Stimați pacienți,

Stimați pacienți,  

Vă informăm că vineri, 26 aprilie 2024, programul de funcționare al clinicii Medsana Primăverii este 07.00 – 17.00. 

 Pentru programări și informații suplimentare cu privire la serviciile din clinicile Medsana, vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon: 021-9607/021-4087800 sau să ne scrieți la adresa de e-mail: programari@medsana.ro.

 Vă mulțumim, 

Echipa Medsana

Quick Access
Medsana Noutăți

Managementul bolilor cardiovasculare în sarcină: cum, când și în ce cazuri?

Dr. Natalia Pătrașcu, medic primar cadriologie, Centrul Medical Medsana 

Bolile cardiovasculare (CV) afectează aproximativ 0.2-4% din femeile gravide și determină o rată a mortalității de aproximativ 100 de ori mai mare decât la gravidele fără afectare cardiacă. În țările dezvoltate, patologia cardiacă este în creștere și este principala cauză de mortalitate maternă în sarcină, în timp ce în țările în curs de dezvoltare, principala patologie reprezentată de bolile cardiace congenitale, alături de sechelele de boală reumatismală. Vârsta medie mai avansată a mamei, tehnicile moderne de reproducere asistată alături de alți factori de risc ca: obezitate, fumat, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia și diabetul preexistente, cresc incidența bolii cardiace ischemice în sarcină.

Monitorizarea atentă de către o echipă multidisciplinară cu experiență, pe toată durata sarcinii asigură un bun control al menținerii echilibrului dintre modificările induse fiziologic de sarcină în organismul gravidei și patologia preexistentă, stabilizarea funcției cardiovasculare, monitorizare atentă a echilibrului metabolic (glucoză, colesterol), monitorizarea coagulării, etc. 

Conform ghidului Societății Europene de Cardiologie (2018) patologiile cardiace care contraindică formal sarcina sunt:

  • - Hipertensiunea pulmonară semnificativă (de orice cauză)
  • - Disfuncția ventriculară stângă (fracție de ejecție ˂30%) sau insuficiență cardiacă clasa III-IV NYHA
  • - Istoric de cardiomiopatie peripartum la o sarcină anterioară, cu afectare cardiacă reziduală
  • - Stenoza mitrală severă
  • - Stenoza aortică severă simptomatică (insuficiență cardiacă, sincope, etc)
  • - Dilatația severă de aortă ascendentă mai ales în aortopatii congenitale (sindrom Marfan, bicuspidie); sindromul Ehlers Danlos
  • - (Re)coarctația de aortă
  • - Boli congenitale cianogene severe, cu complicații