Cancerul la san - intre mit sau realitate

MIT: Femeile in varsta nu pot fi afectate de cancerul mamar
Cancerul mamar poate aparea la orice varsta. Probabilitatea aparitiei acestuia la femei tinere, in varsta de sub 40 de ani, este mica, in timp ce aceasta probabilitate creste odata cu varsta femeii. O femeie de 80 de ani prezinta de 5 ori mai mult riscul aparitiei bolii, in comparatie cu o femeie de 50 de ani.

MIT: Cancerul mamar apare doar la femei
Cancerul mamar poate aparea si la barbati, probabilitatea fiind insa foarte redusa 100/1. Acesta este motivul pentru care nu se recomanda controlul preventiv la barbati, insa se impune examinarea de catre un medic specialist si in cazul barbatilor la care se constata aparitia unei tumori sau a unei duritati la nivelul sanului.

MIT: Nu este nevoie sa merg imediat la medic cand simt ceva dur la sanul meu
In Romania, procentul femeilor care merg la un control preventiv pentru diagnosticarea cancerului mamar este in crestere, dar continua sa ramana, totusi, mai mic decat ar trebui. Rezultatul este diagnosticarea multor cazuri de tumori in stadii avansate. Din pacate, in multe cazuri, femeile simt “ceva tare” la sanul lor, dar nu solicita opinia medicului si se multumesc cu o explicatie proprie.

MIT: Daca rezultatul la controlul privind genele BRCA 1 si/sau 2 este negativ, nu exista riscul aparitiei cancerului mamar
Existenta unei mutatii in aceste gene se asociaza cu sindromul cancerului ereditar de san si de ovar (HBOC). Aprox. 3-5% din cancerele de san si pana la 10% din cancerele de ovar se incadreaza in acest sindrom. Testele genetice sunt recomandate, in general, doar femeilor care au antecedente semnificative de cancer mamar in familie (de exemplu, aparitia bolii la cel putin doua rude de sange, aparitia de la o varsta tanara sau combinat cu cancerul ovarian).
Este insa important sa stim ca chiar si atunci cand testele genetice au un rezultat negativ, femeia trebuie sa continue in mod regulat controalele preventive. Chiar daca riscul de “cancer ereditar” a fost eliminat, continua sa existe riscul aparitiei “aleatorii” a unui cancer mamar.

MIT: In familia mea nu exista antecedente de cancer mamar, deci nu am de ce sa ma tem
Cele mai multe din cazurile de cancer mamar nu depind de mostenirea genetica. Este adevarat ca femeile cu antecedente de cancer mamar in familie prezinta un risc mai mare, dar asta nu inseamna ca celelalte nu trebuie sa se monitorizeze periodic.

MIT: Anticonceptionalele duc la aparitia cancerului mamar
Utilizarea anticonceptionalelor se pare ca reprezinta un risc aditional foarte scazut pentru cresterea incidentei cancerului la san. Acest risc creste odata cu inaintarea in varsta, dar sa nu uitam ca anticonceptionalele ofera, in schimb, protectie fata de cancerul uterin si cel ovarian.

MIT: Este bine sa fie evitata mamografia, care utilizeaza radiatia X si sa se recurga doar la ultrasonografie
Riscul unei iradieri de la mamografie, in special in cazul mamografelor moderne care genereaza doze mici, este nesemnificativ, in raport cu beneficiul unei diagnosticari timpurii efectuate prin acest control (doza incasata de o femeie care a efectuat o mamografie este de aprox. 1,2mSv, echivalentul aprox. a doua radiografii pulmonare). Ultrasonografia poate fi de multe ori de ajutor, in special in cazul sanilor densi sau in cazul femeilor tinere, insa nu poate inlocui mamografia. Dupa implinirea varstei de 40 de ani, toate femeile ar trebui sa consulte medicul specialist si sa efectuze periodic mamografii.

MIT: O mamografie corecta poate fi efectuata oriunde
Mamografia trebuie efectuata in centre specializate, care detin mamografe moderne de tip analog sau digital, autorizate de unitatea competenta. Sanul trebuie pozitionat corect in aparat pentru cuprinderea integrala a acestuia si a regiunilor axilo-pectorale. Este recomandat ca mamografia sa fie citita de un medic radiodiagnostician cu competenta in senologie imagistica, iar in unele cazuri, aceasta trebuie completata si cu o ultrasonograma.

MIT: Mai bine fac un examen senologic prin rezonanta magnetica (RMN)
RMN-ul nu inlocuieste mamografia si este recomandat de catre medicul specialist atunci cand exista motive intemeiate. Este o metoda complementara de diagnostic dar daca indicatia sa nu are o justificare corecta, poate fi inutil sau poate complica procesul de diagnostic. Principalele sale indicatii includ evaluarea extensiei unei neoplazii mamare la femeile deja diagnosticate cu cancer de san, evaluarea postoperatorie in timp a sanului operat, monitorizarea raspunsului la chimioterapie inainte de procedura chirurgicala, etc. Recent, a fost luata in discutie posibilitatea de screening RMN la pacientele cu risc crescut pentru sindrom al cancerului ereditar de san-ovar.

MIT: Protezele de silicon in vederea refacerii sanului pot influenta evolutia cancerului si impedica monitorizarea lui
Nu exista date si indicii care sa arate ca mamoplastiile reconstructive cu implant mamar sau cele de augmentare (marire) a sanului au consecinte asupra evolutiei bolii. Date fiind mijloacele moderne de diagnostic (in principal RMN-ul), nu exista dificultati semnificative in urmarirea pacientei.

MIT: Nu pot sa fiu sigura ca exista un tratament corect pentru situatia mea
Din pacate, cancerul mamar este o afectiune foarte frecventa. Dar vestea buna este ca exista medici specializati, cu experienta, echipamente performante si tratament. Este important sa efectuati controalele preventive, iar in cazul unei suspiciuni sa va adresati specialistului. Diagnosticul de cancer este pus in urma unei evaluari atente si detaliate. Tratamentul unei femei cu cancer mamar este decis in urma analizei rezultatelor de catre o echipa de medici specialisti, a starii generale de sanatate a persoanei.
In oricare dintre situatii, este foarte important sa vi se explice si sa se motiveze corespunzator deciziile privind tratamentul, sa vi se dea in scris rezultatele tuturor controalelor si analizelor de laborator, precum si sa va fie explicat pas cu pas tratamentul pe care trebuie sa il urmati.

MIT: Rezultatele suspecte pot fi urmarite prin controale imagistice
Trebuie inteles faptul ca faptul ca unele aspecte mamografice care nu prezinta criterii certe suficiente pentru a diagnostica cancerul la san dar sunt totusi suspecte din punct de vedere imagistic, pot fi aprofundate prin biopsie dirijata.

 

MODUL CEL MAI SIGUR SI CEL MAI EFICIENT PENTRU PREVENIREA CANCERULUI MAMAR ESTE CUNOASTEREA ACESTOR INFORMATII SI RESPECTAREA LOR.