Ce poate înseamna fibrinogenul crescut? – Sfatul medicului

Fibrinogenul sau factorul I al coagulării este o glicoproteină sintetizată la nivelul ficatului. Valori crescute (peste 400mg/dl la adulți) apar în răspunsul de fază acută al organismului, adică în infecții sau inflamații acute, traumatisme, arsuri, tumori, dar și în hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, boli hepatice, sindrom nefrotic, mielom multiplu, fumători, femei însărcinate. De asemenea, fibrinogenul poate crește și în cazul tratamentului cu aspirină, ulei de peste, anticoncepționale orale, estrogeni, unele chimioterapice.

În concluzie, fibrinogenul crescut poate fi indicator al mai multor afecțiuni. Dacă această creștere nu este corelată cu creșterea numărului de leucocite, creșterea VSH-ului, analiza se poate repeta peste 1-2 luni. În cazul în care se menține crescut, medicul poate să vă recomande un set complet de analize de sânge, sumar de urină, urocultură, eventual o ecografie abdominală și o radiografie pulmonară, în funcție de simptome.

  • Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana
Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.