Excesul de medicamente și administrarea lor incorectă – Sfatul medicului

Mulți se tratează după ureche în funcție de simptom și ajung să ia aproape zilnic calmante sau alte diverse pastile fără prescripție medicală.

Consumul de medicamente fără prescripție medicală este un fenomen extrem de răspândit. Cele mai vândute medicamente fără rețeta sunt cele pentru răceală, afecțiuni digestive, analgezice, hepatoprotectoare, vitamine și minerale. Chiar dacă sunt medicamente care se pot cumpăra fără rețetă, nu înseamnă că folosirea lor este lipsită de riscuri.

Cel mai frecvent este vorba de abuzul de medicamente, în special antiinflamatoare, analgezice și antibiotice.

Antibioticele se iau de multe ori, fără să fie nevoie în infecții virale, unde nu au efect, ducând la creșterea rezistenței bacteriene la antibiotice, distrugerea florei intestinale, scăderea imunității. Antiinflamatoarele și analgezicele luate în exces sunt toxice hepatice, pot produce leziuni ale mucoasei digestive până la ulcere și hemoragii, pot agrava bolile cardiace, hipertensiunea arterială. Unele medicamente nu se pot administra împreună cu alcoolul, altele pot provoca somnolență, caz în care este interzis șofatul. Există medicamente care interacționează cu medicația de bază a pacientului sau cu alte boli preexistente, rezultând efecte adverse grave. Administrarea unor simptomatice (care scad febra sau opresc diareea, de exemplu) poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect și agravarea stării de sănătate.

  • Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana
Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.