Quick Access
Noutăți - Infertilitate

Prezervarea fertilității

Prezervarea fertilității se referă la ansamblul de metode și tehnici utilizate pentru a proteja și conserva capacitatea unei persoane de a avea copii în viitor. Scopul acestui proces este de a oferi o opțiune de reproducere chiar și în situațiile în care pot apărea afecțiuni medicale sau tratamente care ar putea afecta fertilitatea.

Iată câteva motive pentru care prezervarea fertilității este importantă:

  • Vârsta: prezervarea fertilității poate fi o opțiune pentru cei care doresc să amâne momentul în care vor avea copii. Motivele comune pentru amânarea conceperii includ dorința de a atinge obiective profesionale sau de a găsi un partener potrivit;
  • Tratamentul cancerului: tratamente precum chimioterapia, radioterapia și chirurgia utilizate în tratarea cancerului pot afecta fertilitatea;
  • Bolile autoimune: anumite boli autoimune, precum lupusul și artrita reumatoidă, pot cauza probleme de fertilitate. Tratamentele asociate acestor afecțiuni pot afecta, de asemenea, capacitatea de a concepe;
  • Afecțiuni medicale și tratamente asociate: afecțiuni precum endometrioza și fibroamele uterine pot afecta fertilitatea și pot face conceperea mai dificilă.

Clasificarea metodelor de prezervare a fertilității

Tratamentele de prezervare a fertilității sunt împărțite în două categorii principale, care au ca scop protejarea capacității de reproducere:

  • Prelevarea și criogenarea materialului reproducător: această metodă implică colectarea și conservarea ovulelor, embrionilor, spermatozoizilor și țesuturilor reproductive în vederea utilizării ulterioare;
  • Reducerea impactului tratamentului cancerului asupra fertilității: persoanele diagnosticate cu cancer pot beneficia de metode specifice care minimizează impactul tratamentelor îl au asupra funcției reproductive.

Metode de prezervare a fertilității pentru femei

Există diferite opțiuni și proceduri disponibile pentru femei în ceea ce privește prezervarea fertilității. Acestea includ:

  • Criogenarea ovulelor. Această procedură implică stimularea ovarului pentru a produce un număr mai mare de ovule. Ovulele mature sunt apoi colectate și crioconservate (înghețate) pentru a fi păstrate într-o stare viabilă.
  • Criogenarea țesutului ovarian. Această opțiune este potrivită în cazul femeilor care necesită un tratament imediat, cum ar fi în cazul unui cancer pelvin sau a unui sarcom. Prin intermediul unei intervenții chirurgicale minim invazive, se prelevează și se îngheață țesutul ovarian, care conține ovulele. Acesta poate fi ulterior decongelat și transplantat înapoi în organism pentru a restabili funcția ovariană.
  • Autotransplantul de țesut ovarian. După încheierea tratamentului pentru cancer, femeile pot alege să își reimplanteze propriul țesut ovarian congelat. Acest procedeu presupune reintroducerea țesutului ovarian în organism, fie pe ovarul rămas, fie în peretele pelvian lateral.
  • Ecranarea împotriva radiațiilor. În timpul tratamentelor cu radiații, se pot utiliza scuturile de plumb, pentru a proteja ovarele de efectele nocive ale radiațiilor.
  • Criogenarea embrionilor. Această metodă presupune stimularea ovarului pentru a obține ovule mature, care sunt apoi colectate și fertilizate în laborator cu spermă pentru a forma embrioni. Embrionii rezultați sunt tratați cu agenți crioprotectanți și ulterior înghețați. Acești embrioni pot fi utilizați într-un ciclu ulterior de FIV.

Metode de prezervare a fertilității pentru bărbați

  • Înghețarea spermei. Se colectează o probă de spermă care este ulterior crioprezervată și depozitată pentru a fi utilizată în viitor.
  • Înghețarea țesutului testicular. În unele cazuri, bărbații pot să nu dispună de spermatozoizi în lichidul seminal. În astfel de situații, se poate extrage o mostră de țesut testicular care poate conține spermatozoizi. Orice spermatozoid găsit este apoi extras și crioprezervat.
  • Ecranarea împotriva radiațiilor. În timpul tratamentelor cu radiații, se pot utiliza scuturile de plumb, pentru a proteja testiculele de efectele nocive ale radiațiilor.

Momentul potrivit pentru a discuta cu medicul specialist despre prezervarea fertilității

Iată câteva momente cheie în care ar fi oportun să aveți această discuție:

  • înainte de începerea tratamentului împotriva cancerului;
  • înainte de tratamentul de afirmare a sexului;
  • înainte de împlinirea vârstei de 35 de ani pentru femeile care nu au planuri imediate de a avea copii;
  • după diagnosticarea unor afecțiuni care pot afecta fertilitatea.