Quick Access
Medsana Noutăți

Despre vaccinarea anti-HPV, în discuție live cu Dr. Anca Popa

HPV (human papillomavirus), un virus vechi de 350 milioane de ani face încă ravagii în lumea femeilor și nu numai. S-au descoperit dovezi care atestă existența atât de îndelungată a virușilor HPV; s-au descoperit însă și antidoturile. Statisticile arată că în România se produc 1800 de decese în fiecare an din cauza cancerului de col uterin, provocat de HPV. 

Printr-o educație susținută la toate nivelurile, aceste tragedii pot fi prevenite. Vaccinul anti-HPV este disponibil pe scară națională – gratuit la categoria de vârstă 11-18 ani – și se poate face după un control, cu avizul medicului. 

Vârsta ideală la care se recomandă vaccinarea este între 11 și 14 ani, pentru a susține dezvoltarea unei imunități de bună-calitate – ceea ce nu înseamnă că nu poate fi făcut și mai târziu. În general, iau virusul cam 80% din oameni, care însă reușesc să îl elimine prin tocmai această imunitate de bună-calitate care trebuie cultivată. 

Timpul de activare al virusului în organism poate fi foarte lung, uneori și de 20 de ani. De aceea este cât se poate de important un control: se poate depista și trata HPV din timp. 

Prevenția susținută prin educație și vaccinare poate duce la eradicarea consecințelor infectării cu HPV. Australia servește drept exemplu pentru întreaga lume: aici se vaccinează și băieții între 11 și 14 ani. Societatea la toate nivelurile ei: familie, școală, publicații, sistem medical, trebuie să se implice din ce în ce mai mult pentru a preveni tragediile cancerului de col uterin și toate celelalte complicații rezultate din infectarea cu HPV. 

Vezi aici prezentarea completă, live, a Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie în Clinicile Medsana, pe tema vaccinării anti-HPV, cu explicații detaliate și răspunsuri la întrebările directe adresate de public.