Multi dintre noi inca se tem ca vaccinarea poate declansa gripa. Este vreun risc?

De care ai nevoie?

Nu doar pentru copii e important sa fie la zi cu programul de imunizare. Unele vaccinuri te feresc de boli daca le faci la varsta adulta!

Vaccinul antigripal este gratuit pentru anumite categorii de bolnavi, dar nici la pret intreg nu consta mai mult de 40 de lei. Se face anual.

Daca pentru cei mici vaccinarea este vitala in primele luni de viata si nu te abati de la schema obligatorie sub nici un chip, cand vine vorba de tine sau de ceilalti adulti din familie, lucrurile sunt mai lejere si... facultativ. Sigur iti amintesti si nu cu placere, emotiile din vremea scolii cand ai fi dat orice sa te poti strecura din clasa printre colegii tai cata vreme iti asteptai randul la vaccin! Unde mai pui ca acum, la maturitate, ai scoate bani din buzunar ca sa te intepi, ce-i drept, cu folos?! Chiar daca este neplacut si costisitor, nu spune nu, ci intreaba medicul despre vaccinurile care-ti pot fi utile, ferindu-te de o multime de boli!

Vaccinul antigripal
Pana la sfarsitul lui decembrie poti face acest vaccin, dar grabeste-te daca vrei sa ai parte de protectia lui cat mai multe luni de iarna! Nu de alta, dar gripele deja incep sa-si faca de cap.

DORESC O PROGRAMARE
Sunt de acord cu Termenii si conditiile de utilizare. CITESTE Termeni & Conditii.
Sunt de acord cu informatiile prezentate in nota de informare legata de protectia datelor cu caracter personal prezentata la Sectiunea GDPR
Sunt de acord cu folosirea e-mailul pentru informari periodice, marketing, publicitate. Informatiile furnizate nu vor fi transferate catre alte entitati..
DORESC O PROGRAMARE

De la administrarea pana cand intra in actiune, trec 2-3 saptamani, iar protectia impotriva gripei este de aproximativ sase luni, spune specialistul nostru. Cu atat mai important este vaccinul pentru persoanele de peste 65 de ani, femeile insarcinate sau bolnavii cronic (daca ai afectiuni cardiovasculare sau diabet, riscurile in cazul gripei sunt mai mari).

Alte variante de imunizare
Daca vaccinarea antigripala nu-ti surade, eficiente pentru intarirea imunitatii sunt si remediile homepoatice sau cele pe baza de plante. Daca vaccinul te projejeaza doar de cateva tulpini de virus, curele de imunizare te ajuta sa te imbolnavesti mai rar si sa treci mai usor peste orice raceala sau gripa.

Impotriva rubeolei si a varicelei
Daca nu ai contactat boala si nici vaccinul in adolscenta (poti afla dintr-o analiza), e important sa-l faci, mai ales daca ai de gand sa ramai insarcinata. Noua din zece copii infectati cu rubeola in primele zece saptamani de la conceptie sufera de malformatii sau alte probleme grave, precum anomalii cardiace, surditate sau orbire. De ce sa risti?

DTP
Asa se numeste pe scurt vaccinarea contra difteriei, tetanosului si tusei convulsive. Cea din urma este foarte importanta mai ales pentru cuplurile care au de gand sa faca un copil, pentru proaspetii parinti, dar si pentru bunici sau alte persoane care petrec mult timp in preajma bebelusilor mai mici de un an. Difteria este o boala infectioasa a cailor respiratorii transmisa prin tuse, stranut sau contact direct cu o persoana infectat, iar cu tetanos te poti molipsi fie prin muscatura vreunui animal, fie printr-o rana deschisa, pe piele, dupa ce intri in contact cu un obiect infestat.

Vaccinul antigripal este fabricat cu virusuri omorate, deci nu poate declansa gripa. Dupa vaccinare, pot aparea subfertilitate, usoare dureri musculare, durere la locul vaccinarii si inflamatie locala, dar acest lucru nu inseamna gripa. Vaccinarea antigripala nu ofera protectie impotriva virozelor obisnuite, a guturaiului, declansate de rinovirusuri.

Dr. Daniela Burlacu,
Medic primar medicina interna - Centrul Medical Medsana

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.