Quick Access
Medsana Prevenție

Beneficiile expunerii la lumina solară iarna

În timpul iernii, când zilele devin mai scurte și temperaturile mai reci, expunerea la lumina solară rămâne esențială pentru menținerea sănătății noastre fizice și mintale. Chiar dacă tentația de a rămâne în interior, la căldură este puternică, beneficiile aduse de lumina solară nu trebuie subestimate.  

Beneficiile expunerii la lumina solară în sezonul rece  

Stimularea producției de vitamina D. Lumina solară este o sursă naturală de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, imunitate și funcționarea corectă a sistemului nervos.

Îmbunătățirea dispoziției. Lumina solarӑ susţine producerea melatoninei şi serotoninei, hormoni care ajută la reducerea anxietății și a depresiei.  

Îmbunătățirea calități somnului. 15 minute petrecute afară dimineața ajută la producerea unei cantități mai mari de melatonină noaptea, hormonul care ne face să ne simțim somnoroși. Cu cât ne bucurăm de mai mult soare în timpul zilei, cu atât somnul nostru va fi mai odihnitor noaptea. 

Este recomandată expunerea la soare, cel puțin 30 de minute, în orice moment al zilei. Mergeți la plimbări sau faceți sport în aer liber pe timpul zilei.   

Este normal să ai zile mai proaste, în care să te simți abătut sau obosit, însă dacă te simți deprimat pe o perioadă mai lungă de timp, consultă opinia unei medic specialist.