Gemelaritatea monocorionică – discordanțe și riscuri

Bucuria pe care o trăiesc viitoarele mame în momentul în care află că vor aduce pe lume gemeni nu se poate exprima în cuvinte, însă, poate constitui și un motiv de îngrijorare pentru că va fi o dublă provocare. De asemenea, sarcina gemelară este asociată cu riscuri mai mari, atât pentru mamă, cât și pentru feți.

Incidența sarcinii gemelare este de aproximativ 1 la 10.000 de nașteri și s-a constatat că o sarcină din 5 gemelare este monocorionică (gemeni identici care impart aceeași placentă). Numărul sarcinilor gemelare a crescut datorită tehnicilor de reproducere asistată și vârstei înaintate a mamei la momentul concepției.

În perioada 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2014, în cadrul unui studiu de specialitate efectuat de Prof. Dr. Liana Pleș, medic primar obstetrică – ginecologie, doctor în științe medicale în clinica Medsana.s-au evaluat retrospectiv datele referitoare la nașterile din maternitatea „Bucur”, Spitalul „Sf. Ioan”.

„Din totalul nașterilor s-au selectat pacientele care au avut sarcina gemelară și s-au identificat caracteristicile fiecărui caz. Mi-am îndreptat atenția asupra corionicității și complicațiilor sarcinii gemelare monocorionice.” - Prof. Dr. Liana Pleș.

Particularități

În cursul celor 5 ani incluși în cercetare, s-a identificat un număr de 76 cazuri cu sarcină gemelară. Dintre acestea 24 s-au dovedit a fi sarcini monocorionice. Diagnosticul corionicității a fost stabilit prin ecografie pe parcursul investigării sarcinii în 65 cazuri. Pentru celelalte 11 cazuri acest aspect nu a fost posibil deorece au fost sarcini neinvestigate, pacientele prezentându-se la spital la momentul nașterii. Modalitatea nașterii a fost preponderent prin operație cezariană cu o pondere de 63.8%.

Sarcinile gemelare au survenit în număr de 25 ca urmare a reproducerii asistate. În 6 cazuri au existat discordanțe de vârsta gestațională între cei doi feți la ecografia de prim trimestru. Considerând sexul ca factor discriminativ am constatat că în general în cele 6 cazuri de discordanțe 4 au fost pentru feții de sex masculin și doar 2 cazuri de sex feminin, diferențele nu au fost, însă suficient de mari pentru a justifica o asociere a potențialului de creștere în raport cu sexul. În cadrul studiului nostru am identificat un caz de TAPS, un caz cu TRAP și 2 cazuri cu TTTS. Toate aceste cazuri au fost evidențiate prin ecografie.

Complicații în sarcina gemelară

Principalele complicații ale sarcinii monocorionice sunt reprezentate de reducerea spontană la sarcina cu făt unic în primele săptămâni de gestație, anomalii congenitale sau restricție de creștere intrauterină.  Sarcinile multiple sunt asociate cu rate mai mari ale fiecarei complicații potențiale legate de sarcină, exceptând sarcina depășită cronologic și macrosomia.  Incidența reducerii sarcinii gemelare la sarcina cu făt unic este de cca 2.5 la 5 procente.  În studiul actual nu am analizat sarcinile gemelare din primul trimestru care s-au redus spontan la sarcină cu făt unic ori sarcinile gemelare care nu au ajuns în trimestrul III de sarcină, oprindu-se din evoluție în primele două trimestre de sarcină.

Examinarea ecografică este singura metodă sigură și fiabilă pentru diagnostic definitiv al sarcinii gemelare. Prin examenul ecografic pot fi determinate corionicitatea si amnionicitatea . Acesta a fost principalul mijloc de diagnostic și pentru studiul actual.

Complicațiile cunoscute ale sarcinii monocorionice sunt: sindromul transfuzor-transfuzat (twin-to- twin transfusion syndrome = TTTS)  caracterizat prin dezechilibrele fluxului sangvin fetoplacentar la nivelul circulației placentare comune care determină apariția oligoamniosului într-un sac amniotic și polihidramniosului în celălalt sac. Acesta survine la cca 10 la 15 % din sarcinile monocorionice.  În studiul nostru am observat că proporția TTTS a fost încadrată în acest interval.

Secvența anemie-policitemie (twin anemia-polycythemia sequence =TAPS) - este o variantă de TTTS în care unul dintre gemeni este anemic, iar celălat geamăn este policitemic dar fără discordanțe de lichid amniotic. Am identificat un caz în timpul celor 5 ani analizați.

O altă complicație rară specifică sarcinii monocorionice este TRAP (twin reversed arterial perfusion sequence) în care corpul unui făt cu o inimă slab dezvoltată este perfuzat de cordul celuilalt făt. Deși este o situație rar întâlnită am avut un asemenea caz identificat precoce prin mijloace ecografice.

Sarcina gemelară monocorionică este o entitate clinică aparte a sarcinilor multiple deoarece poate avea o serie de complicații particulare cu implicații în morbiditatea și mortalitatea neonatală.

Pentru informații suplimentare și programări la Prof. Dr. Liana Pleș, vă rugăm să ne contactați telefonic la numărul de telefon 021-9607sau să ne scrieți la adresa de e-mail programari@medsana.ro.

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.