Pericolele ascunse ale prepararii carnii la gratar

Conditiile si modul in care se prepara carnea pot ascunde o serie de pericole. Fumul de gratar poate afecta plamanii, iar crusta de la carnea prea arsa contine compusi cu potential cancerigen. Studiile pe animale de laborator au aratat ca un consum crescut de carne preparata la gratar si prea arsa creste riscul de cancer de colon, de pancreas sau de prostata. De asemenea, in crusta exista si produsi de glicozilare avansata care produc inflamatie si stres celular.

In schimb, carnea preparata termic insuficient poate fi contaminata cu Salmonella sau cu Escherichia coli, ducand la toxiinfectii alimentare mai mult sau mai putin grave. Mainile nespalate cum trebuie, folosirea cutitelor, clestilor, tocatoarelor, recipientelor atat la carnea cruda cat si la carnea gatita, faciliteaza contaminarea cu diferite bacterii si chiar cu virusul hepatitei A.

Sosurile care insotesc de obicei friptura, in special cele pe baza de maioneza, sunt greu digerabile si se pot altera foarte usor daca nu sunt tinute in conditii corespunzatoare. Frigaruile de carne pot fi inlocuite cu frigarui din legume, insotite de cat mai multe salate.

 

Dr. Daniela Burlacu
Medic primar medicina interna
Centrul Medical Medsana

Sursa: revista Sanatatea de azi