Preventia cancerului de col uterin

Centrul Medical Medsana sustine cea de-a 6-a editie a campaniei de educare despre cancerul de col uterin a Asociatiei Studentilor din Facultatea de Limbi Straine (ASLS Romania). Reprezentantii Centrului Medical Medsana, Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrica-ginecologie si Dr. Doris Ionescu, medic specialist medicina de laborator, vor discuta joi, 22 martie a.c., incepand cu ora 16, cu studentele Universitatii din Bucuresti despre preventia cancerului de col uterin, una dintre principalele afectiuni feminine. Conferinta va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor (Calea Plevnei 61).

“Ne bucuram sa sprijinim pentru al doilea an consecutiv aceasta campanie deoarece consideram ca preventia se face nu doar prin controale profilactice specifice, ci si prin educarea tinerelor. Cancerul cervical nu are varsta. Ca medic ginecolog am constatat de-a lungul timpului ca leziunile canceroase au inceput sa apara din ce in ce mai des la femeile tinere, care de multe ori le descopera in stadii avansate deoarece nu efectueaza controalele anuale preventive, cu precadere testul citologic Babes-Papanicolau. Speram ca joi sa avem o audienta similara cu cea din 2011, cand aproximativ 400 de studente au participat la conferinta si au primit raspunsuri la intrebarile pe care ni le-au adresat”, declara Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

Medicii le vor prezenta studentelor informatii atat despre factorii de risc, afectiunea in sine, cat mai ales despre felul in care cancerul cervical poate fi prevenit, le vor oferi materiale informative si le vor raspunde la intrebari. In plus, toate participantele la conferinta, vor beneficia de un pachet personalizat de servicii medicale care include un test Babes-Papanicolau si o consultatie de specialitate.

Aceasta actiune se inscrie in programele de profilaxie pe care Centrul Medical Medsana le-a lansat in 2011. Programele presupun actiuni de informare si educare, precum si pachete complexe de servicii medicale de prevenţie destinate persoanelor fizice (LadyCare şi LadyCare+ - impotriva cancerului de san şi de col, NutriCare - impotriva diabetului şi obezitatii, CardioCare – impotriva afectiunilor cardiovasculare).

Despre importanta preventiei cancerului de col uterin

Pe plan mondial la fiecare doua minute o femeie decedeaza din cauza cancerului de col uterin.
La nivel global, ca prevalenta, aceasta afectiune ocupa locul 2 in randul femeilor cu varsta intre 15-45 ani, cu aproximativ 500.000 cazuri noi in fiecare an.
Cancerul de col uterin sau cervical ocupa locul trei in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, dupa cancerul de san si cel pulmonar (1), peste 270.000 de femei pierzandu-si viata din cauza acestei boli, in fiecare an.
In Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin, Romania ocupand primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana.
In Romania, incidenta cancerului de col uterin este de 31/100.000 de femei, iar mortalitatea este de 18.3/100.000 de femei.

Cancerul de col uterin este o afectiune grava, dar care poate fi prevenita prin controale periodice. Daca este diagnosticat in stadii incipiente, poate fi tratata si vindecata, insa, de multe ori, interventia chirurgicala este radicala, iar femeia va suporta o trauma psihica importanta.

Pe langa infectia cu HPV (in 95% din cazuri), exista si alti co-factori implicati in aparitia cancerului de col uterin, precum:

 • fumatul (23,6%)
 • varsta precoce de debut a vietii sexuale
 • parteneri sexuali multiplii
 • multiparitatea (numar mare de sarcini)
 • utilizarea prelungita a contraceptivelor orale (14%)
 • infectii genitale concomitente (chlamidia)
 • infectii HIV (0.1%)
 • factori genetici si imunodepresii

Testarea preventiva
Testul citologic Babes-Papanicolau este un test nedureros, fara riscuri, care poate indica din timp modificari ale celulelor colului uterin si implicit ajuta in diagnosticarea precoce si tratarea acestui timp de cancer.
In SUA, in 2004, American Cancer Society recomanda efectuarea primului test Pap la 3 ani de la inceputul vietii sexuale, dar nu mai tarziu de varsta de 21 de ani, urmand apoi o testare anuala pana la implinirea varstei de 70 de ani, cu exceptia recomandarii de efectuare la fiecare 2 ani pentru testul in mediu lichid si daca 3 teste Pap consecutive sunt in limite normale, la femeile peste 30 de ani.
In Romania, din cauza incidenţei foarte crescute a cancerului de col, recomandarile sunt ca PAP testul sa se efectueze in fiecare an.

Statistici cancer de col uterin in Romania:

 • Populatia feminina (≥ 15 ani) cu risc de cancer cervical – 9,44 milioane
 • Numarul de cazuri noi de cancer de col uterin intr-un an este de 3402
 • Numarul de decese anual datorate cancerului de col uterin este de 2005
 • Numarul de cazuri noi de cancer de col uterin estimat pentru 2025 este de 3494
 • Numarul de decese pe an in 2025 prin cancer de col uterin este estimat la 2210

Referinte
1. www.informarehpv.ro
2. Raport 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii, paginile v,6&12 – WHO/ICO HPV Information Centre: http://apps.who.int/hpvcentre/statistics/dynamic/ico/country_pdf/ROU.pdf?CFID=2277441&CFTOKEN=61248880