Quick Access
Medsana Prevenție

Enurezisul nocturn – Sfatul medicului

Enurezisul reprezintă eliminarea involuntară de urină ce apare la copii peste 5 ani.  Este problema des întâlnită, putând afecta peste 15% din copii de 5 ani, apare mai ales în timpul nopții și se numește enurezis nocturn. Enurezisul apare de două ori mai frecvent la băieți și e posibil că unul din părinți să fi prezentat în copilărie aceleași probleme. De obicei copiii obțin controlul micțiunii în timpul zilei până la vârstă de 4 ani însă controlul din timpul nopții se poate obține mai târziu spre vârstă de 5-7 ani. 

Un enurezis nocturn poate avea mai multe cauze de apariție: întârziere în măturarea vezicii urinare, o vezica urinară cu capacitate mai mică ce poate menține doar un volum mic de urină, niveluri mai scăzute ale unui hormon ce ajută la producerea urinei (vasopresină) sau somnul foarte profund al copilului. 

După vârstă de 5 ani copilul trebuie evaluat de medicul pediatru dacă acest enurezis nocturn persistă și mai ales dacă copilul are durere la micțiune, urinează foarte des, bea foarte multe lichide și îi este tot timpul sete, i se umflă picioarele, dar și dacă enurezisul apare după o perioadă în care copilul își controla micțiunile.  

Medicul pediatru probabil va indica efectuarea unor analize din urină, precum și ecografia abdominală pentru evaluarea rinichilor. Este posibil că acesta să vă trimită la un consult de neurologie pediatrică pentru evaluare completă. 

Tratamentul de obicei constă din măsuri educaționale. Copilul este trimis să urineze înainte de culcare și uneori este recomandat să fie trezit în primele ore ale nopții pentru a urina. Trebuie evitat consumul excesiv de lichide seară, copilul este încurajat să bea lichide în timpul zilei. 

Copilul trebuie implicat în curățenia patului de dimineață. Se recomandă menținerea unui jurnal, iar pentru nopțile fără enurezis copilul va fi recompensat. Uneori poate fi nevoie de intervenția psihoterapeutului pentru a identifica problemele ce pot întreține un enurezis nocturn. Medicul pediatru poate apela în anumite cazuri la tratament medicamentos. 

Evoluția este de obicei bună, dacă nu există tulburări organice enurezisul se remite.

Dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana