Scăderea aparent nejustificată în greutate. Cauze – Sfatul medicului

O persoană care, deși mănâncă mult, nu se îngrașă, poate suferi de vreo afecțiune fără să știe sau pur și simplu e norocoasă?

Este firesc ca de-a lungul unui an greutatea să varieze cu 1-2 kg în plus sau în minus. Atunci când greutatea scade brusc cu mai mult de 5 kg fără ca regimul alimentar sau stilul de viață să se fi modificat, pot fi motive de îngrijorare care impun prezentarea la medic.

Cauzele cele mai frecvente care produc scăderea în greutate sunt:

1.    hipertiroidie – scăderea în greutate se produce în condițiile unui apetit crescut și poate fi însoțită de tahicardie, palpitații, diaree, transpirație;

2.    diabet zaharat necontrolat terapeutic – se manifestă prin scădere în greutate cu apetit păstrat, sete, micțiuni frecvente etc.;

3.    diferitele tipuri de cancere, de obicei în stadii terminale, sunt însoțite de scădere în greutate. Cancerele din sfera digestivă (gastric, hepatic, pancreatic, de colon) precum și diferite tipuri de limfoame și leucemii pot prezenta din stadii precoce scădere ponderală cu/fără păstrarea poftei de mâncare;

4.    boala Crohn, rectocolită ulcerohemoragică, celiachia se manifestă și cu scăderea în greutate, însoțită de durere abdominală, diaree cu/fără sânge, balonare, astenie etc.;

5.    TBC-ul pulmonar poate prezenta scădere bruscă în greutate, asociată cu tuse cronică, astenie, transpirații nocturne, subfebrilitate.

Alte boli în care poate apare scăderea în greutate aparent nejustificată sunt: infecția HIV, BPOC, insuficiența cardiacă sau renală, parazitozele intestinale mai ales la copii și adolescenți.

Având în vedere multitudinea de cauze care pot determina o scădere în greutate este necesară prezentarea la medic pentru consult și investigațiile ce se impun.

  • Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana
Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.