Quick Access
Medsana Prevenție

Ce știm despre hepatitele acute la copii

Hepatita acută este o afecțiune relativ rară la copii comparativ cu alte boli acute, dar  implicaţiile ei sunt importante. De aceea, este necesar să o recunoaștem  pentru a fi tratată şi monitorizată corect.  În același timp este important să știm că prevenţia este eficientă şi putem reduce mult riscul de contactare a bolii. 

Inflamația acută a ficatului poartă denumirea de  hepatită, iar hepatitele virale sunt cele mai frecvente cauze de inflamație a ficatului la copil. Hepatita virală acută poate fi provocată de virusurile hepatitice A, B,C, D, E. În special la copii, hepatita poate  fi provocată şi de alte virusuri: citomegalovirus, virusul Epstein-Barr, adenovirus, virusuri herpetice,  virusul varicelo-zosterian, enterovirusuri, rubeola, rujeola, de paraziți (toxoplasma), de medicamente (ex. paracetamol) şi din cauze autoimune. 

Hepatita virala A este cea mai frecventă formă de hepatită virală la copii. Modalitatea de transmitere este orală. După perioada de boală acută se vindecă fără cronicizare. În prezent  există o tendință de descreștere a acestei forme de hepatită în țara noastră. 

Hepatita virală B se transmite prin intermediul sângelui, prin manevre care implică sângerare sau transfuzii de sânge, dar se poate transmite şi de la mamă la nou-născut la naştere (de aceea toți nou născuții din mame pozitive pentru virusul hepatitic B primesc imunoglobuline specifice imediat după naştere). Această formă de hepatită se poate croniciza. Din fericire, schema națională de vaccinare include imunizarea împotriva hepatitei B încă de la naştere, de aceea numărul infectărilor a scăzut foarte mult în ultimii ani. 

Hepatita virală C este  mai puțin contagioasă decât hepatita B. Se transmite tot prin sânge contaminat, prin relații sexuale fără protecție sau de la mamă la făt. Poate evolua spre forma cronică. Sunt disponibile tratamente antivirale dar nu există vaccin. 

Hepatita virală D apare doar la cei infectați cu virusul hepatic B. Este foarte rară la noi în țară. 

Hepatita virală E este asemănătoare hepatitei A, dar este prezentă  în special pe alte continente. Cum tot mai multe familii călătoresc cu copiii în Africa sau Asia este important să cunoască existența acestui virus.  

Infecția cu citomegalovirus la copii este de obicei asimptomatică, doar la cei cu imunitate scăzută poate produce simptome de afectare hepatică acută.  

Simptomele ce pot ridica suspiciunea de hepatită acută sunt: 

  • febra 
  • icterul (colorația galbenă a tegumentelor şi a mucoaselor- în special a ochilor) 
  • dispepsia (dureri abdominale, apetit scăzut, vărsături, greața, uneori diaree sau constipație) 
  • urini închise la culoare şi scaune acolice (foarte deschise la culoare)
  • pruritul cutanat 
  • durerile sau inflamațiile articulare, durerile musculare 
  • la începutul bolii pot apărea simptome asemănătoare gripei: coriză, dureri faringiene, cefalee 

Există şi forme de boală ce evoluează rapid. În cazul apariției următoarelor simptome este important să ne prezentăm  imediat la medic: 

  • somnolență 
  • oboseală marcată 
  • hemoragii nazale, ale gingiilor, erupții cutanate hemoragice 
  • icter intens apărut brusc 
  • vărsături repetate 
  • dureri abdominale importante 

Hepatita acută se poate diagnostica rapid prin analize de sânge şi urină, consult clinic, ecografie abdominală.  

Întotdeauna prevenţia este cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de îmbolnăvire. În prevenţia hepatitelor acute ajută: 

  1. Vaccinarea împotriva hepatitei A şi a hepatitei B.
  2. Măsuri de igienă a mâinilor, a apei consumate și a alimentelor (pentru hepatitele cu transmitere orală), evitarea manevrelor sângerânde efectuate în locuri neautorizate, măsurile generale de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală.
  3. Evaluări clinice şi paraclinice profilactice - cu această ocazie se pot depistarea formele lipsite de simptome, ne putem asigura de starea de sănătate a copiilor, se fac recomandări legate de igienă şi stil de viață ce protejează ficatul şi ajută imunitatea generală. 


Articol realizat de dna Dr. Camelia Toader, medic specialist pediatru, competență în homeopatie clinică și etică medicală, ultrasonografie generală