Quick Access
Medsana Prevenție

Calitățile nutritive ale ouălor

Oul este unul dintre alimentele cele mai bogate în substanțe nutritive, vitamine și minerale. Un ou de dimensiuni mari (68 – 70  grame) are 78 calorii (Kcal) și conține 5,4 g lipide, dintre care doar 1,5 g grăsimi saturate (care sunt cele cu efect negativ asupra sănătății, aproximativ 28%), proteine de calitate înaltă (7,5 g), vitamine (oul se numără în rândul acelor alimente bogate în vitamine, având cantitatea cea mai mare (față de necesarul zilnic) în vitamina A,  vitamina B12 și vitamina B2, fiind prezente practic toate vitaminele de grup B, precum și vitaminele D, E și K), minerale (fosforul și seleniul fiind cel mai bine reprezentate în funcție de doza zilnică recomandată, dar și calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc) și antioxidanți (luteină și zeaxantină). Nu conține decât urme de carbohidrați. Cantitatea de colesterol dintr-un ou este de 177 mg (necesarul zilnic pentru persoanele sănătoase fiind de 300 mg colesterol).

Fiind unul dintre acele alimente bogate în vitamine, oul este în același timp și unul dintre cele mai sănătoase produse, fapt dovedit în numeroase studii epidemiologice din ultimii 30 ani (asupra riscului cardiovascular), care au presupus consumul a maxim 3 ouă/zi și ale căror concluzii (în ceea ce privește metabolismul lipidic) au fost: creșterea HDL-colesterolului (colesterolul 'bun'), niveluri de LDL-colesterol (colesterol 'rău') care nu cresc în 70% din cazuri (în 30% din cazuri se remarcă o ușoară creștere a acestora), scăderea nivelurilor trigliceridelor (la ouă 'îmbogățite' cu acizi grași omega-3 sau provenite de la găini crescute la sol, hrănite natural). Trebuie însă atrasă atenția asupra faptului, deosebit de important, că studiile au fost efectuate pe voluntari sănătoși.

Explicația pentru care, deși este un aliment bogat în colesterol, nivelurile sangvine ale acestuia nu suferă modificări semnificative este, pe de o parte faptul că ficatul are capacitatea de a limita producția de colesterol atunci când consumăm alimente bogate în colesterol, pe de altă parte – mult mai nocive pentru riscurile asupra sănătății și a creșterii nivelurilor colesterolului sunt grăsimile saturate, care sunt prezente în ou în cantitate mult mai redusă față de cele nesaturate (doar 28%).

Actual nu există recomandări universal valabile în ceea ce privește consumul zilnic de ouă, dar concluziile ar fi următoarele:

1. Consumul a mai puțin de trei ouă/zi nu crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, incluzând și riscul de accident vascular cerebral; trebuie ținut cont însă că în toate studiile au fost incluse persoane sănătoase, fără afecțiuni;

2. Sunt recomandabile în alimentație ouăle fierte sau ouăle poșate;

3. Pacienții care sunt diagnosticați cu diabet zaharat tip I au risc crescut de afecțiuni cardiace;

4. Pacienții cu hipercolesterolemie familială trebuie să urmeze sfaturile medicului nutriționist în ceea ce privește alimentația.

 

                                                                         Dr. Paul Dragomir

                                                                        Medic Primar Gastroenterologie

                                                                        Medic Specialist Medicină Internă

                                                                        Doctor in Științe Medicale