Cancerul de col uterin: evidente si statistici

Pe plan mondial la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.

La nivel global, in fiecare an aproximativ 570.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer care ocupa locul al patrulea in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, dupa cancerul de san, cel pulmonar si cel colorectal.

In fiecare an aproximativ 270.000 de femei decedeaza din cauza acestei boli, 85% dintre acestea provenind din tarile in curs de dezvoltare unde cancerul de col uterin ucide mai multe femei decat orice alt tip de cancer.

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin si 1.909 decese cauzate de aceasta boala. 

Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual in Europa, 7,5% provin din Romania.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin - rata mortalitatii este de 4 ori mai mare decat media Uniunii Europene. 

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului human papilloma. Exista peste 120 de genotipuri HPV identificate, dintre care 15 pot fi cauza pentru cancer de col uterin: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.
Majoritatea infectiilor cu HPV, aproximativ 90%, sunt neutralizate de sistemul imun al organismului intr-un interval de unu pana la doi ani de la infectare.

Persistenta infectiei HPV tulpini cu risc inalt timp indelungat reprezinta risc pentru aparitia cancerului de col uterin. Tipurile 16 si 18 sunt responsabile pentru 70% din cancerele de col uterin la nivel mondial. 

Cele mai frecvente opt tulpini cu risc oncogen crescut provoaca 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin la nivel international.

Pe langa cancer de col uterin, HPV tulpini cu risc inalt este asociat si cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal, penian, orofaringian. 

 

 

Cancerul de col uterin – intrebari si raspunsuri

 

De la ce varste poate aparea cancerul de col uterin?

Riscul de infectare cu HPV tulpini cu risc inalt  incepe la primul contact sexual si persista pe toata durata vietii sexuale active a femeii. Pentru aparitia cancerului de col uterin infectia HPV tulpini cu risc inalt este necesara, trebuie sa persiste timp indelungat 5-15 ani si sa se asocieze cu o serie de factori de risc.

Este important de mentionat ca pentru a dobandi infectia , nu este nevoie de contact sexual cu penetrare completa, simplul contact cutaneo mucos in regiunea genitala este suficent pentru raspandirea virusului.

 

Care sunt cauzele care duc la aparitia lui?

In 95% din cazuri, cancerul de col uterin apare datorita infectiei cu HPV, Human Papiloma Virus, tulpini cu risc inalt, un virus cu o raspandire larga si usor transmisibil. Orice femeie activa sexual este expusa riscului de a contacta HPV. Se estimeaza ca pana la 50 – 80 % dintre oameni se vor infecta cu HPV de-a lungul vietii. Cele mai multe infectii sunt tranzitorii si  dispar in decurs de aproximativ 1-2ani.

Care sunt femeile cele mai expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin?

Expunerea cea mai mare la dezvoltarea de cancer de col uterin o au femeile infectate cu HPV tulini cu risc inalt care persista  si care asociaza factori de risc:: fumatul, sistemul imunitar deprimat, parteneri sexuali multipli, debut precoce al vietii sexuale, multiparitatea, utilizarea prelungita a contraceptivelor orale, infectii genitale concomitente (chlamidia, HIV), factori genetici.

Care sunt simptomele?

De cele mai multe ori, infectia cu HPV nu are expresie clinica cu semne si simptome specifice.. Prin urmare, multe persoane cu infectie HPV nu stiu ca o au. Marea majoritate a infectiilor cu HPV nu prezinta un pericol pentru organism, aproximativ 90% se vindeca de la sine in decurs de doi ani.
Infectia cu  tulpini HPV cu risc inalt este responsabila pentru aparitia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, a 91% din totalul cazurilor de cancer anal, a 69% din cazurile de cancer vaginal si vulvar, a 63% din cazurile de cancer penian si a 70% din cazurile de cancer orofaringian diagnosticate. 

Uneori, insa, infectiile persistente si repetate cu acest virus cresc riscul aparitiei leziunilor precursoare ale cancerului. 

 

Care este legatura dintre testul Papanicolau si cancerul de col uterin?

Testul Babes Papanicolau ne arata daca exista modificari la nivelul colului uterin care neglijate in ani, pot duce la cancer de col uterin sau daca exista deja modificari severe. 

Care sunt avantajele testului Papanicolau? Care este frecventa cu care este recomandat sa fie facut testul?

Testul PAP este un test care poate fi folosit in scop de screening (evaluarea unei populatii care nu prezinta semne si simtome de boala) pentru depistarea modificarilor pre-maligne sau maligne ale colului uterin. Este o procedura medicala neinvaziva care consta in prelevarea de celule descuamate de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periute. Testul este simplu, rapid si nedureros.

Primul test PAP ar trebui sa se efectueze in maxim 3 ani de la debutul vietii sexuale, insa nu mai tarziu de varsta de 21 de ani. In Romania datorita incidentei foarte crescute a cancerului de col uterin, se recomanda totusi ca testele PAP sa fie efectuate anual. Programele de screening pentru sanatatea colului uterin care folosesc numai  PAP recomanda testare o data la trei ani.

Pe langa tulpinile care se transmit prin contact sexual, celelalte cum se transmit?

