Quick Access
Medsana Prevenție

Infiltrațiile cu PRP în ortopedie Ce sunt? Cum funcționează? Când sunt recomandate?

Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) au devenit din ce în ce mai cunoscute și utilizate în tratarea diverselor afecțiuni medicale ortopedice, precum osteoartrita sau osteoartroza. Această procedură reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții non-chirurgicale, fiind cel mai frecvent recomandată pentru tratarea leziunilor la nivelul genunchilor și ameliorarea durerilor articulare. 

Cum funcționează infiltrațiile cu PRP?

Procedura de infiltrație cu PRP se bazează pe utilizarea propriului sânge al pacientului pentru a stimula procesul de vindecare și regenerarea țesuturilor afectate ce poate fi efectuată în cabinetul medicului. Iată cum funcționează:

1.     Recoltarea sângelui

După ce pacientul este pregătit, se va preleva o cantitate mică de sânge, similar cu o analiză de sânge de rutină și, ulterior, sângele va fi procesat pentru a obține PRP-ul concentrat. 

2.     Separarea componentelor sângelui

Sângele recoltat este plasat într-o centrifugă specială pentru separare. În acest proces, plasma îmbogățită în trombocite este izolată de alte componente ale sângelui, cum ar fi globulele roșii și plasmă bogată în proteine.

3.     Injectarea PRP

PRP-ul obținut este injectat cu atenție în articulația afectată.

4.     Recuperarea

Procedura cu PRP este sigură și nu implică riscuri majore, ceea ce înseamnă că nu necesită perioade lungi de recuperare. Fiind bazată pe utilizarea propriului sânge al pacientului, elimină complet riscul de respingere, reacții alergice sau sensibilitate la substanța injectată. 

Pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite în cel mai scurt timp posibil.

Când sunt recomandate infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite?

Această procedură inovatoare poate fi utilizată într-o varietate de afecțiuni ortopedice, inclusiv:

 • Osteoartrită;
 • Osteoartroză;
 • Osteocondroză;
 • Periartrită;
 • Tendinopatii;
 • Leziuni ale ligamentelor și mușchilor;
 •   Spasme musculare ale gâtului, umerilor spatelui sau picioarelor;
 • Resorbție osoasă;
 • Reabilitare după operație ortopedică sau accident.

Care sunt beneficiile infiltrațiilor cu PRP în ortopedie?

 • Eliminarea spasmului muscular și dispariția senzațiilor dureroase;
 • Regenerarea lichidului sinovial;
 • Reducerea presiunii asupra suprafețelor articulare afectate ale oaselor și creșterea distanței dintre ele.

Care este frecvența recomandată pentru infiltrațiile PRP? 

Frecvența infiltrărilor PRP poate varia în funcție de condiția medicală tratată, severitatea acesteia și răspunsul individual al pacientului. În general, există o gamă largă de posibilități în ceea ce privește programarea infiltrațiilor cu PRP, și este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina frecvența cea mai potrivită în cazul dumneavoastră. 

Informatii detaliate cu privire la aceasta procedura puteti obtine in cadrul unei consultatii de specialitate la medicul ortoped din clinicile Medsana.