Quick Access
Medsana Noutăți

Apneea în somn și sforăitul pe înțelesul tuturor

Somnologia sau medicina somnului se ocupă cu diagnosticul și tratarea tulburărilor de somn. În timpul somnului se refac diverse funcții din organism cum ar fi sistemul imunitar și funcția cognitivă. Insomnia sau somnul neodihnitor, pe termen lung, pot afecta toate organele corpului dar mai ales creierul și sistemul cardio-vascular.

Cum poți avea un somn de calitate? 

 • Renunță să te uiți la telezivor sau să folosești telefonul mobil ori orice alt dispozitiv cu lumina albastră, cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare. Înlocuiește aceste obiceiuri cu cititul unei cărți, ascultă muzică sau orice altă activitate care te relaxează.
 • Adoptă o alimentație echilibrată și ai grijă la orele la care mănânci. Pentru a evita tulburările de somn, dar și refluxul gastro-esofagian, este recomandat să nu mănânci mult seara, să eviți băuturile carbogazoase, iar ultima masă să fie cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.  

Apneea în somn

Apneea reprezintă oprirea respirației. În timpul somnului, tuturor ni se poate opri respirația. Dacă, însă, se înregistrează, în medie, peste 5 apnei per ora de somn, atunci vorbim despre ”apneea în somn” -  una dintre cele peste 80 de tulburări ale somnului. Apneea în somn cauzează scăderea oxigenului în sânge care are consecințe asupra întregului organism, dar cele mai semnificative sunt: 

 • tulburări cognitive (stare de oboseală, dificultăți de concentrare, somnolență matinală și diurnă);
 • durere de cap resimțită de dimineață;
 • apariția puseelor de tensiune sau aritmii în timpul nopții care se pot continua și ziua;
 • declanșarea sau/ și agravarea diabetului. 

Sforăitul 

Sforăitul reprezintă o respirație zgomotoasă care apare ca urmare a îngustării căilor respiratorii superioare.

Tratamentul sforăitului se realizează la recomandarea medicului specialist ORL, în funcție de cauza acestuia. 

Există diferite tipuri de exerciții care pot ajuta la ameliorarea sforăitului, menite să întărească mușchiul limbii, mușchii feței și gâtului prin tehnici specifice de antrenament. Fiecare dintre aceste exerciții poate fi grupat în diferite moduri și efectuat de minim două- trei ori pe zi.

Exerciții pentru limbă

Exercițiul 1: Așează vârful limbii în spatele dinților superiori din față. Du încet limba înapoi, mișcând vârful de-a lungul cerului gurii. Repetă această mișcare de 5-10 ori. Acest lucru îți întărește mușchii limbii și ai gâtului.

Exercițiul 2: Scoate limba cât de mult poți. Încearcă să-ți atingi bărbia cu limba în timp ce privești spre tavan. Ține-o acolo timp de 10-15 secunde și crește treptat durata. Repetă de 5 ori. Acest lucru crește rezistența mușchiului limbii.

Exercițiul 3: Lipește-ți limba de cerul gurii și apasă. Menține această poziție timp de 10 secunde. Repetă de 5 ori.

Exercițiul 4: Pune vârful limbii pe dinții inferiori din față, apoi împinge-l cu limba. Menține această poziție timp de 10 secunde. Repetă de 5 ori.

Exerciții pentru față 

Aceste exerciții pot fi făcute de mai multe ori pe zi.

Exercițiul 1: Folosește un deget pentru a trage ușor obrazul drept spre exterior, apoi folosește mușchii feței pentru a trage obrazul înapoi spre interior. Repetă de 10 ori pe fiecare parte.

Exercițiul 2: Închide strâns gura strângând buzele. Apoi deschide gura, relaxând maxilarul și buzele. Repetă de 10 ori. Acest exercițiu tonifică și întărește maxilarul, precum și mușchii feței și gâtului.

Exerciții de respirație pe nas 

Acest exercițiu îmbunătățește respirația nazală, cu rol de stabilizare a căilor respiratorii în timpul somnului.

 • Cu gura închisă și maxilarul relaxat, inspiră pe nas.
 • Apoi, cu degetul apasă pe o nară.
 • Expiră ușor prin nara deschisă.
 • Fă acest lucru de aproximativ 10 ori în timp ce alternezi între nări.
 • Este posibil să observi chiar că o nară tinde să fie mai congestionată decât cealaltă și alege să lucrezi la respirația prin nara congestionată.

În cadrul sesiunii live, doamna Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumologie și tabacolog, a povestit pe larg despre somnologie, mituri despre somn, apnee și sforăit, iar dacă dorești să afli mai multe detalii, te invităm să urmărești discuția integrală aici.