Quick Access
Medsana Noutăți

Cum gestionezi corect rinita alergică?

Cauze, diagnostic și tratament pentru una dintre cele mai frecvente afecțiuni din acest sezon.

Rinita alergică se manifestă cu strănut, de cele mai multe ori în salve, rinoree apoasă care drenează anterior sau posterior, obstrucție nazală, prurit/ mâncărime nazo - faringiană, uneori hiposmie/anosmie. La acestea se pot adaugă și alte manifestări de alergie: simptome oculare, prurit, congestie, lacrimare, dermatite atopice, astm bronșic.

Deși nu este o afecțiune gravă, rinita alergică poate fi foarte deranjantă prin manifestările ei, iar condițiile anatomice locale (sept laterodeviat, fose nazale înguste, vegetații adenoide) pot accentua simptomatologia.

Singura cauză a rinitei alergice este reacția organismului, mai precis a mucoasei nazale, la anumiți factori din mediul înconjurător, reacție pe care o numim atopică (diferită).

Uneori factorul declanșant al reacției, așa - numitul alergen, poate fi identificat, alteori nu. Printre cei mai frecvent alergeni incriminați se numără: praful de casă, polenurile, fungii, insectele, animale domestice, puful, penele păsărilor. Există, însă, și alți factori favorizanți cum ar fi stresul, fumatul sau poluarea din marile orașe. Poluarea aerului, prin variatele ei componente (CO, CO2, NO2, SO2, resturi nearse de hidrocarburi din gazele de eșapament, etc.) acționează ca factor trigger pentru rinitele alergice, incidența acestora fiind de două ori mai mare în zonele urbane decât în cele rurale.

Pentru stabilirea diagnosticului pozitiv sunt suficiente, de obicei, anamneza corectă și examenul fizic, iar pentru identificarea alergenului există metode de testare cutanate, dozarea Ig E sanguine specifice, teste de provocare nazală. Pentru diagnosticul diferențial, dacă este necesar, se folosesc examinarea cu tija optică, metode imagistice, examene bacteriologice, citologice, etc.

Pentru a ne ajuta organismul, un „tratament” ce poate rezolva rinita alergică este îndepărtarea alergenului. Dar nu întotdeauna este posibil, așa că se recurge la arsenalul medicamentos. Medicamentele se pot administra pe cale generală sau locală și constau în antihistaminice, cromone, anticolinergice, glucocotricoizi, decongestionante nazale. În cazuri mai grave sau care nu răspund la tratament se poate încerca imunoterapia specifică cu alergene. Rezultate bune se obțin și cu tratamente homeopate, gemoterapie, fitoterapie. În cazul formelor grave de rinita alergică se impune uneori un tratament chirurgical.

Tratamentul este prescris de către medicul specialist în urmă consultului și în niciun caz nu se recomandă automedicația.

Text realizat cu sprijinul Dnei dr. Dr. Gabriela Ciorbea, medic primar ORL, Centrul Medical Medsana