Gripa versus raceala. Cum ne protejam?

Ai grija de sanatatea ta si a familiei tale - informeaza-te!

Raceala comuna (guturaiul) este un sindrom produs de mai multe virusuri: rhinovirusuri, coronarovirusuri, virusuri parainfluenza, enterovirusuri, adenovirusuri, virusuri coxakie. Spre deosebire de gripa, domina semnele locale, respiratorii si nu cele generale de intoxicatie. Boala dureaza 3-5 zile. Receptivitatea la guturai este favorizata de frig (vasoconstrictia de la nivelul mucoasei respiratorii determina scaderea rezistentei locale explicand frecventa mai mare a bolii in sezonul friguros), factorul alergic (producerea de histamine in mucoasa nazala inflamata), factorii iritativi ai mucoasei nazale, fumat, praf (determinand afectarea mucusului protector).

Se aplica masuri de prevenire de rutina: folosirea batistelor de hartie (cu aruncarea lor in cutii inchise), spalarea mainilor, intarirea rezistentei organismului (alimentatie sanatoasa), evitarea expunerii la frig, evitarea aglomeratiei, evitarea contactului cu persoane bolnave, aerisirea incaperilor (cu mentinerea unei temperaturi optime de 22-23C si a unei atmosfere usor umede).

Gripa este o boala respiratorie acuta determinata de infectia cu virusuri gripale care afecteaza caile respiratorii superioare si/sau inferioare si este frecvent acompaniata de semne si simptome sistemice, cum sunt febra, cefaleea (durerile de cap), mialgia (durerile musculare) si astenia (oboseala accentuata).

DORESC O PROGRAMARE
Sunt de acord cu Termenii si conditiile de utilizare. CITESTE Termeni & Conditii.
Sunt de acord cu informatiile prezentate in nota de informare legata de protectia datelor cu caracter personal prezentata la Sectiunea GDPR
Sunt de acord cu folosirea e-mailul pentru informari periodice, marketing, publicitate. Informatiile furnizate nu vor fi transferate catre alte entitati..
DORESC O PROGRAMARE

Care este cel mai bun mod de a preveni gripa?
Cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea anuala cu vaccin antigripal

Exista o alternativa la vaccinare in prevenirea gripei?
Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei si a complicatiilor sale. Iata cateva masuri suplimentare care ar putea ajuta la prevenirea raspandirii unor boli respiratorii, cum ar fi gripa:

 • Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati si apoi aruncati servetelul dupa utilizare.
 • Spalati-va mainile des cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Daca nu sunteti in apropierea apei, folositi un agent de curatare pe baza de alcool.
 • Evitati contactul cu oamenii bolnavi dar si spatiile aglomerate unde riscul de imbolnavire creste.
 • Daca aveti gripa, stati acasa cel putin 24 de ore dupa ce episodul de febra s-a incheiat.
 • Daca sunteti bolnav, evitati contactul cu alte persoane, pentru a nu-i infecta
 • Incercati sa nu atingeti cu mana ochii, nasul sau gura. Microbii se raspandesc frecvent in acest fel.

Ce ar trebui sa fac daca m-am imbolnavit de gripa?
Prezentati-va la medic imediat ce observati prezenta simptomelor de mai sus. Pe parcursul episodului gripal se recomanda izolare la domiciliu, odihna si multe lichide pentru a preveni deshidratarea. TRATAMENTUL SPECIFIC ANTI-GRIPAL SE ADMINISTREAZA LA RECOMANDAREA MEDICULUI ȘI IN URMA EXAMENULUI MEDICAL EFECTUAT DE MEDICUL SPECIALIST. NU SE RECOMANDA AUTOMEDICAȚIA!
Niciodata nu administrati aspirina la copii sau adolescenti care au simptome asemanatoare gripei, in special febra.

Cand este o persoana cu gripa contagioasa?
Perioada in care o persoana infectata este contagioasa incepe cu una-doua zile inainte de debutul simptomelor si se incheie la patru la cinci zile dupa debut.

Daca am facut gripa o data anul acesta, se poate sa ma imbolnavesc din nou?
Da. Virusurile gripale se schimba frecvent (sufera mutatii antigenice) si infectia cu o tulpina nu ofera protectie impotriva tuturor tulpinilor.

Exista recomandari pentru prevenirea focarelor de gripa in institutii?

 

Factorul cel mai important in prevenirea focarelor este vaccinarea anuala a tuturor celor care lucreaza cu publicul, in spatii aglomerate si a celor care lucreaza in birouri tip open space si au instalatii de ventilatie comune. De asemenea, personalul aflat in categoria „cu risc crescut” respectiv: persoanele cu afectiuni cronice (cardiovasculare, metabolice, renale etc) sau cele cu afectiuni/tratamente imunosupresive, membrii de familie sau apropiatii persoanelor care prin natura meseriei intra in contact cu posibilii bolnavi de gripa (cadre medicale, personal vamal etc) au recomandare de vaccinare.
Pentru prevenirea focarelor de gripa in institutii este importanta asigurarea igienizarii corespunzatoare a spatiilor, a sistemelor de ventilatie, a mobilierului si aparaturii de uz comun (telefon fix, calculator etc), igienizarea frecventa a spatiilor de luat masa, zonele de activitate comuna care presupun aglomeratie de personal, instalarea de dispozitive cu substante dezinfectante cu actiune virucida si bactericida pentru uzul personalului, atentionarea si mediatizarea in randul personalului a masurilor de prevenire impotriva imbolnavirii cu gripa si constientizarea angajatilor cu privire la importanta prezentarii la medic la aparitia primelor semne de boala pentru evitarea aparitiei epidemiilor.

Cine ar trebui sa se vaccineze?

 • persoanele in varsta sau cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale, hemoglobinopatii si cu imunosupresie)
 • persoanele cu varste peste 65 de ani, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina si care sunt astfel expusi riscului de a dezvolta sindrom Reye in urma unei infectii gripale
 • persoane, care prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statii de salvare)
 • persoane care prin natura profesiei sunt in contact cu un numar important de persoane sau care lucreaza in spatii aglomerate
 • salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.

Cine nu ar trebui sa se vaccineze?
In general, vaccinul antigripal injectabil poate fi administrat la marea majoritate a populatiei, cu exceptia copiilor mai mici de varsta de 6 luni, persoanelor cu un istoric de reactii alergice severe la oua sau la o doza anterioara de vaccin gripal.
Cele mai multe branduri de vaccin gripal sunt ambalate in flacoane sau seringi care contin cauciuc natural sau latex. Oamenii cu o alergie severa la latex, in general, nu ar trebui sa se vaccineze cu vaccinuri ambalate in aceste fiole sau seringi.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati - 021/9607 sau programari@medsana.ro.

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.