Quick Access
Medsana Noutăți

Autodiagnosticarea și automedicația, sesiune live cu Dr. Nelu Merliu, Medic Primar Medicină Internă

Ce reprezintă automedicația și autodiagnosticarea?

Automedicația constă în administrarea de substanțe farmaceutice sau a altor remedii fără a consulta un medic pentru a primi un diagnostic și un tratament corespunzător. Adesea, această practică este însoțită de autodiagnosticare, mai clar, punerea unui diagnostic pe baza simptomelor pe care le resimte o persoană.

Riscurile asociate automedicației și autodiagnosticării

Aceste practici pot fi extrem de periculoase, întrucât unele afecțiuni pot avea simptome similare, dar necesită tratamente diferite. Ca atare, pot duce la un diagnostic greșit, fapt care ar putea întârzia tratamentul adecvat și ar putea agrava afecțiunea.

Ce este cel mai important de reținut?

Este important să te consulți cu un medic pentru a stabili un diagnostic corespunzător și trata orice afecțiune medicală. Un medic poate oferi cel mai bun diagnostic și un plan de tratament corect, precum și orice medicamente și ajustări ale tratamentului. În cazul medicamentelor, medicii pot oferi instrucțiunile necesare, precum doza recomandată, frecvența și momentul în care trebuie să întrerupi tratamentul.

Pentru a afla mai multe despre autodiagnosticare și automedicație, vezi aici prezentarea integrală din sesiunea live cu Dr. Nelu Merliu, Medic Primar Medicină Internă în clinicile Medsana.