HPV-ul traieste in vagin, pe colul uterin, la nivelul penisului, in anus, in gura, in gat – adica pe mucoase, dar si pe piele. 

Transmiterea virusului HPV se mai poate face prin:
  • Simpla atingere - in cazul verucilor
  • Instrumentar medical nesterilizat
  • Contactul tegument cu tegument sau contactul tegument cu mucoase.
  • Transmitere perinatala la nou nascut

Cum ne putem proteja de infectia cu HPV?

Singura metoda de protectie impotriva infectiei cu HPV este vaccinarea. NU exista alta metoda de protectie impotriva HPV-ului.

 

Vaccinarea HPV – singura metoda prin care putem preveni cancerul de col uterin

 

Primul vaccin anti-HPV a fost inventat de doi cercetatori de la Universitatea din Queensland, Australia, si in 2006 a patruns pe piata cu numele de Gardasil. Gardasil e un vaccin tetravalent, adica protejeaza impotriva a patru tulpini: 16 si 18, cele mai responsabile de cancer, respectiv 6 si 11, cele mai responsabile de veruci pe piele. Ulterior, in anul 2007 a fost aprobat de FDA un nou vaccin – Cervarix – care protejeaza impotriva a 2 tulpini: 16 si 18.

In scurt timp, zeci de tari au inclus in programul national de imunizare unul sau altul din cele doua vaccinuri. Un raport al OMS arata ca, in anul 2013, 47 de tari din lume inclusesera deja vaccinarea anti-HPV in programele nationale de imunizare: state din Europa de Vest si America de Nord, dar si, de exemplu, Bhutan, Rwanda si Uganda.

Romania nu se afla la acel moment printre cele 46 de tari. In 15 februarie 2019, Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat un numar de 92 de tari care au in programul national de imunizare inclus vaccinul HPV.

In 2015 ACIP (Advisory Committee on Imunization Practice) a aprobat vaccinarea cu vaccinul nonavalent Gardasil 9 care este eficient pentru prevenirea infectiei pentru tulpinile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

Recomandarile de vaccinare cu vaccinul HPV nonavalent, care este acum disponibil si in Romania, se adreseaza fetelor si baietilor incepand cu varsta de 9 ani. Eficacitatea vaccinarii este influentata de administrarea vaccinului inainte de inceperea activitatii sexuale, motiv pentru care cele mai multe dintre tari au introdus vaccinarea fetitelor din grupa de varsta 11-14 ani.

Unele tari vaccineaza atat fetele, cat si baietii, deoarece rolul baietilor in transmiterea infectiei este esential, iar prin compozitia vaccinului sunt vizate si tipuri de cancer specifice acestora.

 

Efectele vaccinarii la nivel global – Anglia

Foarte putine femei tinere active sexual din Anglia mai sunt infectate cu HPV, virusul care provoaca cele mai multe tipuri de cancer de col uterin, in urma introducerii in anul 2008 a unui program de vaccinare in masa in scoli. Incepand din anul 2019, si baietii au fost introdusi in acest program.

In 2008, cand a inceput programul de vaccinare, 15% dintre femeile tinere erau infectate cu HPV (virusul papiloma uman), care circula in randul persoanelor active sexual. Doua tipuri, HPV 16 si 18, provoaca cele mai multe tipuri de cancer de col uterin.

Datele anuntate acum de autoritatile din Anglia arata ca rata infectiei a scazut la 2% la femeile intre 16 si 18 ani intre 2014 si 2018. Intr-un esantion de 600 de tinere care au fost testate in 2018, niciuna nu era infectata.

Pe baza acestor date, exista speranta ca vor scadea dramatic cazurile de cancer de col uterin, iar in cele din urma vor fi eliminate, in conditiile in care rata de vaccinare anti-HPV este de 83,9% in randul fetelor cu varsta de 9 ani.

 

Australia = lupta anti-HPV

 

Australia si-a facut un adevarat obiectiv din lupta anti HPV si nu doar pentru ca inventatorii vaccinului erau de-acolo, ci pentru ca s-a dovedit in timp eficienta vaccinarii timpurii. Initial, in 2007, programul de vaccinare le includea numai pe fete, insa pentru ca populatia masculina ramanea in continuare rezervor al virusului, programul s-a extins din 2013 si la baieti. La baza acestei hotarari, cel mai important argument a fost incidenta crescuta a cancerului orofaringian asociat cu HPV la barbati. De asemenea, programul de vaccinare destinat baietilor ar putea duce la controlul si chiar eliminarea tipurilor de HPV in Australia.

In prezent, in Australia, orice persoana cu varsta de pana in 19 ani poate beneficia de imunizare HPV gratuita. Conform unui studiu recent, Australia a scazut rata infectarii cu HPV la persoanele de pana in 24 de ani de la 22% la 1% si preconizeaza ca in 40 de ani numarul cancerelor cervicale din tara se va apropia de 0.

