Quick Access
Medsana Noutăți

Sănătatea mintală în prim-plan: Totul despre anxietate

Sănătatea mintală a devenit o preocupare constantă în societatea contemporană, iar anxietatea se numără printre cele mai frecvent întâlnite tulburări emoționale.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o stare emoțională complexă caracterizată de teamă și neliniște, resimțite ca răspuns la percepția unui pericol iminent.

Deși anxietatea și stresul sunt adesea asociate, ele reprezintă experiențe diferite. Stresul se referă la reacția noastră la stimuli specifici perturbatori, care ne atrag atenția și ne determină să acționăm pentru a-i gestiona. În schimb, anxietatea este mai profundă, manifestându-se prin teama constantă și incapacitatea de a controla aceste stări emoționale.

În funcție de intensitate putem vorbi despre mai multe tipuri de anxietate: anxietate generalizată, anxietate moderată, tulburare obsesiv compulsivă, fobii, tulburare post traumatică sau tulburare de panică. 

În toate aceste cazuri, istoricul familial poate juca un rol important în dezvoltarea tulburărilor de anxietate. Spre exemplu, dacă există membri ai familiei cu antecedente de anxietate, există o probabilitate mai mare ca indivizii să fie predispuși genetic la această condiție. Totuși, este important să se înțeleagă că factorii genetici nu sunt singurii responsabili, iar mediul și experiențele de viață pot, de asemenea, contribui la apariția tulburărilor de anxietate.

Anxietatea se manifestă printr-o diversitate de simptome, care pot varia în intensitate și pot afecta atât sfera mentală, cât și cea fizică a individului. Iată câteva simptome comune ale anxietății:

  • gândurile neliniștite și anticipate din subconștient care atrag atenția individului că ceva ar putea să nu fie în regulă;
  • respirația precipitată;
  • pulsul accelerat;
  • transpirația palmelor;
  • uscăciunea mucoasei bucale.

Cum pot face față anxietății în perioada sărbătorilor?

1. Organizarea eficientă a timpului
Creează o listă de sarcini cu priorități clare. Identifică activitățile sau evenimentele care necesită atenție de urgență și leagă-le de o planificare zilnică sau săptămânală. Împarte responsabilitățile în mod echilibrat atunci când este posibil. Implică membrii familiei sau prietenii în planificare și organizare pentru a reduce astfel presiunea și sentimentul de suprasolicitare.

2. Stabilirea așteptărilor realiste
Stabilirea unor obiective realiste te va ajuta să eviți sentimentele de copleșire și să te bucuri mai mult de momentele frumoase.

3. Alocarea unui buget bine stabilit
Pentru a reduce anxietatea, stabilește un buget clar pentru cheltuielile de sărbători. Planificarea cu grijă a cadourilor, a meniului și a altor achiziții te va ajuta să eviți surprizele neplăcute și să gestionezi mai bine resursele financiare.

În cadrul sesiunii live de luna aceasta, doamna Cristina Ion-Rădulescu, specialist în psihologia muncii și psihoterapeut în clinicile Medsana, ne-a vorbit despre anxietate în general, despre stres și de asemenea, a răspuns la întrebările adresate în comentarii. Accesează aici sesiunea live pentru mai multe detalii.