Ai grija de sanatatea ta si a familiei tale - informeaza-te!
Raceala comuna (guturaiul) este un sindrom produs de mai multe virusuri: rhinovirusuri, coronarovirusuri, virusuri parainfluenza, enterovirusuri, adenovirusuri, virusuri coxakie. Spre deosebire de gripa, domina semnele locale, respiratorii si nu cele generale de intoxicatie. Boala dureaza 3-5 zile. Receptivitatea la guturai este favorizata de frig (vasoconstrictia de la nivelul mucoasei respiratorii determina scaderea rezistentei locale explicand frecventa mai mare a bolii in sezonul friguros), factorul alergic (producerea de histamine in mucoasa nazala inflamata), factorii iritativi ai mucoasei nazale, fumat, praf (determinand afectarea mucusului protector).
Se aplica masuri de prevenire de rutina: folosirea batistelor de hartie (cu aruncarea lor in cutii inchise), spalarea mainilor, intarirea rezistentei organismului (alimentatie sanatoasa), evitarea expunerii la frig, evitarea aglomeratiei, evitarea contactului cu persoane bolnave, aerisirea incaperilor (cu mentinerea unei temperaturi optime de 22-23C si a unei atmosfere usor umede).
Gripa este o boala respiratorie acuta determinata de infectia cu virusuri gripale care afecteaza caile respiratorii superioare si/sau inferioare si este frecvent acompaniata de semne si simptome sistemice, cum sunt febra, cefaleea (durerile de cap), mialgia (durerile musculare) si astenia (oboseala accentuata).
Care este cel mai bun mod de a preveni gripa?
Cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea anuala cu vaccin antigripal
Exista o alternativa la vaccinare in prevenirea gripei?
Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei si a complicatiilor sale. Iata cateva masuri suplimentare care ar putea ajuta la prevenirea raspandirii unor boli respiratorii, cum ar fi gripa:
Ce ar trebui sa fac daca m-am imbolnavit de gripa?
Prezentati-va la medic imediat ce observati prezenta simptomelor de mai sus. Pe parcursul episodului gripal se recomanda izolare la domiciliu, odihna si multe lichide pentru a preveni deshidratarea. TRATAMENTUL SPECIFIC ANTI-GRIPAL SE ADMINISTREAZA LA RECOMANDAREA MEDICULUI ȘI IN URMA EXAMENULUI MEDICAL EFECTUAT DE MEDICUL SPECIALIST. NU SE RECOMANDA AUTOMEDICAȚIA!
Niciodata nu administrati aspirina la copii sau adolescenti care au simptome asemanatoare gripei, in special febra.
Cand este o persoana cu gripa contagioasa?
Perioada in care o persoana infectata este contagioasa incepe cu una-doua zile inainte de debutul simptomelor si se incheie la patru la cinci zile dupa debut.
Daca am facut gripa o data anul acesta, se poate sa ma imbolnavesc din nou?
Da. Virusurile gripale se schimba frecvent (sufera mutatii antigenice) si infectia cu o tulpina nu ofera protectie impotriva tuturor tulpinilor.
Exista recomandari pentru prevenirea focarelor de gripa in institutii?
Factorul cel mai important in prevenirea focarelor este vaccinarea anuala a tuturor celor care lucreaza cu publicul, in spatii aglomerate si a celor care lucreaza in birouri tip open space si au instalatii de ventilatie comune. De asemenea, personalul aflat in categoria „cu risc crescut” respectiv: persoanele cu afectiuni cronice (cardiovasculare, metabolice, renale etc) sau cele cu afectiuni/tratamente imunosupresive, membrii de familie sau apropiatii persoanelor care prin natura meseriei intra in contact cu posibilii bolnavi de gripa (cadre medicale, personal vamal etc) au recomandare de vaccinare.
Pentru prevenirea focarelor de gripa in institutii este importanta asigurarea igienizarii corespunzatoare a spatiilor, a sistemelor de ventilatie, a mobilierului si aparaturii de uz comun (telefon fix, calculator etc), igienizarea frecventa a spatiilor de luat masa, zonele de activitate comuna care presupun aglomeratie de personal, instalarea de dispozitive cu substante dezinfectante cu actiune virucida si bactericida pentru uzul personalului, atentionarea si mediatizarea in randul personalului a masurilor de prevenire impotriva imbolnavirii cu gripa si constientizarea angajatilor cu privire la importanta prezentarii la medic la aparitia primelor semne de boala pentru evitarea aparitiei epidemiilor.
Cine nu ar trebui sa se vaccineze?
In general, vaccinul antigripal injectabil poate fi administrat la marea majoritate a populatiei, cu exceptia copiilor mai mici de varsta de 6 luni, persoanelor cu un istoric de reactii alergice severe la oua sau la o doza anterioara de vaccin gripal.
Cele mai multe branduri de vaccin gripal sunt ambalate in flacoane sau seringi care contin cauciuc natural sau latex. Oamenii cu o alergie severa la latex, in general, nu ar trebui sa se vaccineze cu vaccinuri ambalate in aceste fiole sau seringi.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati - 021/9607 sau programari@medsana.ro.