Quick Access
Medsana Noutăți
CINtec PLUS - cea mai nouă analiză pentru depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin disponibilă în clinicile Medsana

Ne face plăcere să vă informăm că în clinicile Medsana se poate efectua testul CINtec Plus, analiză folosită pentru depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin.

CINtec PLUS identifică pacientele cu leziuni cervicale de grad înalt, precanceroase.

Cancerul de col uterin este a treia cauză de cancer la femei și este determinat în principal de infecția cu virusul HPV, tulpini cu risc crescut. În majoritatea cazurilor nu există semne și simptome care să atragă atenția pentru suspicionarea unor leziuni cervicale de grad înalt cu potențial de evoluție grav.

Infecția cu virusul HPV, tulpini cu risc crescut, poate fi tranzitorie (pasageră) sau persistența în timp, așa zisă infecție transformată, în care oncogenele virale tulbură funcționalitatea normală a celulelor gazdă cervicale cu constituirea leziunilor de grad înalt.

În cazul infecțiilor cu virusul HPV, tulpini cu risc înalt, rezultatul testulului PAP (citologia Babeș-Papanicolau) nu exprimă totdeauna prezența unei leziuni precanceroase transformante, cu potențial de risc înalt.

Testul CINtec PLUS - dublu marcaj imunocitochimic simultan, în aceeași celulă, pentru p16 (markerul infecției transformante) și Ki-67 (markerul de proliferare) – identifică cazurile la care infecția HPV tulpini cu risc crescut este persistența, transformanța și a dus la apariția leziunilor precanceroase de grad înalt. Testul are sensibilitate și specificitate mult mai mare decât testul PAP sau HPV. Cazurile cu test CINtec PLUS pozitiv vor avea nevoie de investigații suplimentare (colposcopie) și tratament chirurgical, excizional. Cazurile cu test negativ se vor întoarce la supraveghere periodică.

Situații în care testul CINtec PLUS este indicat:

- ASC US cu test HPV pozitiv pentru tulpini cu risc crescut la femei tinere

- LSIL la femei tinere

- HPV pozitiv pentru tulpini cu risc crescut și PAP negativ la femei indiferent de vârstă

Tehnică recoltării CINtec PLUS este aceeași că pentru testul PAP.

Testul CINtec PLUS se poate recolta ca test de sine stătător sau se poate prelucra din materialul prelevat la recoltarea pentru PAP în mediu lichid. Prelucrarea se poate face imediat sau într-un interval de maximum 4  săptămâni de la recoltare.

Condiții  pentru recoltare:

- 48 de ore fără contact sexual sau toaletă vaginală

- la mijlocul perioadei între două menstre

- la 5-7 zile de la încheierea unui tratament local

- la cel puțin 2-3 zile de la examinare colposcopică

- nu se efectuează imediat după consult local (tușeu vaginal, ecografie transvaginală)

- la minimum 6 săptămâni de la prelevarea unei probe cervicovaginale (HPV, PAP)

- la 1,5-3 luni de la o manevră excizională la nivelul colului

Pentru informații suplimentare referitoare la testarea CINtec PLUS, vă rugăm să apelați numerele de telefon 021-9607/021-4087800 sau să ne scrieți la adresa de e-mail: programari@medsana.ro.