Quick Access
Medsana Prevenție

Excesul de medicamente și administrarea lor incorectă – Sfatul medicului

Mulți se tratează după ureche în funcție de simptom și ajung să ia aproape zilnic pastile calmante sau alte diverse medicamente fără prescripție medicală.

Consumul de medicamente fără prescripție medicală este un fenomen extrem de răspândit. Cele mai vândute medicamente fără rețeta sunt cele pentru răceală, afecțiuni digestive, analgezice, hepatoprotectoare, vitamine și minerale. Chiar dacă sunt medicamente care se pot cumpăra fără rețetă, nu înseamnă că folosirea lor este lipsită de riscuri.

Cel mai frecvent este vorba de abuzul de medicamente, în special antiinflamatoare, analgezice și antibiotice.

Antibioticele se iau de multe ori, fără să fie nevoie în infecții virale, unde nu au efect, ducând la creșterea rezistenței bacteriene la antibiotice, distrugerea florei intestinale, scăderea imunității. Antiinflamatoarele și analgezicele luate în exces sunt toxice hepatice, pot produce leziuni ale mucoasei digestive până la ulcere și hemoragii, pot agrava bolile cardiace, hipertensiunea arterială. Unele tipuri de medicamente nu se pot administra împreună cu alcoolul, altele pot provoca somnolență, caz în care este interzis șofatul. Există medicamente care interacționează cu medicația de bază a pacientului sau cu alte boli preexistente, rezultând efecte adverse grave. Administrarea unor simptomatice (care scad febra sau opresc diareea, de exemplu) poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect și agravarea stării de sănătate.

Prin urmare, este esențial să cereți sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului înainte de a utiliza astfel de medicamente (antiinflamatoare, analgezice și antibiotice).

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana