Muscatura de capusa - masuri de protectie si riscuri asociate

In ultima vreme se discuta foarte mult despre capuse si consecintele muscaturii de capuse. Iata cateva informatii medicale despre boala Lyme ( Borrelioza Lyme) si masurile de protectie simple pe care trebuie sa le luam in cazul in care am fost muscati de capuse.

Ce sunt capusele?

Insecte parazite, hematofage, ele hranindu-se cu sangele gazdelor (soarecele, caprioara, dar si pasari sau alte categorii de rozatoare decat soarecii). Nu toate capusele transmit boli, dar ele pot fi vectori de transmitere in boala Lyme, tularemie, babesioza, ehrlichioza, majoritatea zonelor endemice pentru boala Lyme fiind comune cu cele ale afectiunilor amintite.

Capusele au dimensiuni mici si in momentul in care ingereaza sangele, cresc de doua trei ori fata de marimea lor initiala. Muscatura este nedureroasa si de aceea de multe ori trece neobservata. Incidenta crescuta a bolii apare atunci cand contactul cu insecta contaminata cu microorganismul Borrelia burgdoferi a depasit 72 de ore; indepartarea capuselor de pe piele in aceeasi zi in care s-a produs expunerea scade mult probabilitatea aparitiei infectiei. Indepartarea capusei trebuie facuta complet si cat mai curand, de preferat de catre doctor. Daca nu putem beneficia de ajutor specializat, ca o prima masura indepartam in totalitate capusa cu o penseta, spalam zona cu apa calda si sapun si dezinfectam cu un antiseptic de uz general. E bine sa pastram capusa intr-un recipient, in alcool, pentru identificare ulterioara.

DORESC O PROGRAMARE
CAPTCHA Image
Sunt de acord sa primesc informatii privind ofertele Medsana