Deficitul de magneziu

Magneziul este o substanță minerală esențială pentru buna funcționare a organismului uman. Jumătate din cantitatea de magneziu din organism este în scheletul osos, restul găsindu-se în mușchi, țesuturi și lichide biologice (salivă, suc gastic, suc pancreatic, bilă, limfă etc.). Absorbția magneziului se face la nivelul jejunului, dar într-o cantitate mică, cea mai mare parte (60-70%) eliminându-se prin materii fecale și urină.

 

Magneziul este al 4-lea în clasamentul celor mai importante minerale din organism participând în calitate de cofactor la peste 300 de reacții enzimatice. Împreună cu calciul și vitamina D asigură buna funcționare a sistemului osos. Împreună cu calciul și potasiul asigură sănătatea inimii, a sistemului nervos și muscular. Ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Are rol important în digestie, în secreția de acid clorhidric în stomac și a bilei precum și la menținerea unui tranzit intestinal normal. Are rol antioxidant și reduce apariția aterosclerozei. Înlătură senzația de oboseală, reduce stresul, anxietatea și uneori chiar depresia. Conform unor studii publicate în Journal of Clinical Nutrition o cantitate suficientă de magneziu poate scădea riscul de cancer colorectal.

 

Deficitul de magneziu se depistează cu ajutorul analizelor de sânge. Simptomatologia deficitului este variată, carența de magneziu ducând la tulburări cardiace, nervoase și musculare. Cea mai frecventă manifestare este spasmofilia când se adaugă și deficitul de calciu. Spasmofilia este caracterizată prin crampe musculare, contracturi musculare, parestezii, astenie, tremor, scăderea poftei de mâncare. Alte manifestări ale carenței de magneziu pot fi palpitații, tahicardie, dureri precordiale, senzație de ,,nod în gât”, dispnee, insomnie, nervozitate, anxietate, depresie, cefalee, amețeli, căderea părului, dismenoree.

 

Deficitul de magneziu apare în general din cauza alimentației. Magneziul se găsește în migdale, nuci, alune, seminte crude, fasole, cacao, legume cu frunze verzi (spanac, varză, kale, laptuci), avocado, pește gras (somon, macrou, hering,ton), banane, rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de patrunjel), fructe uscate. Un regim alimentar dezechilibrat, cu exces de zahar și alimente procesate, anorexia, dietele monotone, tulburările de absorbție intestinală, diareea, parazitozele intestinale, duc la deficit de magneziu în sânge. Folosirea în exces a îngrășămintelor chimice și a pesticidelor în agricultură duc, printre altele, și la scăderea conținutului de magneziu în alimente. Alte cauze ale deficitului de magneziu sunt alcoolismul, fumatul, colitele (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragică), malabsorbția, diabetul zaharat, boli ale tiroidei și paratiroidei, boli renale și ale glandelor suprarenale, unele antibiotice, diureticele, sarcina și alăptarea.

 

Tratamentul corect trebuie stabilit de către medic în funcție de cauzele care au dus la această carență. În general se administrează tablete de magneziu asociate cu vitamine din complexul B care ajută la o absorbție mai bună la nivel intestinal, pe o perioadă de cel puțin 6 săptămâni, cu verificarea periodică a nivelului magneziului în sange. De asemenea este necesară și corectarea dietei pentru un aport corespunzător de vitamine și minerale. Acolo unde este cazul trebuie tratată corect boala de fond.

 

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana

 

Certificari
Medsana Romania
"Medsana" si "Respect pentru viata" sunt marci inregistrate ale Medsana Romania. Medsana este membra a Athens Medical Group, companie afiliata Asklepios Kliniken GmbH.

Copyright 2017 Centrul Medical Medsana. Toate drepturile rezervate.
Realizat de Concept24
LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA LISTA SERVICIILOR MEDICALE DIN CADRUL CLINICILOR MEDSANA
Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic si tratament.Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize, acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide. Medsana ofera servicii medicale in peste 30 de specialitati, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat in aceeasi zi, fiind printre putinele centre medicale din Romania care efectueaza o gama ampla de teste genetice si moleculare.Ca o recunoastere a standardului inalt de calitate atins in serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se refera atat la nivelul de incredere a consumatorilor (Trusted Brand), cat si la renumele si imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Medsana isi rezerva dreptul de a modifica pretul serviciilor medicale fara notificari prealabile.Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de SC Medsana Bucharest Medical Center SRL, potrivit notificarii nr. 8566, in conformitate cu Legea 677/2001, in scopul efectuarii de servicii medicale, in scopuri statistice sau pentru efectuarea de actiuni de marketing direct. Mentionam ca datele dvs. vor fi transferate in spatiul UE conform declaratiei dvs. de acord. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie in conditiile prevazute de Legea nr. 677/2001, printr-o cerere scrisa, semnata si datata trimisa pe adresa Medsana Bucharest Medical Center SRL, str. Dr. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, Bucuresti.