Quick Access

Medsana Noutăți

Cum ne menținem sănătatea ochilor?

Fără îndoială, ochii noștri sunt expuși constant la o serie de factori de mediu precum praful sau razele UV care pot afecta sănătatea lor. Prin urmare, menținerea unei bune sănătăți oculare este la fel de importantă precum îngrijirea altor părți ale corpului.

Când este necesar să mergem la un consult oftalmologic?

 • Pentru adulții care nu au afecțiuni oculare cunoscute sau simptome evidente, se recomandă efectuarea unui control oftalmologic de rutină o dată pe an sau la intervale regulate. Acest control ajută la prevenirea și detectarea precoce a problemelor oculare.
 • Pentru copii, dacă nu există antecedente familiale de afecțiuni oculare sau semne evidente de probleme de vedere, este recomandat să programăm primul consult oftalmologic în jurul vârstei de 2-3 ani.

Cum ne putem proteja ochii atunci când folosim mai mult calculatorul sau telefonul și care este distanța optimă de la ecran pentru sănătatea ochilor?

 • Reduceți luminozitatea ecranului la un nivel confortabil, astfel încât să nu fie prea intensă pentru ochi;
 • Optați pentru o temperatură de culoare caldă pe ecranul dispozitivului, de preferință cu nuanțe mai puțin albastre;
 • Mențineți ecranul la o distanță confortabilă de aproximativ 50 de centimetri de ochi și asigurați-vă că monitorul este la nivelul ochilor sau chiar sub nivelul privirii pentru a reduce efortul vizual;
 • Încercați să luați pauze regulate. La fiecare 20 de minute de lucru la calculator, luați o pauză de 20 de secunde și priviți la un obiect aflat la o distanță de aproximativ 20 de inci (6 metri) pentru a relaxa ochii;
 • Stingeți ecranele înainte de culcare cu cel puțin 2-3 ore;
 • Purtați ochelari de protecție blue block care pot ajuta la reducerea reflexiilor și a efortului ocular.

Cum ne dăm seama că avem nevoie de ochelari de vedere? ​

Există câteva semne și simptome care pot indica necesitatea de a purta ochelari de vedere. Adulții adesea realizează că au nevoie de ochelari atunci când:

 • Obiectele din jur par neclare, în special la distanță;
 • Experimentează dureri de cap frecvente, mai ales după activități care solicită concentrarea vizuală;
 • Au dificultăți în distingerea sau identificarea corectă a cifrelor sau literelor;
 • Văd obiecte sau litere duble sau încurcate, ceea ce poate indica o afecțiune a vederii ce necesită corecție.

Care este impactul purtării ochelarilor asupra progresului dioptriilor?

Purtarea ochelarilor nu are impact direct asupra evoluției dioptriilor. Aceștia sunt un mijloc de corecție optică și de protecție a vederii, dar nu reprezintă un tratament pentru problemele de vedere. 

Dacă doriți o alternativă la ochelari sau o opțiune de tratament, există două variante principale: lentilele de contact sau intervenția chirurgicală.

Purtarea lentilelor cauzează infecții oculare?

Purtarea lentilelor de contact în sine nu cauzează infecții oculare. Cu toate acestea, există anumite practici și factori care pot crește riscul de infecții oculare la purtătorii de lentile de contact. În general, lentilele de contact pot fi purtate în siguranță dacă sunt respectate regulile de igienă și instrucțiunile medicului oftalmolog.

Pentru a obține mai multe informații despre modalitățile de protejare a sănătății ochilor, vă invităm să vizionați prezentarea completă a sesiunii live cu doamna Dr. Pripiși Lucia Neboisa, medic primar în oftalmologie la Clinicile Medsana, accesând acest link.