LABORATOARELE
YORK TEST
Cu peste 30 de ani de experiență în teste de diagnostic, laboratoarele York Test sunt principalul furnizor din Europa de programe de testare de anticorpi IgG pentru alimente și băuturi.
Centrul Medical Medsana și Laboratoarele York Test, furnizorul celui mai complet test de intoleranță alimentară, îți pun la dispoziție Programul Food & DrinkScan care testează reacția organismului la 208 de alimente și ingrediente din compoziția băuturilor. Astfel, poți descoperi exact care dintre alimente sau ingrediente îți provoacă starea de disconfort și, cel mai important, afli cum poți elimina în siguranță acel aliment sau ingredient din dieta ta zilnică.
SCAN
Dieta are o influență foarte mare asupra săn ătății și prin alegerea programului nostru Food& DrinkScan ați făcut primul pas în încercarea de a descoperi ceea ce ar putea contribui la ameliorarea stării de disconfort. Food & DrinkScan este un test de sânge efectuat în laboratoarele York Test prin care se analizează reacțiile alimentare specifice (anticorpi tip IgG) ale organismului la 208 de alimente diferite și ingrediente din băuturi.
Spre deosebire de testele alergologice, care presupun recoltarea mai multor eprubete de sânge, testul Food& DrinkScan se efectuează recoltând doar câteva picături de sânge cu ajutorul kit-ului special gândit de specialiștii YorkTest.
În unele cazuri, reacțiile oamenilor la consumul unor alimente poate lua diverse forme precum:
(i) Alergie alimentară
(îi) Boala celiacă – reacție autoimună permanentă la proteinele glutenice care afectează peretele intestinal și împiedică asimilarea corespunzătoare a nutrienților
(iii) Deficiente enzimatice – deficiente permanente, cum ar fi intoleranța la lactoză
(iv) Sensibilități chimice – cum ar fi reacții la aditivi alimentari precum tartrazina (E102), cafeina și galben auriu (E 110)
(v) Reacții la histamina din alimente
(vi) Intoleranța alimentară întârziată (măsurarea anticorpilor specifici alimentari IgG utilizați de către YorkTest ca strategie de identificare a alimentelor de eliminat).
Dintre cele șase reacții de mai sus, programele YorkTest evaluează NUMAI Intoleranța alimentara întârziată [pct. vi)]. YorkTest nu este un test diagnostic, ci un test screening, în scop de informare și suport pentru stabilirea unui regim alimentar, fiind un „punct de pornire” pentru o dietă de eliminare. Se recomandă ca anterior efectuării Testului York să consultați medicul dumneavoastră curant pentru a verifica în ce măsură Testul York este potrivit pentru afecțiunile dumneavoastră. Rezultatul dumneavoastră YorkTest nu este destinat să înlocuiască recomandările sau îngrijirile medicale ale specialistului. În acest sens, este necesar să consultați un specialist înainte de a face schimbări în dietă sau de a vă modifica stilul de viață. Vă rugăm să consultați ANEXA INFORMAȚII MEDICALE TESTUL Food & DrinkScan (YorkTest). Rezultatele testului Food& DrinkScan sunt analizate pe o scală de la 0 la 4, 4 fiind cea mai mare valoare. Fiecărei categorii de alimente îi corespunde un cod de culoare care indică severitatea reacției organismului la respectivul aliment sau ingredient. Intoleranțele alimentare sunt enumerate în ordinea lor de reacție, prima fiind cu cea mai mare reacție la alimente.
Dacă scorul este între 1 la 4 (a se evita)
Alimentele marcate de la 1 la 4 sunt cele la care dvs. reacționați - pentru cele mai bune rezultate, se recomandă stricta eliminare a acestor alimente. Daca aveți o mulțime de alimente de eliminat din dietă, începeți mai întăi prin eliminarea celor cu o reacție 4 sau 3, apoi eliminați alimentele notate cu 2 și 1. Verificați etichetele produselor pe care le cumpărați în mod normal. Este recomandabil să verificați etichetele înainte de a face o achiziție, deoarece producătorii schimbă des ingredientele! Există magazine alimentare care evidențiază conținutul unor ingrediente comune asociate cu intoleranța - grau, gluten, produse lactate, drojdie și ouă și oferă propria gamă de produse alimentare obținute în condiții normale de creștere.
