Soarele, prieten sau dusman?

E vara, e cald si parca ne-am dori o ieșire din orasul infierbantat peste masura. Numeroase avertismente referitoare la riscurile expunerii la soare curg insa din toate directiile. Ce e de facut? Care este adevarul?

Exista dovezi incontestabile care arata ca expunerea intensa la soare creste riscul cancerului de piele, produce imbatranirea prematura a pielii si cataracta. Sunt insa necesare cateva nuante:

  • dintre cele mai frecvente 3 forme de cancer ale pielii, doua - carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular - sunt legate de expunerea cumulativa la soare; de aceea, acestea sunt mai frecvente la persoanele care petrec timp mult in aer liber si frecventa lor creste cu varsta
  • cea de-a treia forma si cea mai de temut - melanomul malign - pare a se corela mai mult cu expunerea brutala la soare, soldata cu arsura solara; de aceea, este mai frecvent la tineri si la persoanele care au activitati de interior pentru ca acestia au un risc mai mare de a face arsura solara in scurta perioada de concediu petrecuta la mare sau la munte

Melanomul este un cancer foarte agresiv, pentru care, in stadiile avansate, practic nu exista tratamente eficace. De aceea se insista pe depistarea si extirparea lui precoce, care poate face ca sansa de succes a interventiei chirurgicale singure sa treaca de 90-95%.

DORESC O PROGRAMARE
Sunt de acord cu Termenii si conditiile de utilizare. CITESTE Termeni & Conditii.
Sunt de acord cu informatiile prezentate in nota de informare legata de protectia datelor cu caracter personal prezentata la Sectiunea GDPR
Sunt de acord cu folosirea e-mailul pentru informari periodice, marketing, publicitate. Informatiile furnizate nu vor fi transferate catre alte entitati..
DORESC O PROGRAMARE

Depistarea timpurie este posibila prin simpla autoexaminare a pielii si prin examinari dermatologice periodice - care pot identifica leziunile suspecte sau cu potential malign.

Pentru a reduce riscul cancerului de piele si al fotoimbatranirii cutanate trebuie sa limitam expunerea la soare, iar atunci cand expunerea este inevitabila, sa folosim creme fotoprotectoare. Cum sa alegem cea mai potrivita crema de protectie?

  • Foarte multi se uita doar la factorul de protectie solara (SPF) si aleg crema in asa fel incat SPF-ul sa fie cat mai mare. SPF-ul este important, dar e bine de stiut ca protectia pe care o ofera nu creste proportional cu cifra pe care o indica (de ex: SPF 50 nu ofera dublul protectiei unui SPF 25). In principiu, orice produs cu SPF de minimum 30 este suficient (filtreaza aprox 95% din ultravioletele-B, cele care sunt responsabile de inrosirea pielii).
  • La fel de important ca SPF-ul, este gradul de filtrare al ultravioletelor-A (UV-A). UV-A sunt cele care penetreaza mai adanc in piele si au efectul cancerigen cel mai important. Este preferabil sa avem o crema fotoprotectoare cu filtrare UV-A decat una cu un SFP urias, dar care nu filtreaza sau filtreaza foarte putin UV-A.
  • Pentru copii exista preparate speciale, care au un risc mai mic de a produce alergii si care sunt mai bine tolerate de pielea celor mici. Pentru cei peste 10 ani, se pot folosi aceleasi produse ca la adulti.

Este nevoie sa stam ascunsi de soare in perioada de vara? Desigur, nu. Sa nu uitam ca pentru a limita actuala epidemie de obezitate si diabet, activitatile sportive si recreative in aer liber sunt foarte importante. E bine sa nu renuntam la ele, ci doar sa ne luam unele masuri de precautie pentru a evita arsura solara. La urma urmei, si in cazul soarelui, nu expunerea obisnuita ci abuzul este aducator de neplaceri.

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.