Radiografia – cand e necesară? – Sfatul medicului

Radiografia reprezintă o metodă de investigație care folosește razele X. Cu ajutorul radiografiei se pot diagnostica în primul rând afecțiuni ale sistemului osos, fracturi, deformări, afecțiuni ale coloanei vertebrale, dar și boli pulmonare, unele afecțiuni digestive sau renale, probleme dentare. Fiecare investigație imagistică (radiografie, ecografie, RMN sau CT) are avantaje și dezavantaje, nu este una mai bună decât cealaltă. Medicul, de comun acord cu pacientul, va decide pe care să o folosească în funcție de simptome și contraindicații. Deși RMN-ul nu folosește radiații, nu este totuși o investigație de primă intenție, nu este disponibil întotdeauna și este costisitor.

Există pacienți care au contraindicație pentru efectuarea unui RMN: sunt alergici la substanța de contrast, au dispozitive metalice în corp (proteze, tije, valve cardiace metalice, unele dispozitive intrauterine), au stimulator cardiac, sunt claustrofobi sau fac convulsii. Pentru aceștia indicată este radiografia. În schimb, investigația radiologică nu este recomandată gravidelor și copiilor. Deși există temeri în legătură cu expunerea la radiații acestea sunt nefondate. Partea examinată este expusă doar la o cantitate mică de radiații pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Specialisții spun că nu există o perioadă optimă între investigațiile radiologice, acestea putând fi efectuate ori de câte ori este nevoie.

  • Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana
Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.