Daca scorul este mai mic de 1 (la limita)
Un scor mai mic ca 1 este clasificat ca fiind o reacție la limită. Analiza indică un nivel de anticorpi mai mare decât cel normal, dar nivelul nu este suficient de mare pentru a justifica evitarea cu desăvârșire a acestor alimente - deși puteți, dacă doriți. Prin limitarea consumului acestor alimente s-ar putea să obțineți unele beneficii.
Daca scorul este 0 (nicio reacție)
Un scor 0 indică 0 reacție. Vă puteți bucura în continuare de aceste alimente - cu toate acestea, daca suferiți de alergii clasice la oricare dintre aceste alimente, nu le mâncați. Rețineți: O reacție pozitivă IgG la Gluten nu este un diagnostic la boala Celiaca!
SAU ALERGIE?
Există o mare confuzie cu privire la cele două afecțiuni, intoleranța alimentară și alergie alimentară. Mulți oameni vorbesc despre alergii alimentare atunci când simptomele lor pot indica mai degrabă o intoleranță alimentară. Conform UK Allergy, aproximativ 45% din populație suferă de intoleranța alimentară.
Alergia alimentară este diferită de intoleranța alimentară, în sensul că alergia este un răspuns rapid al sistemului imunitar al organismului la un anumit produs alimentar.
În acest tip de reacție, sistemul imunitar al organismului percepe alimentul alergen ca „invadator” rezultând adesea într-o reacție alergică rapidă în câteva minute.
Intoleranța alimentară reprezintă modul în care sistemul imunitar al organismului - sistemul natural de apărare al organismului ce luptă împotrivă substanțelor străine, cum sunt otrăvurile și bacteriile nocive - reacționează la anumite alimente.
Se consideră că intoleranța alimentară apare atunci când anumite particule alimentare incomplet digerate intră în fluxul sanguin și sunt tratate ca substanțe străine. Acest fapt determină sistemul imunitar să producă anticorpi la comandă, care atacă alimentele în cauză și pot da naștere la anumite simptome.
O dietă echilibrată este cea care conține o cantitate suficientă de bioelemente,
vitamine și fibre și trofine, pentru a asigura o bună funcționare a organismului,
pentru a-l face apt să lupte împotriva stresului și factorilor nocivi din mediu.
De unde ne luam acești nutrienți?
Vitamina A - fructe și legume roșii / galbene / portocalii, legume cu frunze verzi, produse lactate, gălbenuș de ou, ulei de ficat de cod și halibut, ficat - Aveți grijă! Poate fi bogat în toxine;
Vitamina D - lapte fortificat de soia, expunerea la soare, produse lactate, oua, margarină fortificată, hering, macrou, somon, stridii, ulei de ficat de cod și halibut, alimentele de origine animală;
Vitamina E - nuci, semințe, cereale integrale, germeni de grâu ambalați în vid, uleiuri vegetale presate la rece și uleiuri de nuci, nuci de pin, avocado, lapte, ouă, somon, sardine, ton;
Vitamina C - coacăze negre, broccoli, ardei verde, căpșuni, macriș, spanac, cartofi, toate fructele și legumele;
Vitamina B1 - orez integral brun, cartofi, cereale integrale, nuci, leguminoase, extract de drojdie, linte, carne de porc, carne de vită;
Vitamina B2 - linte, legume cu frunze verzi, produse din boabe de soia, cereale, produse lactate, ouă, macrou, carne;
Vitamina B3 - linte, extract de drojdie, drojdie de bere, nuci, leguminoase, produse lactate, ton, somon, pui, curcan, carne de miel, carne roșie
Vitamina B5 - cereale integrale, germeni de grâu, drojdie de bere, nuci, leguminoase, ouă, carne;
Vitamina B6 - legumele cu frunze verzi, cereale integrale, nuci, banane, avocado, drojdie de bere, semințe, brânză, gălbenuș de ou, carne, peste, hering, stridii;
Vitamina B12 - cereale fortificate și lapte de soia, produse fermentate din soia - tempeh, miso, sos de soia, extract de drojdie, siropul din malț de orz, alge marine comestibile, fasole Black Eyed, drojdie de bere, brânză, oua, stridii, sardine, ton, creveți, curcan și pui, carne, ficat, carne organică;
Acid folic - legumele cu frunze verzi, cereale integrale, nuci, drojdie de bere, ciuperci, curmale, alune, legume rădăcinoase, semințe încolțite, fasole Black Eyed, lapte, ouă, ficat, rinichi;
