Soarele, prieten sau dusman?

E vara, e cald si parca ne-am dori o ieșire din orasul infierbantat peste masura. Numeroase avertismente referitoare la riscurile expunerii la soare curg insa din toate directiile. Ce e de facut? Care este adevarul?

Exista dovezi incontestabile care arata ca expunerea intensa la soare creste riscul cancerului de piele, produce imbatranirea prematura a pielii si cataracta. Sunt insa necesare cateva nuante:

  • dintre cele mai frecvente 3 forme de cancer ale pielii, doua - carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular - sunt legate de expunerea cumulativa la soare; de aceea, acestea sunt mai frecvente la persoanele care petrec timp mult in aer liber si frecventa lor creste cu varsta
  • cea de-a treia forma si cea mai de temut - melanomul malign - pare a se corela mai mult cu expunerea brutala la soare, soldata cu arsura solara; de aceea, este mai frecvent la tineri si la persoanele care au activitati de interior pentru ca acestia au un risc mai mare de a face arsura solara in scurta perioada de concediu petrecuta la mare sau la munte

Melanomul este un cancer foarte agresiv, pentru care, in stadiile avansate, practic nu exista tratamente eficace. De aceea se insista pe depistarea si extirparea lui precoce, care poate face ca sansa de succes a interventiei chirurgicale singure sa treaca de 90-95%.

DORESC O PROGRAMARE
CAPTCHA Image
Sunt de acord sa primesc informatii privind ofertele Medsana