Intinde o mana de ajutor si daruieste viata. Doneaza sange!

Centrul Medical Medsana si Asociatia BGS pentru Situatii de Dezastre si Calamitati va invita sambata, 10 decembrie, in intervalul orar 7-14 in incinta Spitalului CF2 Bucuresti (Bd. Marasti nr. 63, sector 1) sa va alaturati celor care intind o mana de ajutor, doneaza sange si daruiesc viata. Aceasta actiune face parte din Campania nationala de Donare de sange “Intinde o mana de ajutor”.

“Facem un apel la bucuresteni si nu numai sa se alature eforturilor noastre si sa vina sambata sa doneze sange. Sangele este deosebit de pretios pentru cei care sunt supusi interventiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care sufera de afectiuni grave si singura lor sansa este sa faca transfuzii periodice. Ca medic obstetrician am intalnit deseori situatii in care mama imediat dupa nastere sau nou-nascutul au avut nevoie de transfuzii de sange fara de care eforturile echipei medicale ar fi avut putine sanse de reusita. Din nefericire, oricare dintre noi sau oricare dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge in postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obtinut prin prelucrarea sangelui donat. De aceea, este important sa intindem o mana de ajutor celor care au nevoie si sa donam sange”, declara Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

De ce este important sa donam sange
In Romania se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 66% din totalul necesar.
Spre deosebire de alte tari, in Romania doar 1% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, 4% in Ungaria.
Cei 450 de ml donati de sange donati de o singura persoana pot salva chiar si trei vieti. Daca pentru donator aceasta cantitate reprezinta doar o rezerva (pe care o poate reface in aproximativ 2 ore cantitativ si 2 saptamani calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sange si produse derivate din sange, aceasta actiune inseamna viata. Sangele ca atare poate fi utilizat in operatii pe cord deschis, pentru nou-nascuti, celulele rosii sunt folosite in traume, anemii, operatii, trombocitele sunt necesare in transfuzii masive, plasma in tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare in tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singura operatie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unitati de sange.

Este important ca donarea de sange sa se faca periodic si de cat mai multe persoane pentru a evita amanarea tratamentelor sau interventiilor chirurgicale si pentru a asigura o rezerva permanenta de sange si produse derivate din sange deoarece sangele si derivatele sunt perisabile si pot fi folosite in perioade cuprinse intre 5 zile si maxim cativa ani.
De asemenea, este important ca sa fie cunoscut faptul ca sangele este sigur deoarece, imediat dupa recoltare trece printr-un proces de testare contra bolilor infectioase.

Cine poate dona sange
Orice persoana care doreşte sa ajute, cu varsta intre 18 si 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arteriala intre 10 şi 20 mmHg, daca este sanatoasa şi nu sufera de afectiuni dermatologice, ulcer, hepatita sau alte boli transmisibile. Exista şi excepţii in cazul persoanelor care indeplinesc condiţiile anterioare pentru a veghea la menţinerea starii de sanatate a acestora şi anume: nu este permisa donarea de sange de catre persoane care au mai donat sange in ultimele 70 zile sau de catre femeile insarcinate, care alapteaza sau cele care au nascut cu mai puţin de 18 luni in urma.

Recomandari inainte de donarea de sange
Deşi donarea de sange nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, este recomandat ca donatorul sa se odihneasca, sa aiba o alimentaţie uşoara bogata in fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale) dar saraca in grasimi şi glucide, sa se hidrateze foarte bine, evitand insa consumul de cafea, ceai, alcool. Este important ca sa fie evitate lipidele sau grasimile deoarece acestea pot afecta testele pentru infecţii facute asupra sangelui donat, daca acestea au fost consumate cu cateva ore inainte de donare.

Centrul Medical Medsana s-a alaturat campaniei naţionale de donare de sange prin sprijinirea procesului de recoltare in Centrele specializate de transfuzii din Ploiesti si Bucureşti si prin informarea publicului, cu precadere a pacienţilor şi abonaţilor sai despre importanţa donarii de sange.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.medsana.ro, www.omanadeajutor.ro, www.doneazasange.ro.

Despre Medsana
Deschizator de drumuri pe piaţa autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiinţare, din 1996, servicii complete de diagnostic şi tratament. Reţeaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucureşti: Primaverii şi Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploieşti şi doua laboratoare de analize (in Bucureşti şi Ploiesti) acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise şi rapide. Medsana ofera consultanţa medicala in peste 30 de specialitaţi, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeaşi zi, fiind printre puţinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice şi moleculare.
Ca o recunoaştere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat şi la renumele şi imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.