Biotina - drojdie, ciuperci, orez brun, nuci, drojdie de bere, conopidă, varză, pepene verde, porumb dulce, mazăre, roșii, lapte, gălbenuș de ou
Acizii grași esențiali (efa) - nuci, alge, ulei de semințe de în, ulei de germeni de grâu, ulei de rapița, soia, tofu, semințe de cânepă, semințe de floarea soarelui, ulei din semințele primulei de seara, nuci și semințe, suplimente din peste gras EPA / DHA;
Calciu - legumele cu frunze verzi, broccoli, lapte de soia fortificat cu calciu, nuci, semințe - de exemplu pastă de susan/tahini, leguminoase, pâine, produse din soia fortificate, cereale integrale, produse lactate, de exemplu iaurturi cu conținut scăzut în grăsimi, conserve din peste, inclusiv oase;
Magneziu - legume, nuci, cereale integrale, legume cu frunze verzi, pudră de cacao, germeni de grau, drojdie de bere, hrișcă, fasole, stafide, mazăre, soia, crab;
Fier - nuci, semințe, linte, fasole, cereale integrale, germeni de grâu, spanac, legume uscate, curmale, prune uscate, cacao, iaurt, coaja de peste, carne roșie, ficat, budincă neagră;
Zinc - semințe de dovleac, nuci, cereale integrale, semințe, germeni de grau, leguminoase, unele legume, lactate, gălbenuș de ou, stridii, eglefin, creveți, carne roșie;
Mangan - nuci, cereale integrale, leguminoase, legume cu frunze verzi, ceai, fructe - mai ales tropicale;
Seleniu - cereale integrale, nuci, nuci braziliene, melasa, ciuperci, varză, dovlecei, brânză, ouă, cod, stridii, ton, hering, carne de pui, ficat de vită;
Crom - melasa, tarate de orez, drojdie de bere, produse integrale, germeni de grâu, ardei, porumb, mere, ciuperci, sparanghel, gălbenuș de ou, brânză elvețiană, stridii, carne de pui, carne de miel.
DE ALIMENTE
Este important să aveți o dietă echilibrată care să conțină o varietate de alimente cât mai larga posibil.
Orientativ - alimentele pot fi împărțite în șase grupe principale:
1. Carnea și pestele
Acestea sunt valoroase pentru proteine și conținutul altor nutrienți. Carnea roșie
este bogată în fier și unele specii de peste (de exemplu, sardele, sardinele) sunt
bogate în calciu. Carnea, pestele, oualele și produsele lactate conțin sursele cu
cele mai utilizabile proteine.
Cantități suficiente de proteine de calitate pot fi obținute din cereale, fasole, linte, nuci și semințe - dar numai în cazul în care o selecție de alimente diferite sunt consumate pe tot parcursul zilei.
2. Fructele și legumele
Acestea sunt o sursă importantă de minerale și vitamine. De asemenea, acestea pot conține amidon, zahăr, pectină și fibre. Consumați o varietate de produse cât mai largă posibil pentru a vă asigura că aveți o dietă sănătoasă. Consumați-le fie crude, fie ușor fierte. Prin depozitarea fructelor și legumelor într-o zona rece, puteți menține conținutul de nutrienți.
3. Cerealele
Acestea oferă carbohidrați, vitaminele B, calciu și alte vitamine. Cerealele integrale sunt o sursă bună de fibre și componente importante pentru o dietă sănătoasă. Încercați să introduceți o varietate de cereale în dietă, cum ar fi meiul, hrișca și secara. Exista posibilitatea de a avea un regim alimentar sănătos fară cereale, dar fibrele și vitaminele trebuie în acest caz consumate prin creșterea aportului de fructe și legume.
4. Laptele și produsele lactate
Acestea oferă calciu și alte minerale, proteine, vitamine, grăsimi și vitamine liposolubile. Surse alternative de calciu includ peste, vânat, fructe de mare, legume crocante, nuci și semințe.
5. Fasolea și Lintea (Leguminoase)
Acestea sunt o sursă importantă de proteine, cu conținut scăzut în grăsimi. Ele conțin amidon și fibre alimentare, fiind astfel alimentele ideale de energie, bogate în vitaminele B și minerale. Fasolea poate fi pusă la încolțit pentru a oferi o sursă alternativă de vitamina C. Magazinele alimentare cu alimente sănătoase și supermarket-urile vând legume conservate – daca trebuie să le cumpărați în sare / sau zahar asigurați-vă că sunt spălate bine înainte de utilizare.