Ca urmare a introducerii programului de vaccinare anti-HPV in aceasta tara, cercetatorii au descoperit si o reducere semnificativa a procentului de veruci genitale la femeile cu varste intre 21 si 30 de ani, de la 11,03% in 2007 la 3,1% in 2011. Totodata, procentul barbatilor sub 21 de ani cu veruci genitale a scazut brusc, in aceeasi perioada, de la 21,01% la 2,2%.

 

In Romania

Ministerul Sanatatii reia, incepand cu luna ianuarie 2020, campania gratuita de vaccinare antiHPV, care previne cancerul de col uterin.

CAMPANIA DE VACCINARE GRATUITA se adreseaza fetelor cu varste intre 11 si 14 ani pentru care deja parintii au solicitat imunizarea. Totodata va incepe si o campanie de informare despre importanta vaccinarii impotriva HPV, campanie care sa duca la cresterea numarului de solicitari pentru vaccinare. Cel mai probabil lipsa interesului pentru vaccinare este generat de insuficienta informare a populatiei in ceea ce priveste transmiterea si urmarile infectiei cu HPV.

Romania incepe vaccinarea cu vaccinul HPV nonavalent (tulpinile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) – Gardasil 9, cum este cunoscut in denumirea comerciala. Programul prevede vaccinarea fetitelor din grupa de varsta 11-14 ani. 

Acest vaccin, care este inclus in programul de vaccinare gratuit prin medicul de familie la grupele de varsta mai sus mentionate, ofera protectie impotriva: cancerului de col uterin (90%), cancerului vulvar (90%), cancerului vaginal (85%), cancerului anal (90-95%), leziunilor premaligne de col uterin de grad inalt (80%), leziunilor premaligne de col uterin de grad redus (50%), verucilor genitale (90%).

Schema de vaccinare recomandata pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani este compusa din doua doze, la interval de 6 luni intre ele, cu administrare intramusculara.

Vaccinarea se poate face si la persoane cu varsta peste 14 ani si se poate continua pana la 45 de ani atat la femei cat si la barbati, cu un procent ridicat de eficienta.

Studii ample au aratat ca vaccinarea femeilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, care au fost tratate pentru leziuni premaligne cervicale CIN2, reduce recurenta bolii cu 81%. De asemenea vaccinarea femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani, care au fost tratate pentru leziuni premaligne de grad inalt CIN2/CIN3, scade recurenta cu 71%.

Pentru persoanele cu varsta mai mare de 15 ani la momentul primei injectari, schema prevede 3 doze de vaccin: initiala, la  2 luni si 6 luni de la prima doza. In cazul intarzierii unor doze, acestea pot fi recuperate pe parcursul unui an de la initierea vaccinarii.

Vaccinarea HPV nu este recomandata femeilor insarcinate. Pana in prezent nu au fost studiate eficienta si siguranta vaccinurilor in acest caz.

Riscul infectiei cu HPV este mai crescut odata cu inceperea vietii sexuale, in special in randul adultilor tineri, activi sexual, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.

In cazul persoanelor care si-au inceput viata sexuala inainte de a se vaccina contra HPV, este posibil ca acestea sa nu beneficieze de protectie maxima, dat fiind ca exista posibilitatea sa fi fost deja expuse unuia sau mai multor tipuri HPV continute de vaccinuri, insa si pentru acestea se recomanda vaccinarea, chiar daca protectia nu este maxima. 

 

Eficienta vaccinarii antiHPV

In 10 ani de cand a fost introdus vaccinul HPV, studiile actuale demonstreaza ca femeile vaccinate inca beneficiaza de protectie impotriva bolilor provocate de infectiile cu HPV.

Eficienta vaccinarii  HPV a fost monitorizata in tari ca Australia, Noua Zeelanda, S.U.A, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania si a avut rezultate remarcabile. S-au inregistrat  scaderi seminificative ale infectiilor cu HPV si a bolilor cauzate de acest virus. Pentru fetitele cu varsta cuprinsa intre 13 si 19 ani, prevalenta tipurilor 16 si 18 a fost redusa cu 64%, iar prevalenta verucilor genitale a scazut cu 61%.

In plus, in Danemarca, pentru femeile nascute in intervalul 1989  – 1999 care au fost vaccinate, a fost observata o scadere cu 60% a leziunilor precanceroase, in comparatie cu femeile care nu au avut acces la vaccin.

 

Reactii adverse vaccinare

Reactiile adverse cel mai des intalnite au fost locale: durere, eritem, edem. Reactii generale: cefalee, febra, mialgii, greata, ameteli, iar mai putin frecvente: reactii alergice, sincopa sau raspunsuri vasovagale la injectare si artralgii.

Referitor la diverse mituri care circula in spatiul public in ceea ce priveste vaccinarea HPV (tulburari hormonale, menopauza precoce, scaderea imunitatii, infertilitate, etc.), acestea nu au fost dovedite stiintific si sunt pure speculatii. Ceea ce este dovedit stiintific este faptul ca vaccinarea scade incidenta bolii.

Material realizat cu sprijinul dnei dr. Popa Anca, medic primar obstetrica – ginecologie, Centrul Medical Medsana

Nota: Toate informatiile din acest material au surse medicale, studii stiintifice si statistice desfasurate la nivel global 

 

 

 

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.