Quick Access
Medsana Prevenție

Cancerul la sân - între mit sau realitate

MIT: Femeile în vârstă nu pot fi afectate de cancerul mamar

Cancerul mamar poate apărea la orice vârstă. Probabilitatea apariției acestuia la femei tinere, în vârstă de sub 40 de ani, este mică, în timp ce această probabilitate crește odată cu vârstă femeii. O femeie de 80 de ani prezintă de 5 ori mai mult riscul apariției bolii, în comparație cu o femeie de 50 de ani.

MIT: Cancerul mamar apare doar la femei

Cancerul mamar poate apărea și la bărbați, probabilitatea fiind însă foarte redusă 100/1. Acesta este motivul pentru care nu se recomandă controlul preventiv la bărbați, însă se impune examinarea de către un medic specialist și în cazul bărbaților la care se constată apariția unei tumori sau a unei durități la nivelul șanului.

MIT: Nu este nevoie să merg imediat la medic când simt ceva dur la sânul meu

În România, procentul femeilor care merg la un control preventiv pentru a diagnostica cancerul la sân este în creștere, dar continuă să rămână, totuși, mai mic decât ar trebui. Rezultatul este diagnosticarea multor cazuri de tumori în stadii avansate. Din păcate, în multe cazuri, femeile simt “ceva tare” la sânul lor, dar nu solicită opinia medicului și se mulțumesc cu o explicație proprie.

MIT: Dacă rezultatul la controlul privind genele BRCA 1 și/sau 2 este negativ, nu există riscul apariției cancerului mamar

Existența unei mutații în aceste gene se asociază cu sindromul cancerului ereditar de sân și de ovar (HBOC). Aprox. 3-5% din cancerele de sân și până la 10% din cancerele de ovar se încadrează în acest sindrom. Testele genetice sunt recomandate, în general, doar femeilor care au antecedente semnificative de cancer mamar în familie (de exemplu, apariția bolii la cel puțin două rude de sânge, apariția de la o vârstă tânăra sau combinat cu cancerul ovarian).
Chiar și atunci când testele genetice au un rezultat negativ, femeia trebuie să continue în mod regulat controalele preventive. Chiar dacă riscul de “cancer ereditar” a fost eliminat, există riscul apariției “aleatorii” a unui cancer mamar.

MIT: În familia mea nu există antecedente de cancer mamar, deci nu am de ce să mă tem

Cele mai multe din cazurile de cancer mamar nu depind de moștenirea genetică. Este adevărat că femeile cu antecedente de cancer mamar în familie prezintă un risc mai mare, dar asta nu înseamnă că celelalte nu trebuie să se monitorizeze periodic.

MIT: Anticoncepționalele duc la apariția cancerului mamar

Utilizarea anticoncepționalelor se pare că reprezintă un risc adițional foarte scăzut pentru creșterea incidenței cancerului la sân. Acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă, dar să nu uităm că anticoncepționalele oferă, în schimb, protecție față de cancerul uterin și cel ovarian.

MIT: Este bine să fie evitată mamografia, care utilizează radiația X și să se recurgă doar la ultrasonografie

Riscul unei iradieri de la mamografie, în special în cazul mamografelor moderne care generează doze mici, este nesemnificativ, în raport cu beneficiul unei diagnosticări timpurii efectuate prin acest control (doză încasată de o femeie care a efectuat o mamografie este de aprox. 1,2mSv, echivalentul aprox. a două radiografii pulmonare). Ultrasonografia poate fi de multe ori de ajutor, în special în cazul sânilor denși sau în cazul femeilor tinere, însă nu poate înlocui mamografia. După împlinirea vârstei de 40 de ani, toate femeile ar trebui să consulte medicul specialist și să efectueze periodic mamografii.

MIT: O mamografie corectă poate fi efectuată oriunde

Mamografia trebuie efectuată în centre specializate, care dețin mamografe moderne de tip analog sau digital, autorizate de unitatea competență. Sânul trebuie poziționat corect în aparat pentru cuprinderea integrală a acestuia și a regiunilor axilo-pectorale. Este recomandat ca mamografia să fie citită de un medic radiodiagnostician cu competență în senologie imagistică, iar în unele cazuri, aceasta trebuie completată și cu o ultrasonogramă.

MIT: Mai bine fac un examen senologic prin rezonanță magnetică (RMN)

RMN-ul nu înlocuiește mamografia și este recomandat de către medicul specialist atunci când există motive întemeiate. Este o metodă complementară de diagnostic dar dacă indicația  nu are o justificare corectă, poate fi inutil sau poate complica procesul de diagnostic. Principalele sale indicații includ evaluarea extensiei unei neoplazii mamare la femeile deja diagnosticate cu cancer de sân, evaluarea postoperatorie în timp a șanului operat, monitorizarea răspunsului la chimioterapie înainte de procedura chirurgicală, etc. Recent, a fost luată în discuție posibilitatea de screening RMN la pacientele cu risc crescut pentru sindrom al cancerului ereditar de sân-ovăr.

MIT: Protezele de silicon în vederea refacerii sânului pot influența evoluția cancerului și împiedică monitorizarea lui

Nu există date și indicii care să arate că mamoplastiile reconstructive cu implant mamar sau cele de augmentare (mărire) a șanului au consecințe asupra evoluției bolii. Date fiind mijloacele moderne de diagnostic (în principal RMN-ul), nu există dificultăți semnificative în urmărirea pacientei.

MIT: Nu pot să fiu sigură că există un tratament corect pentru situația mea

Din păcate, cancerul mamar este o afecțiune foarte frecventă. Dar vestea bună este că există medici specializați, cu experiență, echipamente performanțe și tratament. Este important să efectuați controalele preventive, iar în cazul unei suspiciuni să va adresați specialistului. Diagnosticul de cancer este pus în urmă unei evaluări atente și detaliate. Tratamentul unei femei cu cancer mamar este decis în urmă analizei rezultatelor de către o echipa de medici specialiști, a stării generale de sănătate a persoanei.
În oricare dintre situații, este foarte important să vi se explice și să se motiveze corespunzător deciziile privind tratamentul, să vi se dea în scris rezultatele tuturor controalelor și analizelor de laborator, precum și să va fie explicat pas cu pas tratamentul pe care trebuie să îl urmați.

MIT: Rezultatele suspecte pot fi urmărite prin controale imagistice

Trebuie înțeles faptul că unele aspecte mamografice care nu prezintă criterii certe suficiente pentru a diagnostica cancerul la sân dar sunt totuși suspecte din punct de vedere imagistic, pot fi aprofundate prin biopsie dirijată.

MODUL CEL MAI SIGUR ȘI CEL MAI EFICIENT PENTRU PREVENIREA CANCERULUI MAMAR ESTE CUNOAȘTEREA ACESTOR INFORMAȚII ȘI RESPECTAREA LOR.