Quick Access
Medsana Prevenție

Artroza - cauza cea mai frecventă a durerii articulare

Artroza, cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, este o afecțiune degenerativă multifactorială caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular. 

Incidența acestei afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă, iar factorii favorizanți ai apariției artrozei pot fi generali (ereditate, sex (mai frecvent la femei), obezitate,  diabet zaharat, hipertensiune arterial) și locali (suprasolicitare a articulațiilor, traumatisme).

Cele două tipuri principale de artrită - osteoartrita și artrita reumatoidă - afectează articulațiile în moduri diferite.

Cel mai frecvent tip de artrită, osteoartrita, implică deteriorarea cartilajului unei articulații. Cartilajul amortizează capetele oaselor și permite mișcarea aproape fără fricțiune a articulației, dar o deteriorare suficientă poate duce la măcinarea osului direct pe os, ceea ce provoacă durere și restricționarea mișcărilor. Această deteriorare poate apărea de-a lungul mai multor ani sau poate fi provocată de o leziune sau o infecție articulară.

Osteoartrita provoacă, de asemenea, modificări la nivelul oaselor și deteriorarea țesuturilor conjunctive care atașează mușchiul de os și mențin articulația împreună. Dacă cartilajul dintr-o articulație este grav afectat, mucoasa articulației poate deveni inflamată și umflată.

În artrita reumatoidă, sistemul imunitar al organismului atacă mucoasa capsulei articulare, o membrană dură care înconjoară toate părțile articulației. Această căptușeală (membrana sinovială) devine inflamată și umflată. Procesul bolii poate distruge în cele din urmă cartilajul și osul din interiorul articulației.

Diagnosticarea artrozei de către medicul specialist se face în etape prin anamneză, examen clinic și investigații paraclinice: teste de laborator, investigații imagistice (radiografie, ecografie, CT, RMN).

Obiectivele tratamentului în artroză sunt diminuarea durerii și a inflamației,  creșterea mobilității în articulațiile afectate, prevenirea handicapului fizic și ameliorarea calității vieții. Decizia terapeutică presupune un diagnostic corect și precoce și de obicei se ia în urma colaborării interdisciplinare între medicul reumatolog, balneofizioterapeut și ortoped.

Tratamentul poate fi: medicamentos (analgezice, antiinflamatoare, medicație patogenică, terapie intraarticulară), balneofizical și chirurgical.

Prevenirea evoluției artrozei și a apariției complicațiilor se poate face prin:

-        evitarea expunerii la frig și umezeală

-        exerciții fizice regulate (2-3 ori/săptămână),  mers pe jos, urcat și coborât scările, alergare ușoară

-        menținerea unei greutăți corporale optime

-        regim alimentar normocaloric

-        prezentarea la medicul specialist în cazul apariției durerii articulare în vederea stabilirii diagnosticului și inițierii tratamentului adecvat.

Dr. Ruxandra Teodorescu, medic primar reumatologie, Centrul Medical Medsana - https://www.medsana.ro/ro/echipa-medicala/teodorescu-ruxandra