Masuri de protectie in cazul temperaturilor scazute

In aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, se recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. Hidratarea organismului este foarte importanta in sezonul rece, mai ales in cursul episoadelor respiratorii acute.

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate - caciuli, manusi, sosete etc care trebuie mentinute uscate cat mai mult timp. Trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi (in acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic).

De asemenea, va recomandam sa purtati imbracaminte adecvata, evitand supraincalzirea organismului si totodata incercati ca trecerea din incaperile supraincalzite la temperaturile foarte scazute din mediu sa fie una lenta. Incaltamintea ar trebui sa fie cu talpa comoda, groasa, antiderapanta pentru a evita caderile si ulterioarele traumatisme.

Este recomandat ca persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii (bronsita cronica, astm bronsic, insuficienta respiratorie), sa evite parasirea domiciliului la temperaturi sub 0 grade si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute. Pentru persoanele care prezinta afectiuni cronice este indicat sa respecte si sa isi administreze schema de tratament recomandata de medicul curant.

In aceasta perioada, trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor - evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Locuintele si spatiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator si trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.


Cele mai frecvente afectiuni ale sezonului rece:

Gripa - boala respiratorie acuta determinata de infectia cu virusuri gripale. Boala afecteaza caile respiratorii superioare si/sau inferioare si este frecvent acompaniata de semne si simptome sistemice, cum sunt febra, cefaleea (durerile de cap), mialgia (durerile musculare) si astenia (oboseala accentuata).
Sinuzita – se manifesta cu rinoree purulenta sau drenaj postnazal, congestie nazala si durere sinusala sau senzatii de tensiune sinusala a caror localizare depinde de sinusul implicat, febra
Otita medie acuta - Urechea medie comunica cu nazofaringele prin intermediul trompei lui Eustachio. Cand trompa se blocheaza, in urechea medie si in cavitatile mastoidiene se acumuleaza lichid, ce constituie un mediu de cultura propice oricarei bacterii prezente si poate aparea otita medie acuta sau infectia urechii medii.
Faringita – se manifesta cu gat iritat sau dureros, coriza, tuse, febra, mialgii, vezicule pe mucoasele cavitatii bucale(in herpangina), adenopatie cervicala.
Amigdalita acuta - se manifesta cu dureri la inghitire, febra usoara, congestie nazala, secretii nazale apoase, stranut si tuse.
Pneumonia - debut de obicei brusc, febra, tuse care, de obicei, este productiva (cu expectoratie) cu eliminarea unei spute de culoare verde-galbuie, dispnee si tahipnee (respiratie superficiala si rapida), dureri toracice, fatigabilitate
Bronsita – se manifesta cu tuse seaca (uscata, fara sputa) care apare in primele zile, iar mai apoi devine productiva (sange in sputa), febra moderata, de obicei in jur de 38C (febra inalta poate indica o pneumonie), astenie, durere surda in piept inrautatite de inspirul profund si tuse, wheezin (zgomot suierator), senzatie de lipsa de aer.
Traumatismele – fracturi, luxatii, contuzii sau plagi

Tratamentul afectiunilor respiratorii acute este bine sa fie doar simptomatic; nu este indicat tratamentul antibiotic fara a consulta medicul. Solicitati asistenta medicala de specialitate ori de cate ori va confruntati cu probleme de sanatate asociate sezonului rece!

Pentru programari si informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la:

021-9607 sau programari@medsana.ro pentru clinicile din Bucuresti
0244-593.017 sau programari@ploiesti.medsana.ro pentru clinica din Ploiesti.

DORESC O PROGRAMARE
CAPTCHA Image
Sunt de acord sa primesc informatii privind ofertele Medsana