Incontinenta urinara, o problema stanjenitoare

Multe femei ajung sa se confrunte cu aceasta afectiune din varii motive – vom vedea care sunt ele. In orice caz, incontinenta urinara nu trebuie trecuta cu vederea si poate fi prevenita.

Cuvantul vine din latinescul incontinentio, care inseamna “a nu retine” si defineste o problema ce afecteaza multe persoane, in special femei: pierderea involuntara de urina. De incontinenta poate sa sufere oricine, insa varstnicii sunt predispusi la aparitia acestei afectiuni din cauza slabirii, odata cu trecerea anilor, a musculaturii pelviene, care nu-si mai indeplineste optim functia de sustinere a vezicii urinara. Acesta coboara, iar uretra (supapa prin care este eliberata urina) nu mai face fata presiunilor accidentale. Incontinenta nu afecteaza nicicum sanatatea, doar creeaza senzatie de jena si disconfort.

Cauze comune
Nu vorbim de o boala in sine, ci de conditiile fiziologice care o determina. Eliminarea involuntara de urina are loc din pricina cresterii presiunii intra-abdominale in timpul tusei, stranutului sau rasului (asa-numita incontinenta de efort) sau in situatii in care persoana afectata nu ajunge in timp util la toaleta. Incontinenta e favorizata de nasterile multiple pe cale naturala, de infectiile repetate ale tractului urinar, dar si de alti factori.

Grade de gravitate
Incontinenta se poate manifesta strict ocazional, cu pierderi de urina minore, abia sesizabile (in special in incontinenta de efort) sau capata proportii stanjenitoare in cazul tipurilor mai putin frecvente.

 • incontinenta urinara de preaplin: urina se elimina accidental cand vezica se umple, dar nu apare necesitatea de mictiune;
 • incontinenta totala: se pierde total controlul asupra actului voluntar al mictiunii din pricina contractiilor involuntare ale peretilor vezicii urinare, in traumatisme ale maduvei spinale, scleroza multipla si alte afectiuni neorologice;
 • incontinenta urinara functionala: apare pe fondul unei dizabilitati fizice sau psihice;
 • incontinenta anatomica: este cauzata de afectarea structurala a tractului urinar si poate fi congenitala (prezenta de la nastere).

Ce-i de facut
Daca incontinenta apare ca urmare a unei afectiuni ce se poate vindeca, precum infectiile urinare, ea trece de la sine odata cu disparitia bolii care a provocat-o. In cazul permanentizarii problemei, mersul cat mai des la toaleta, preventiv, chiar daca nu simti nevoia, poate fi de ajutor. Se recomanda folosirea absorbantelor si vizita imediata la medic, pentru a depista cauza problemei.

Kegel, gimnastica pentru muschii pelvieni
In urma cu peste 60 de ani, doctorul Arnold Kegel a pus la punct un set de exercitii menite sa tina in forma muschii pubococcigieni, care sustin vezica urinara, vaginul, uretrul si o parte din rect. Cum faci exercitiile:

 • Pasul 1: pentru a-ti da seama ce muschi trebuie exersati, in timp ce urinezi, intrerupe fluxul urinar, mentine contractia cateva secunde, apoi relaxeaza. Repeta de cateva ori.
 • Pasul 2: De 2-3 ori pe zi, fa exercitii de contractie a acestor muschi – mai intai contractii rare si lente, apoi din ce in ce mai rapide.

Aceste exercitii au fost concepute pentru a preveni si combate incontinenta urinara, dar s-a dovedit ca au efect de crestere a energiei sexuale, de imbunatatire a memoriei si a starii de spirit.

Incontinenta poate fi cauzata de fumat sau obezitate ori apare pe fondul dereglarilor hormonale produse de menopauza.

 

Caseta specialistului
Dr. Anca Popa
Medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana

Cum prevenim incontinenta urinara
In primul rand, preintampinand principalii factori care o induc:

 • Fumatul: nicotina este impiedicata direct in aparitia cancerului de vezica; fumatul excesiv duce la tuse cronica persistenta. Asadar, nu fumati!
 • Aportul insuficient de lichide: urina concentrata este un factor care irita peretele vezicii. Consumati 25-30 ml/kg corp/zi de lichide.
 • Alimentele iritante pentru vezica urinara, care cresc diureza: acoolul, cafeina, acidul citric, indulcitorii artificiali trebuie evitati.
 • Igiena necorespunzatoare: contactul sexual predispune la infectii urinare; se recomanda mictiunea si toaleta locala dupa contact sexual.
 • Incercarea de evacuare a vezicii urinare prin screamat poate fi un factor de risc pentru instalarea in timp a incontinentei urinare. Pentru mictiune, relaxati musculatura perineala si alocati timp suficient pentru golirea vezicii.
 • Deficitul de vitamina D, constipatia cronica si obezitatea se asociaza frecvent cu incontinenta urinara. Asadar acestea trebuie evitate.
 • Reducerea tonusului musculaturii perineale este unul dintre principalii factori de risc pentru incontinenta urinara. Poate fi prevenita prin exercitii sistematice in cadrul unor programe standard de gimnastica.

SURSA: Sanatatea de azi
Programeaza-te la un consult