Quick Access

Medsana Noutăți

Cum să ne protejăm sănătatea pielii, a ochilor și a părului pe timpul verii

Razele ultraviolete puternice, expunerea la clor, apa sărată a mării, precum și aerul uscat și cald pot afecta negativ sănătatea pielii, a ochilor și a părului, provocând iritații, arsuri solare sau deteriorare. Cu toate acestea, pentru a ne bucura pe deplin de farmecul verii și pentru a preveni potențialele probleme de sănătate, este esențial să învățăm cum să ne protejăm corespunzător. 

Expunerea necontrolată la soare poate contribui la apariția și modificarea alunițelor 

Radiațiile ultraviolete (UV) pot afecta celulele pielii, inclusiv celulele care conțin melanină - pigmenții responsabili de culoarea pielii și a alunițelor, crescând astfel riscul de apariție a alunițelor neobișnuite sau a unor leziuni cutanate noi. 


În special pe timpul verii, când expunerea la soare este mai intensă, este deosebit de important să monitorizăm cu atenție leziunile cutanate. Alunițele existente și petele pigmentare ar trebui supravegheate atent pentru a depista eventuale schimbări sau modificări suspecte prin examinări regulate sau control medical. Persoanele care au un număr mai mare de alunițe sau pete pigmentare ar trebui să efectueze  un control medical la aproximativ 6 luni. Primul control ar fi indicat să fie efectuat înainte de începerea sezonului estival, când expunerea la soare este mai frecventă și mai intensă, iar al doilea control ar trebui să aibă loc în luna octombrie, după ce sezonul estival s-a încheiat, pentru a verifica dacă după expunerea la soare au apărut modificări ale acestora. 

Cum ne putem îngriji alunițele? ​ 


În special alunițele periculoase necesită o protecție suplimentară, iar aceasta poate fi realizată prin utilizarea cremelor, loțiunilor sau balsamurilor cu efect de protecție solară sau prin fotoprotecție internă, pe care o putem obține prin consumul unor legume, zarzavaturi și fructe care conțin betacaroten - pigment care conferă fructelor si legumelor culoarea galbena si portocalie. Odată absorbit de organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, iar aceasta are un rol important în menținerea sănătății pielii și contribuie la formarea și regenerarea celulelor pielii. 

Principalele simptome ale arsurilor solare 

  • Arsurile de gradul 1 se manifestă prin înroșirea pielii, însoțită de senzație de durere sau mâncărime în zona afectată.
  • Arsurile de gradul 2 afectează epiderm, pot produce tulburări de echilibru hidroelectrolitic și se manifestă prin formarea de vezicule sau bășici pe piele.
  • Arsurile de gradul 3: afectează straturile profunde ale pieli și se manifestă prin dureri intense, febră, senzație de leșin și apariția unor bule mari pe piele. 

Care este diferența dintre alergia solară și arsurile solare? 

Alergiile solare sunt fenomene cutanate care apar la scurt timp după expunerea la soare, fiind o reacție imunologică a pielii la radiațiile solare și se manifestă prin  iritație, roșeață, mâncărime și apariția de erupții cutanate. Arsurile solare, pe de altă parte, sunt cauzate de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete ale soarelui. 

Care sunt riscurile pentru sănătatea ochilor? 
Riscurile pentru sănătatea ochilor pot fi variate și pot include leziuni ale corneei, degenerescența maculară sau cataracta.  Pentru a ne proteja sănătatea ochilor și a preveni aceste riscuri, este indicat să purtăm ochelari de soare cu lentile de protecție, care au filtre de polarizare sau sunt de culoare gri și nu distorsionează culorile. De asemenea, pentru cei cu hipermetropie, se recomandă lentilele verzi, iar pentru cei cu miopie, lentilele maro. 

Cum ne putem îngriji părul pe timpul verii?  

  • Prinderea părului în coadă  
  • Purtarea unei căști în timpul înotului.  
  • Folosirea tratamentelor cu SPF 


În cadrul sesiunii live, domnul Dr. Popa Constantin Venerus, medic primar Dermato-Venerologie a împărtășit o serie de informații valoroase despre metodele adecvate de protejare a sănătății corpului.  Dacă dorești să afli mai multe detalii , te invităm să urmărești interviul complet disponibil aici.