Quick Access
Medsana Prevenție

Baby on board - Călătoria cu avionul pentru viitoarele mămici

Călătoria cu avionul pe timpul sarcinii poate reprezenta un factor de stres pentru femeile însărcinate, dar toate neplăcerile pot fi evitate  dacă acestea sunt corect informate și urmează recomandările medicului.

Majoritatea companiilor aeriene nu permit accesul în avion femeilor care sunt în al treilea trimestru de sarcină, mai ales după 36 de săptămâni. Există și companii care impun reguli mai stricte, în special pentru zboruri internaționale pe distanțe lungi. Este important ca orice viitoare mămică să verifice regulile înainte de călătorie pentru a evita situațiile neplăcute, să se sfătuiască cu medicul ginecolog înainte de plecare, să dețină asupra sa dosarul medical cu date despre sarcină și să se intereseze ce beneficii îi poate oferi o asigurare de călătorie în cazul în care călătorește in străinătate. 

Principalele griji cu privire la zborul cu avionul sunt legate de expunerea la radiații, variațiile de presiune pe timpul zborului și umiditatea scăzută, aparatura folosită la filtrele de securitate din aeroport și posibile probleme medicale care pot apărea pe timpul zborului cum ar fi tromboza venoasă, declanșarea prematură a travaliului sau ruptura membranelor. 

Expunerea la radiații este ușor mai crescută la altitudini mari, dar nu prezintă un risc pentru viitoarea mamă și bebeluș, mai ales dacă aceasta călătorește ocazional. Nivelul de radiații poate deveni un factor de risc pentru persoanele care zboară frecvent. 

Variațiile de presiune și umiditate pot scădea nivelul de oxigenare a sângelui, dar organismul se poate adapta foarte ușor fără ca sarcina să fie pusă în pericol. Pentru o sarcină fără complicații nu există dovezi că astfel de variații pot declanșa travaliul prematur sau ruperea membranelor. În ceea ce privește riscul de tromboză venoasă  acesta crește datorită imobilizării pe durate mari de timp și poate favoriza formarea de cheaguri de sânge. Riscul poate fi ușor scăzut prin măsuri simple de prevenție. Domnul doctor Arben Zguri, medic specialist Obstetrică Ginecologie recomandă: haine lejere și încălțăminte comodă, ciorapi compresivi, plimbări scurte în avion (o dată pe oră în cazul zborurilor lungi), hidratare corectă sau alegerea unui scaun la culoar.

În ceea ce privește filtrele de securitate din aeroport, aparatele de scanat nu folosesc raze X și trec prin numeroase verificări pentru a oferi siguranța viitoarelor mame. Chiar și așa, se poate solicita verificarea manuală pentru a nu trece prin scanner. 

În cazul unei sarcini fără complicații, nu există dovezi că zborul cu avionul dăunează viitoarei mame sau bebelușului. Riscurile și recomandările de călătorie sunt asemănătoare celor pentru populația generală. Conform specialiștilor, cea mai indicată perioadă pentru călătoria cu avionul este în săptămânile 14-28 de sarcină.