Quick Access
Medsana Prevenție

Cele mai frecvente afecțiuni de toamnă la copii 

Odată cu începerea școlii și a grădiniței, mulți părinți își fac griji în legătură cu bolile de sezon  atunci când cei mici intră în contact cu virușii și bacteriile care declanșează cele mai frecvente afecțiuni de sezon.  Din fericire, multe dintre acestea pot fi prevenite și tratate cu ușurință. 

Răceala și gripa 

Toamna este anotimpul în care copiii răcesc cel mai ușor. Schimbările bruște de temperatură și epidemiile de gripă pot afecta sănătatea celor mici. 

Vaccinarea antigripală este cea mai bună metodă de prevenție. Consultă medicul pediatru pentru a-ți oferi cele mai bune recomandări cu privire la vaccinare, tipul de vaccin pe care trebuie să-l alegi în funcție de vârsta și particularitățile de sănătate ale copilului și perioada optimă pentru vaccinare. 

 

Alergiile de sezon 

Alergiile provocate de polenul eliberat de ambrozie și mucegaiul sunt cele mai frecvente în sezonul de toamnă. De asemenea, și praful este un alergen care nu trebuie ignorat în acest sezon pentru că sporii ajung cu ușurință în aer, atât în mediul extern, cât și în interiorul locuințelor. 

Numai medicul alergolog este în măsură să diagnosticheze și să prescrie un tratament pentru alergiile celor mici. 

 

Bolile copilăriei 

Bolile copilariei se declanșează cu predilecție toamna pentru că cei mici reîncep să meargă la gradiniță sau la școală, iar transmiterea bolilor este favorizată mult mai ușor. 

Deși nu îi poți feri pe copii de orice afecțiune, mai ales de bolile copilăriei, este important să îi înveți să le prevină, urmând câteva reguli simple de igienă. 

• să se spele bine pe mâini cât mai des posibil, cu apă și săpun.
• să nu folosească la comun cu alți copii obiecte personale (prosop, batistă, etc.).