patologie variata, care afecteaza toate varstele. Exista sindroame genetice care includ disfunctii endocrine, patologie pediatrica, implicand cresterea si pubertatea, patologia adultului, care necesita frecvent o implicare multidisciplinara – obezitate, dislipidemie, diabet zaharat, hipertensiune, infertilitate, osteoporoza, depresie – sau patologie tumorala. Preventia in endocrinologie este similara celei indicate in orice alta specialitate. Se refera la un stil de viata adecvat, o dieta echilibrata, miscare, odihna, limitarea expunerii la factorii de mediu daunatori si respectarea indicatiilor de screening pentru cancer mamar, cervical, de colon, prostata, etc.
Pacientii care trebuie sa se prezinte la endocrinolog in absenta simptomelor sunt cei cu un istoric familial sau personal care ii situeaza intr-un grup de risc, in special persoanele care au in familie patologie tumorala (cancer tiroidian, mamar, ovarian), disfunctii tiroidiene, insuficienta ovariana prematura sau sindroame genetice care pot declansa disfunctii endocrine. Dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinolog, Centrul Medical Medsana.

Ginecologul
Vizita la un medic ginecolog nu ar trebui sa fie o jena, ci ar trebui sa fie obligatorie, fie ca ai 20 sau peste 50 de ani. In tinerete, te poti confrunta fara sa stii cu boli specifice, care te impiedica sa devii mama. Endometrioza, de pilda, una dintre cauzele principale ale infertilitatii, se depisteaza numai prin investigatii specifice. La fel, bolile cu transmitere sexuala. La maturitate, la 30 de ani si peste aceasta varsta, poate aparea, pe langa bolile care se manifesta neplacut, vaginita bacteriana, care se caracterizeaza printr-un dezechilibru intre bacteriile prezente in vagin. Simptomele pot fi confundate, asa ca e bine sa mergi la medic pentru control, pentru a depista orice neplacere chiar de la inceput. Dupa 40 de ani, odata cu apropierea menopauzei, lucrurile se complica si controlul este aproape obligatoriu. Astfel, poti preveni multe boli specifice femeilor, de la polipii uterini pana la cancerul ovarian, deseori fatale tocmai din pricina evitarii mesei ginecologice.

Prezenta anuala la medicul ginecolog ar trebui sa faca parte din asa-zisele indatoriri ale tuturor femeilor, nu numai ale celor care sa afla la varsta reproductiva. Consultul anual se face chiar si in absenta simptomelor. O data pe an, la medicul ginecolog se efectueaza examenul Babes-Papanicolau, test de culturi si secretii. De asemenea, cei care incearca sa obtina o sarcina pe cale naturala si nu reusesc timp de un an e bine sa mearga la un consult la medicul specialist in infertilitate. Diagnosticul corect si tratamentul adecvat sunt primii pasi pentru obtinerea rezultatelor dorite. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana.

Stomatologul
Cavitatea orala, in general, si dintii in special sunt cu atat mai sanatosi cu cat sunt verificati cu regularitate. Multe boli, aparent fara legatura, apar din pricina unei dentitii stricate: de la tulburari ale aparatului digestiv pana la afectiuni cardiovasculare, de la sinuzite pana la probleme ale oaselor. In plus, tratatarea infectiilor dentare este mult mai dureroasa decat preventia si igienizarea. Atentie, insa, la stomatolog nu este suficienta o singura vizita anuala!

Dermatologul
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si este un scut de aparare impotriva tuturor relelor din exterior. De obicei, e neglijata din punct de vedere medical. Cancerul de piele se instaleaza pe nesimtite si este unul dintre cele mai agresive. De aceea, o vizita anuala la medicul dermatolog, mai ales daca iti place foarte mult soarele, este obligatorie.

Principala situatie pentru care este nevoie de cel putin un control pe an, atat clinic, cat si dermatoscopic, este prezenta nevilor (alunitelor) in numar mare si diferite ca aspect, culoare si/sau pozitionare. In principiu, daca pacientul urmeaza vreun tratament cronic pentru o afectiune dermatologica cronica sau din categoria celor care se transmit pe cale sexuala, este nevoie de controale periodice, in functie de diagnostic si medicatie. Controale preventive trebuie sa efectueze persoanele expuse profesional la afectiuni cutanate sau cele expuse la boli cu transmitere sexuala. O mentiune aparte e pentru copiii din colectivitati, pentru care este obligatorie verificarea prezentei sau absentei vreunei boli parazitare la intrarea/revenirea in colectivitate. Dr. Constantin Venerus Popa, medic primar dermato-venerologie, Centrul Medical Medsana.

Sursa: revista Femeia de azi