Simptome mai puțin plăcute în sarcină, dar care nu sunt urgențe

Este adevărat că în perioada sarcinii și după naștere organismul femeii trece prin modificări care dau simptome neplăcute, dar nu reprezintă urgențe. Discuțiile cu medicul obstetrician care urmărește starea de sănătate a gravidei și evoluția sarcinii pot elimina panica și stresul, care trebuie evitate pe cât posibil.

Organismul femeii trece prin modificări hormonale și fiziologice care creează și disconfort. Să facem o selecție și să discutăm cu medicul de specialitate despre o parte dintre simptomele care pot speria femeia însărcinată, dar sunt normale:

 

  1. Disgravidia – se manifestă prin sensibilitate la anumite mirosuri, stări de greață, vărsături matinale si modificări ale obiceiurilor alimentare. Apare în primul trimestru de sarcină, iar dacă manifestările sunt moderate, atunci nu trebuie să vă alarmeze. Acestea sunt des întâlnite la începutul sarcinii, îndeosebi în prima parte a zilei, reprezintă manifestări neurovegetative ale sarcinii și variază de la o sarcină la alta. Aceeași persoană care a avut disgravidie la una dintre sarcini, poate să nu aibă deloc sau să aibă o formă diferită la o altă sarcină. Le puteți preveni prin eliminarea sau reducerea anumitor tipuri de alimente care constatați că vă fac rău (dulciuri, alimente grase); dimineața, când se manifestă de obicei, puteți alege să consumați alimente mai uscate (pâine prăjită) cu brânzeturi sau lactate ușoare și fructe. Salatele și legumele proaspete ajută în cele mai multe cazuri, însă dacă manifestările sunt grave (imposibilitatea de a bea lichide, vărsături prelungite, stare de rău permanentă, slăbiciune), atunci discutați cu medicul. Este posibil să va deshidratati și organismul dumneavoastră să devină slăbit. În formele mai severe pentru a evita complicațiile precum deshidratarea, anemia și hipoglicemia poate fi nevoie de internare in spital pentru suport hidric si nutritiv.
  2. Durerea de ligament rotund, apare, de obicei, în al doilea trimestru de sarcină, ca urmare a măririi în volum a uterului. Se resimte așadar în zona abdominală pe una sau ambele părți ale abdomenului, ca dureri scurte, ascuțite sau prelungite în partea inferioară sau inghinală. Deși nu sunt motiv de îngrijorare, dacă nu dispar sau își modifică intensitatea după ce vă modificați poziția, vă relaxați sau vă așezați, atunci ar fi bine totuși să discutați cu medicul deoarece durerile abdominale pot să fie și simptomele unui avort.
  3. Probleme urinare – nevoia imperioasă de a urina des, fără dureri sau usturimi sunt unul dintre simptomele neplăcute des întâlnite cauzate de modificările hormonale din primul trimestru de sarcină. Apoi pot continua deoarece uterul se mărește treptat în volum și va apăsa pe vezica urinară. Ca să reduceți disconfortul, puteți să consumați cantități mai mici de lichide și să vă asigurați că mergeți regulat la baie, în principal înainte de a pleca undeva. Dar dacă apar și alte manifestări – dureri, usturimi, miros, urină modificată, atunci discutați cu medicul deoarece infecțiile urinare sunt și ele frecvente în timpul sarcinii și trebuie atent tratate și monitorizate.  
  4. Stări de hipoglicemie care se manifestă cu dureri de cap (cefalee) trecătoare, stări de amețeală, ușoare tremurături și agitație (chiar nervozitate). Apar, de obicei, în cazul unei alimentații dezechilibrate. Asigurați-vă că veți avea trei mese principale și 2-3 gustări în fiecare zi, că mâncați diversificat, variat și moderat și veți observa ori că nu veți avea aceste simptome, ori că vă vor trece foarte repede.
  5. În ultimul trimestru de sarcină pot să apară dureri de oase la nivelul bazinului. În funcție de cât luați în greutate, dacă luați mai mult decât ar trebui, atunci pot să apară și dureri de picioare și de spate. Acestea dispar, de obicei, după naștere când organismul începe să își revină. Dacă aveți grijă să nu luați mai mult de 13 kg pe întreaga durată a sarcinii, atunci vă veți reveni mai ușor și organismul se va resimți mai puțin. 
  6. Modificări ale pielii prin pigmentarea la nivelul abdomenului, mameloanelor, în zona genitală și pe față. În special pe chip poate să apară progresiv așa numita cloasma gravidică, dar nu trebuie să vă îngrijorați. Va dispărea după naștere în maxim câteva luni.
  7. Palpitații și o senzație de „nod în gât”, dacă sunt trecătoare și nu se repetă prea des. În general consultațiile în timpul sarcinii și analizele sunt gândite pentru a monitoriza și diagnostica din timp anumite complicații, inclusiv cele cardiace. Dacă totuși vreți să stați liniștită, discutați cu medicul care vă urmărește sarcina.
  8. Probleme digestive. De obicei în al doilea trimestru apar arsurile la stomac din cauza refluxului gastroesofagian și a modificării poziției organelor interne forțate de creșterea uterului. Eliminați condimentele, băuturile acidulate și orice aliment constatați că nu vă face bine. Consumați porții mai mici, mai des și veți constata că neplăcerea se va diminua. Evitati constipaia prin consum de fibre.
  9. Somnolență, probleme de memorie, tulburări de somn. Din păcate, majoritatea gravidelor le experimentează, cu variațiunii de la un trimestru la altul. Veți avea perioade când veți simți că nu mai puteți de somn și perioade când aveți impresia că nu mai rețineți nimic. Veți avea perioade când nu veți putea dormi (uneori și de la disconfortul fizic căci nu vă veți găsi locul nici cu pernele speciale). Toate sunt cauzate de modificările hormonale din sarcină, deci sunt trecătoare, din fericire. Însă încercați să vă ascultați organismul și să vă odihniți pe cât posibil atunci când vă cere. Folosiți trucuri/ ajutoare ca să vă amintiți lucruri (luați notițe!) puneți-vă alarme ca să nu uitați ce este important (de exemplu datele pentru consultații, analize și ecografii, simptome care vă deranjează, ce doriți să discutați cu medicul). În caz de insomnie – găsiți și folosiți orice metodă (sănătoasă) care vă ajută să dormiți (ceai, tehnici de relaxare, aromaterapie).
  10. Secreția vaginală mai abundentă, fără alte simptome nu trebuie să vă îngrijoreze. Este cauzată de schimbările hormonale. Oricum medicul va recomanda periodic analize bacteriologice.

Articol realizat cu sprijinul doamnei Dr. Corina Chișu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.