Quick Access
Medsana Prevenție
Artroza - cauza cea mai frecventă a durerii articulare

Artroza, cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, este o afecțiune degenerativă multifactorială caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular. 

Incidența acestei afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă, iar factorii favorizanți ai apariției artrozei pot fi generali (ereditate, sex (mai frecvent la femei), obezitate,  diabet zaharat, hipertensiune arterial) și locali (suprasolicitare a articulatiilor, traumatisme).

Diagnosticarea artrozei de către medicul specialist se face în etape prin anamneză, examen clinic și investigații paraclinice: teste de laborator, investigații imagistice (radiografie, ecografie, CT, RMN).

Obiectivele tratamentului în artroză sunt diminuarea durerii și a inflamației,  creșterea mobilității în articulațiile afectate, prevenirea handicapului fizic și ameliorarea calității vieții. Decizia terapeutică presupune un diagnostic corect și precoce și de obicei se ia în urma colaborării interdisciplinare între medicul reumatolog, balneofizioterapeut și ortoped.

Tratamentul poate fi: medicamentos (analgezice, antiinflamatoare, medicație patogenică, terapie intraarticulară), balneofizical și chirurgical.

Prevenirea evoluției artrozei și a apariției complicațiilor se poate face prin:

·         evitarea expunerii la frig și umezeală

·         exerciții fizice regulate (2-3 ori/săptămână),  mers pe jos, urcat și coborât scările, alergare ușoară

·         menținerea unei greutăți corporale optime

·         regim alimentar normocaloric

·         prezentarea la medicul specialist în cazul apariției durerii articulare în vederea stabilirii diagnosticului și inițierii tratamentului adecvat.

Dr. Ruxandra Teodorescu, medic primar reumatologie, Centrul Medical Medsana - https://www.medsana.ro/ro/echipa-medicala/teodorescu-ruxandra