Ulcerul gastric si cel duodenal

Mult timp s-a crezut ca principala cauza a ulcerului stomacal o constituie hiperaciditatea gastrica, tratamentul constand in neutralizarea acesteia. Mai nou, la loc de frunte sunt infectia cu H. pylori si abuzul de antiinflamatoare nesterioidiene.

Ulcerul stomacal este o leziune fara tendinta de cicatrizare ce apare pe suprafata mucoasei digestive a stomacului sau a duodenului, fiind provocata de sucurile gastrice acide. Leziunea ce apare in mucoasa stomacului se numeste ulcer gastric, iar cea in mucoasa duodenului-ulcer duodenal. Principala cauza a aparitiei ulcerului este dezechilibrul dintre propriul mecanism de aparare al mucoasei digestive si factorii nocivi ce-o agreseaza.

Factori declansatori

Exista o multitudine de astfel de factori nocivi declansatori ai ulcerului: infectarea cu H. pylori ( in aproape 50% din cazuri), tratamente de durata cu antiinflamatoare nesteroidiene, printre care si banala aspirina sau ibuprofenul, stresul puternic si constant, ereditatea, hiperaciditatea sau afectiunile ce cresc aciditatea gastrica, precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficienta renala cronica, pancreatita cronica.

Numarul tot mai mare de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzat de alimentele ,,imbogatite” cu E-uri!

Cum se manifesta

  • Dureri sub forma de arsuri, crampe, torsiuni ori eroziuni in partea de sus a abdomenului (in capul pieptului) si a ombilicului. In functie de aceasta localizare, se vorbeste de doua tipuri de ulcer: ulcer gastric, localizat la nivelul mucoasei gastrice, si ulcer duodenal, la nivelul duodenului, segmentul initial al intestinului subtire. Factorii de risc, cauzele si mecanismele patologice pot fi asemanatoare, doar locul unde s-a instalat este diferit. Durerea, care ba apare, ba dispare, tine de la cateva minute la cateva ore, putand fi inlaturata prin administrarea unui preparat antiacid sau inhibitor al secretiei gastrice.

  • Lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate

  • Balonare si senzatie de greata sau voma dupa masa

  • Scaun cu urme de sange inchis la culoare in cazul ulcerului hemoragic.

Durerea face diferenta

Simptomele celor doua tipuri de ulcer sunt asemanatoare, cu exceptia durerii.
In ulcerul gastric, durerea apare la scurt timp dupa masa, cand stomacul e inca plin.
In ulcerul duodenal, durerea se manifesta la cateva ore dupa masa, cand stomacul e deja golit, motiv pentru care poate da neplaceri si noaptea.
Ulcerele fara durere, cunoscute sub denumirea de ulcere silentioase, frecvente in cazul varstinicilor, diabeticilor, al celor ce iau multe antiinflamatoare nesteroidiene, nu prezinta niciun fel de simptome inainte sa apara complicatiile, mai frecvente in cazul ulcerului gastric decat in cel duodenal, printre care hemoragia si perforatia.

Cum se vindeca

Majoritatea ulcerelor stomacale, indiferent de cauza care le-a favorizat, cat timp nu s-a ajuns la complicatii, se vindeca printr-un tratament adecvat prescris de medic si o dieta speciala. De asemenea, este important sa se evite medicamentele care ii favorizeaza aparitia. Daca fara ele nu se poate, ori se iau la o jumatate de ora dupa masa, ori impreuna cu protectoare gastrice.

Atentie la obiceiurile daunatoare!
Desi inca nu este clar daca abuzul de alcool si cafea, precum si fumatul ar provoca ulcer, e cert ca acestea ii pot declansa crizele si intarzie vindecarea.

Sfatul specialistului
Dr. Paul Dragomir,
medic primar gastroenterologie,
Centrul Medical Medsana

Ce rol are endoscopia in tratamentul ulcerului?

Diagnosticul ulcerului se face prin endoscopie digestiva superioara, care permite prelevarea de biopsii pentru a pune in valoare (sau nu) prezenta Helicobacter pylori.
Este un test rapid, dureaza 20 minute pana aflam rezultatul. Tratamentul depinde de prezenta acestei bacterii:

  1. daca este prezenta, se foloseste un inhibitor de secretie acida gastrica impreuna cu 2 antibiotice (luate 7-14 zile)
  2. daca testul iese negativ (absenta bacteriei) se trateaza doar cu inhibitor de pompa de protoni, 1 luna.

Exista si modificari ale acestor scheme de tratament, de aceea consultul unui specialist in gastroenterologie este obligatoriu.

Sursa: Sanatatea de azi