Quick Access
Medsana Noutăți

Sarcina după tratamentul de reproducere umană asistată

Sarcina după tratamentul de reproducere umană asistată marchează începutul unei noi etape în viața cuplurilor care s-au confruntat cu infertilitatea. 

Tratamentele de reproducere umană asistată, precum fertilizarea in vitro (FIV) sau inseminarea artificială, sunt proceduri medicale concepute special pentru a asista cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe în mod natural. Aceste tratamente au fost dezvoltate și îmbunătățite de-a lungul timpului cu scopul de a oferi soluții adaptate diverselor probleme de fertilitate și pentru a mări șansele de reușită în procesul de concepție. Și, la fel ca în cazul unei sarcini obișnuite, și aceasta necesită o monitorizare atentă în scopul minimizării posibilelor riscuri.

Care sunt diferențele între o sarcină normală și o sarcină obținută în urma tratamentului de reproducere umană asistată?

Femeile care au trecut și care trec prin tratamentele de reproducere umană asistată sunt conștiente de eforturile și riscurile asociate, manifestând de cele mai multe ori un nivel mai mare de atenție asupra aspectelor medicale și o evaluare mai detaliată a fiecărui pas al procesului.

În ceea ce privește statusul hormonal, într-o sarcină naturală, organismul reglează în mod natural hormonii. În cazul sarcinii asistate, tratamentele precum hiperstimularea ovariană pot creea un status hormonal deosebit, adăugând particularități în ceea ce privește simptomele și gestionarea sarcinii.

De asemenea, există anumite diferențe în ceea ce privește riscul de anumite patologii ale placentei. În cazul sarcinilor naturale, riscul poate fi mai mic comparativ cu sarcinile urmate de tratamentul de reproducere umană asistată.

Ce riscuri presupune sarcina obținută în urma tratamentelor de reproducere umană asistată?

Există anumite riscuri după tratamentul de reproducere umană asistată precum riscul de sarcină  multiplă sau riscul de avort spontan. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre aceste riscuri și să vă familiarizați cu ele înainte de a începe orice procedură de reproducere asistată. 

În general, atât sarcinile rezultate în mod natural, cât și cele obținute prin tratamente de reproducere asistată au un anumit risc de pierdere după ce sarcina este confirmată. Acest risc este estimat la aproximativ 23% pentru toate tipurile de sarcini.

Ce trebuie să facă o femeie după acest tratament?

După tratamentul de reproducere asistată, o femeie ar trebui să:

  • respecte prescripțiile medicale și recomandările post-tratament;
  • acorde atenție simptomelor neobișnuite și să raporteze imediat orice complicație. 

De asemenea, este important de menționat faptul că fiecare situație este unică, iar posibilitatea ca o femeie să poată concepe există chiar și după tratamentul de reproducere asistată.  

În cadrul sesiunii live din luna noiembrie, domnul Dr. Zguri Arben, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu expertiză în reproducere umană asistată, chirurgie endoscopică și medicină materno-fetală, ne-a vorbit despre sarcina după tratamentul de reproducere umană asistată și a oferit pacientelor și câteva sfaturi pe care vă invităm să le urmăriți aici.