Quick Access
Medsana Prevenție

Ce trebuie să știe părinții despre expunerea la soare a copiilor

Razele soarelui devin mai puternice ca niciodată în timpul lunilor de vară, perioada în care cei mici au tendința de a petrece mai mult timp decât de obicei în aer liber. Din acest motiv, părinții trebuie să fie atenți și să adopte cele mai sigure măsuri, iar astfel copiii se vor putea bucura de căldura verii în siguranță. Cei mici asimilează cu rapiditate informațiile din jurul lor, iar faptul că încă de la o vârstă fragedă sunt familiarizați cu ritualul de îngrijire a pielii pe timp de vară, îi va determina să practice astfel de acțiuni și în viitor, având mai mare grijă de pielea și sănătatea lor. 

Atunci când copilul este expus la soare, două tipuri de raze UV intră în contact cu pielea: UVA și UVB. Razele UVB sunt cele care penetrează primul strat al pielii, epiderma, și stimulează bronzul. Totuși, expunerea la soare îndelungată, poate provoca arsuri solare la copii. Razele UVA, pe de altă parte, pătrund în cel de-al doilea strat al pielii, dermul, deteriorând astfel structura pielii și favorizând apariția ridurilor, a alergiilor solare, dar și degradarea progresivă a ADN-ului ce duce la apariția leziunilor premaligne sau maligne. 

Ce ar trebui să știe părinții?

Ei bine, copiii, în special cei sub 2 ani și cu tenul deschis, au pielea mai sensibilă dat fiind faptul că melanina este prezentă în piele într-un procent destul de scăzut. Acești factori laolaltă cresc riscul apariției arsurilor solare, al apariției unor leziuni și al transformării acestora în probleme serioase de sănătate la vârsta adultă. 

În cazul sugarilor sub 6 luni, trebuie să se ia în considerare faptul că expunerea lor la soare este strict interzisă, iar atunci când se părăsește domiciliul, aceștia trebuie să fie îmbrăcați adecvat, din materiale de bumbac care să acopere cât mai mult brațele și picioarele. Rețineți faptul că nu este indicat să folosiți creme cu protecție solară pentru sugarii sub 6 luni. 

În ceea ce privește copiii din categoria mai mare de vârstă, este recomandată evitarea expunerii la soare între orele 10:00-16:00 și folosirea cremelor de protecție cu filtru UV 30 sau chiar 50. Se aplică crema cu 20 de minute înainte de expunere, iar reîmprospătarea acestei se va face la fiecare două ore sau imediat ce copilul iese din apă, în cazul vacanțelor la mare. Este extrem de indicată purtarea ochelarilor de soare.