Screening infectie COVID-19 – testari serologice disponibile acum in clinicile Medsana

 

Având în vedere faptul că infecția cu virusul SARS CoV-2 are simptome asemănătoare cu alte tipuri de răceala, gripă sau alergii, diagnosticul nu se poate pune doar pe baza evaluării clinice, fiind necesare teste de laborator specifice.

În clinicile Medsana sunt disponibile începând cu 25 mai testele pentru depistarea infecției cu virusul SARS CoV-2.

TESTARE Real Time - PCR – 420 lei

 • Se recomandă pentru depistrea infecției cu virusul SARS CoV-2. Persoana cu rezultat pozitiv la acest test are infecție activă, indiferent dacă are sau nu simptome
 • Se recoltează secreție nasofaringiană/ orofaringiană, procedura fiind asemănătoare cu recoltarea unui exsudat nazal/ faringian
 • Recoltarea se face pe baza de programare în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 12.00 – 14.30
 • Pregătire medicală: prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea; pacientul nu trebuie să fie în tratament cu soluții oftalmice și picături nazale
 • Rezultatele sunt disponibile în doua zile lucratoare de la momentul recoltarii
 • Recoltarea se poate face cu recomandare scrisă de la medic sau la cerere

Testul Real Time PCR poate fi solicitat de companii în vederea reluării activității profesionale sau de persoanele care trebuie să călătorească în afara țării.

Testarea Real Time PCR se realizează în parteneriat cu centre medicale autorizate.

Testele RT-PCR sunt utilizate pentru a detecta direct prezența unui antigen, mai degrabă decât prezența răspunsului imun al organismului sau a anticorpilor.

Un rezultat pozitiv este sugestiv pentru diagnosticul COVID-19, iar un rezultat nedetectabil (negativ) indică absența în proba analizată a virusului SARS-COV-2. Există posibilitatea unor rezultate fals negative, având în vedere faptul că rezultatul RT-PCR poate fi influențat atât de stadiul infecției, cât și de calitatea specimenului recoltat.

Rezultatul reprezintă statusul viral din momentul recoltării, astfel un rezultat sau mai multe rezultate nedetectabile nu exclud posibilitatea existenței infecției cu Covid–19. Prezența genei E sugerează o infecție respiratorie de tip SARSr-CoV nespecifică 2019-nCoV, dar specifică tuturor virusurilor respiratorii din Linia B (subgenul Sarbecovirus) care include tulpinile SARS-CoV, SARS-CoV-2 și Bat SL-CoV-WIV1

Factori care pot genera rezultate fals negative:

Calitatea slabă a probelor biologice recoltate și transportate necorespunzător de la pacienti constituie cea mai importantă sursa de eroare în diagnosticul de laborator al COVID-19. O proba prelevata mai devreme de 5 zile de la infecție poate da un rezultat fals negativ. Unul sau mai multe rezultate negative, în special din probe prelevate de la nivelul tractului superior nu exclud posibilitatea infecției cu SARS-CoV2. Un rezultat fals negativ poate fi explicat prin apariția de mutații la nivelul virusului sau a inhibitorilor în reacția PCR. La pacienții cu suspiciune fermă de infecție cu SARS-CoV-2 se pot preleva și testa probe suplimentare de la nivelul tractului respirator inferior.

Recomandări - Pentru orice rezultat discordant se recomandă repetarea recoltării și retestare la centrul de referință național.

Metodologie: Test qRT-PCR prin care pot fi detectate 3 secvențe de la nivelul genelor E, N, RdRP din structura virusului 2019-nCoV.

Gene de referință: Gena E, Gena N, Gena RdRP

Limita de detecție a metodei (qRT-PCR, AllplexTM 2019-nCoV Assay): 100 copii virale/reacție.

Metoda utilizată detectează genele Gena E, Gena N, Gena RdRP.

Rezultatele vor fi interpretate în context clinic de către medicul specialist.

Pentru determinarea răspunsului imun al organismului la infecție (dacă pacientul a fost expus și a dezvoltat anticorpi) se recomandă testarea serologică a imunoglobulinelor IgM și IgG.

TESTARE SEROLOGICĂ - Anticorpi anti SARS-CoV-2 (COVID-19) IgG - 125 lei și Anticorpi anti SARS-CoV-2 (COVID-19) IgM - 125 lei

 • Se recoltează sânge venos, la fel ca la orice altă analiză uzuală
 • Recoltarea se face fără programare în orice clinica Medsana conform orarului de prelevare probe biologice
 • Nu este necesară pregătire medicală specifică anterioară recoltării
 • Rezultatele sunt disponibile în 1- 2 zile lucrătoare în funcție de momentul recoltării
 • Recoltarea se poate face cu recomandare scrisă de la medic sau la cerere

Testul anticorpi anti SARS-CoV-2 (COVID-19) IgM pozitiv evidențiază infecțiile acute.

Un test IgM pozitiv ar trebui confirmat ulterior cu testare RT-PCR (singura metodă care indică infecția activă) deoarece un test IgM pozitiv poate apărea și la persoane vindecate.

Testul anticorpi anti SARS-CoV-2 (COVID-19) IgG evidențiază prezența anticorpilor în organism; se estimează că anticorpii de tip IgG apar în organism la un interval de timp 1-3 săptămâni după infectare și se mențin în organism o perioadă mai lungă, recomandarea specialiștilor fiind aceea de a efectua testarea serologică în dinamică la intervale regulate de timp.

O expunere anterioară față de infecția SARS-CoV-2 confirmată prin teste serologice, nu exclude posibilitatea unei noi infecții active. În funcție de contextul epidemiologic și simptomatologie, medicul poate recomanda testarea RT-PCR în vederea identificării virusului.

Vă reamintim faptul că spitalele publice desemnate de Ministerul Sănătății sunt singurele unități medicale autorizate să gestioneze cazurile suspecte și infecțiile cu coronavirus. În cazul în care prezentați simptome specifice infecției cu virusul SARS Cov-2 (febră, dureri de cap, dificultăți de respirație sau înghițire, tuse intensă, oboseală inexplicabilă), vă rugăm să luați legătura telefonic cu medicul de familie.

Pentru programări și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați telefonic (021-9607) sau pe e-mail (programari@medsana.ro).

 

DORESC O PROGRAMARE
Sunt de acord cu Termenii si conditiile de utilizare. CITESTE Termeni & Conditii.
Sunt de acord cu informatiile prezentate in nota de informare legata de protectia datelor cu caracter personal prezentata la Sectiunea GDPR
Sunt de acord cu folosirea e-mailul pentru informari periodice, marketing, publicitate. Informatiile furnizate nu vor fi transferate catre alte entitati..
DORESC O PROGRAMARE
Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.