Quick Access
Medsana Prevenție

Sarea și zahărul - când şi cum le introducem în alimentaţia copilului?

Sarea şi zahărul vor fi premise copilului doar după vârsta de 1 an - sarea în cantităţi mici, iar zahărul (sau alţi îndulcitori naturali) doar ocazional.

Sarea la bebeluși poate fi adăugată alimentelor, dar maximum 1 gram pe zi. Nu este nevoie să calculați exact, ci să aveți în vedere cel mult două mese pe zi gătite cu puțină sare. În cazul în care preparați masa pentru toată familia, adăugați doar puțină sare la preparare și adulții își vor pune sare suplimentar, dacă doresc. Este nevoie de atenție sporită la preparatele cumpărate! Verificați întotdeauna conținutul de sare și zahăr și evitați să le oferiți copiilor pe cele cu conținut ridicat. 

Eu recomand sarea iodată deoarece deficitul de iod poate genera tulburări de metabolism. Puteți folosi ocazional și sare naturală neiodată, alternativ cu cea iodată.

Zahărul este cel mai puțin recomandat aliment, în special pentru consum zilnic. După vârsta de 1an, se pot consuma cantități mici de îndulcitori naturali: miere, zahăr brun, sirop de arțar, sirop de agave, dar în cantitate limitată la o linguriță/ocazie, iar ocaziile să nu devină un obicei. Recomandabil ar fi ca un copil să primească dulcele de maxim 3 ori pe săptămână. Uneori, putem risca să avem exces de zahăr în alimentația copiilor mici prin consum crescut de fructe dulci, sucuri de fructe sau fructe uscate. Suntem în siguranță dacă menținem o singură porție de fructe pe zi și maxim 100 ml. suc de fructe pe zi.

Putem oferim copiilor mici mâncare gustoasă prin ingrediente de calitate, amestec interesant de gusturi și uneori prin adăugare de condimente ușoare, evitând astfel adaosul de sare și zahăr.