Cum gestionezi corect rinita alergica?

Cauze, diagnostic si tratament pentru una dintre cele mai frecvente afectiuni din acest sezon.

Rinita alergica se manifesta cu stranut, de cele mai multe ori in salve, rinoree apoasa care dreneaza anterior sau posterior, obstructie nazala, prurit/ mancarime nazo - faringiana, uneori hiposmie/anosmie. La acestea se pot adauga si alte manifestari de alergie: simtome oculare, prurit, congestie, lacrimare, dermatite atopice, astm bronsic.

Desi nu este o afectiune grava, rinita alergica poate fi foarte deranjanta prin manifestarile ei, iar conditiile anatomice locale (sept laterodeviat, fose nazale inguste, vegetatii adenoide) pot accentua simptomatologia.

Singura cauza rinitei alergice este reactia organismului, mai precis a mucoasei nazale, la anumiti factori din mediul inconjurator, reactie pe care o numim atopica (diferita).

Uneori factorul declansant al reactiei, asa - numitul alergen, poate fi identificat, alteori nu. Printre cei mai frecvent alergeni incriminati se numara: praful de casa, polenurile, fungii, insectele, animale domestice, puful, penele pasarilor. Exista insa si alti factori favorizanti cum ar fi stresul, fumatul sau poluarea din marile orase. Polurea aerului, prin variatele ei componente (CO, CO2, NO2, SO2, resturi nearse de hidrocarburi din gazele de esapament, etc) actioneaza ca factor trigger pentru rinitele alergice, incidenta acestora fiind de doua ori mai mare in zonele urbane decat in cele rurale.

DORESC O PROGRAMARE
Sunt de acord cu Termenii si conditiile de utilizare. CITESTE Termeni & Conditii.
Sunt de acord cu informatiile prezentate in nota de informare legata de protectia datelor cu caracter personal prezentata la Sectiunea GDPR
Sunt de acord cu folosirea e-mailul pentru informari periodice, marketing, publicitate. Informatiile furnizate nu vor fi transferate catre alte entitati..
DORESC O PROGRAMARE

Pentru stabilirea diagnosticului pozitiv sunt suficiente, de obicei, anamneza corecta si examenul fizic, iar pentru identificarea alergenului exista metode de testare cutanate, dozarea Ig E sanguine specifice, teste de provocare nazala. Pentru diagnosticul diferential, daca este necesar, se folosesc examinarea cu tija optica, metode imagistice, examene bacteriologice, citologice, etc.

Ca tratament, indepartarea alergenului este cea mai simpla si mai eficienta metoda dar nu intotdeauna posibila, asa ca se recurge la arsenalul medicamentos. Medicamentele se pot administra pe cale generala sau locala si constau in antihistaminice, cromone, anticolinergice, glucocotricoizi, decongestionante nazale. In cazuri mai grave sau care nu raspund la tratament se poate incerca imunoterapia specifica cu alergene. Rezultate bune se obtin si cu tratamente homeopate, gemoterapie, fitoterapie. In formele complicate ale rinitelor se impune uneori tratamentul chirurgical.

Tratamentul este prescris de catre medicul specialist in urma consultului si in niciun caz nu se recomanda automedicatia.

Text realizat cu sprijinul d-nei dr. Dr. Gabriela Ciorbea, medic primar ORL, Centrul Medical Medsana

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.