6. Nucile și semințele
O sursă importantă de acizi grași esențiali, proteine, fibre și minerale. Prin depozitarea în frigider puteți păstra prospețimea lor. Semințele pot fi adăugate în cereale sau compoturi. Nucile și semințele întregi pot fi consumate cu fructe intre mese, că o gustare sănătoasă.
Întrebare: Se pot elimina alergenii din alimente prin gătire?
Răspuns: Unii oameni reacționează la alimentele crude, dar nu și la cele fierte. Dacă aveți la test o reacție la un produs alimentar, trebuie să-l evitați și prin urmare testați-l individual în diferite forme, dacă nu sunteți instruiți altfel de către specialistul dvs. în sănătate.
Întrebare: Pot reacționa la unele tipuri de ouă și la altele nu?
Răspuns: Da, constatăm că unii oameni reacționează la albușul de ou și alții în mai mică măsură la gălbenușul de ou sau, ocazional, vice-versa. De asemenea, majoritatea, dar nu toți cei care reacționează la ouăle de găină sunt capabili să tolereze ouăle de rață și de gâscă fară nicio problemă. Ouăle testate sunt fară chimicale, obținute de la o găină crescută în condiții normale.
Întrebare: Mă balonez atunci când beau lapte, dar în urma testării obțin un rezultat negativ - de ce se întâmplă acest lucru?
Răspuns: Este posibil să aveți intoleranță la lactoză - un zahar găsit în lapte, care necesită o enzimă specifică în corp pentru a-l descompune. Pentru informații suplimentare cu privire la acest lucru, vă rugăm să discutați cu medicul de familie sau medicul specialist.
Întrebare: Există o mare diferență între drojdia din bere și cea din pâine?
Răspuns: Aceste tulpini ale drojdiei sunt strâns legate și prezintă o diferență foarte mică între alergeni.
Întrebare: Care este importanța famiilor de alimente?
Răspuns: De mult timp este cunoscut faptul că, dacă ați reacționat la un membru al familiei biologice, aveți șanse de a reacționa și la alți membri din aceeași familie.
Întrebare: Pot să beau vin și bere?
Răspuns: Desi băuturile alcoolice, cum sunt vinul și berea nu sunt incluse în test, ingredientele lor majore, cum sunt strugurii, drojdia și cerealele sunt incluse. Prin urmare, trebuie să alegeți o băutură alcoolică care nu conține niciun ingredient la care prezentați o reacție.
Întrebare: La ce interval de timp ar trebui să repet testarea?
Răspuns: Repetarea testării este în strânsă legătură cu modul în care progresați cu dieta recomandată de medic, cât de repede se modifică intoleranțele alimentare detectate și o serie de alti factori. Experiența arată că o schimbare în dieta dvs. poate duce la dezvoltarea unor alte intoleranțe și de aceea, repetarea testării trebuie discutată cu medicul. În general, se recomandă să luați în considerare re-testarea după 12 luni.
Întrebare: Există produse fară gluten la fel ca și produse fară grâu?
Răspuns: Nu. Un produs poate să nu conțină grâu și să conțină gluten și vice-versa. Există cu toate acestea, produse care sunt în același timp fară gluten și fară grau. Citiți cu atenție etichetele!
Codex Alimentarius, divizia de adoptare a standardelor internaționale, condusă de Organizația Mondiala a Sănătății, împarte alimentele fară gluten în două grupe:
1. Cele care sunt compuse din/ care conțin ingrediente precum cerealele (grâu, triticale, secară, orz sau ovăz sau componentele lor), care au fost predate „fară gluten”.
2. Cele la care ingredientele ce conțin în mod normal gluten au fost înlocuite cu alte ingrediente care nu conțin „gluten”.
Amidonul de grâu fară gluten (1) este produs prin eliminarea glutenului din făina de grâu. Alimentele obținute din ingrediente naturale fară gluten (2), prin natura lor, nu conțin de asemenea nici grâu. Dacă aveți intoleranță la grâu și gluten, atunci vă este recomandat să evitați toate produsele ce conțin grâu și gluten. De asemenea, pentru unele persoane se recomandă evitarea orzului și secarei datorită asemănării între glutenul proteinelor găsite în aceste cereale.
Adresă: Str. Nanu Muscel Nr. 12, Sector 5 – București
Tel: (021) 9607
E-mail: yorktest@medsana.ro
Programul clinicilor Medsana este următorul:
Luni - Vineri: 07:00 - 21:00
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Programul de recoltări analize medicale în clinicile Medsana este următorul:
Luni - Vineri: 07:00 - 18:00
Sâmbătă: 08:00 - 12:00